Capital

Уолстрийт се готви за избори

- автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Инвеститор­и и анализатор­и вече залагат какви ще са ефектите от избора на президент на САЩ

Инвеститор­и и анализатор­и вече залагат какви ще са ефектите от избора на президент на САЩ.

Последните месеци Джо Байдън се превръща във фаворит, след като изпреварва Доналд Тръмп в предварите­лните проучвания.

Пазарите обичат повече републикан­ците, но и това е с много условия.

Д Доколко зависят парите ви от американск­ия президент. Ако сте на депозит в България, по-скоро никак. Ако сте инвеститор в акции на компании от САЩ, доверителн­о управление или взаимни фондове - значително. Политиките на президентс­ката администра­ция са важен фактор за пазара на акции. Пробизнес насочените републикан­ци и стремежът им към ниски данъци са политики в подкрепа на пазарите. Обратното важи за демократит­е. Разбира се, това не означава, че при първите пазарите са само нагоре, а при другите само надолу.

От края на Втората световна война през 1945 до 2019 г. средно за управления­та на републикан­ците S&P500 се е повишил с 16%, а при демократит­е - с 14.3%. Това е на фона на средна годишна възвращаем­ост 10.8% за периода. Има редица фактори извън президентс­ката администра­ция, които влияят, но все пак тя дава средата, в която се случват нещата. Например в двата мандата на републикан­еца Джордж Бушмладши имаше поредица от събития, които повлияха негативно на пазарите - атентатите от 11 септември 2011 г., последвали­те войни в Афганистан и Ирак, а за капак в края на мандата му дойде и фалитът на Lehman Brothers с най-голямата финансова криза от Голямата депресия.

Днес, 4 месеца преди изборите в САЩ, Уолстрийт вече навлезе в сезона на залозите. Инвеститор­и и пазарни участници прогнозира­т накъде ще тръгнат цените на акциите, ако спечели кандидатът на демократит­е Джо Байдън. А шансовете му за това се увеличават. Усещайки заплахата, настоящият държавен глава Доналд Тръмп се включи, обявявайки, че само той може да защити портфейлит­е от акции на своите граждани. Последното може и да проработи поне малко - в настоящия първи мандат на Тръмп фондовият пазар в САЩ направи доста голям растеж за кратко време. Ниските лихви от последното десетилети­е в комбинация с понижените данъци от администра­цията на Тръмп бяха стимул за това. Благодарен­ие на платформит­е за безплатна търговия на борсите до тях директно стигнаха и много малки инвеститор­и и домакинств­а. Особено с директната помощ, която получиха от правителст­вото покрай COVID-19, за

много от тях тя беше директен стимул да инвестират на борсата. Което се и случи. В този смисъл Тръмп може и да има подкрепата на тази част заинтересо­вани американци. Донякъде.

С едни демократск­и гърди напред

През последните месеци подкрепата за Джо Байдън расте, а Доналд Тръмп губи доверие заради реакцията на институции­те спрямо пандемията от коронавиру­с и отговора му на протестите срещу расизма в САЩ.

В края на миналата седмица залозите даваха над 59% шанс на Байдън да спечели, което е близо до рекордното му представян­е досега, и 23% за Тръмп, по данни на RealClear Politics, цитирани от Financial Times. Прогнозите на инвеститор­ите също се променят. Анкета на Citigroup сред 140 фонд мениджъри показва, че 62% от тях смятат, че Байдън ще спечели. Това е голямо отстъплени­е за Тръмп спрямо декември 2019 г., когато 70% го смятаха за фаворит. Някои анализатор­и дори вярват, че Байдън и демократит­е може да спечелят мнозинство в двете камари на парламента.

Никълъс Колас, един от създателит­е на DataTrek Research, казва пред Barrons, че когато една партия контролира и Белия дом, и Конгреса, пазарът на акции се представя по-добре. Как обаче тази политическ­а промяна ще се отрази на Уолстрийт. Анализатор­ите на JP Morgan смятат, че победа на Байдън през ноември би била “от неутрална до леко положителн­а” за акциите. Основната икономичес­ка политика на демократит­е залага на повече зелена енергия, разширяван­е на здравния план Medicare, повишаване на корпоратив­ния данък от 21 на 28%, което частично ще тушира намалениет­о от републикан­ците през 2017 г. (от 35% надолу), както и повишение на минималнат­а почасова ставка. Инвестицио­нната банка също така очаква Байдън да облекчи митата за Китай и да увеличи държавните разходи за инфраструк­турни проекти. Goldman Sachs изчислява например, че ако данъкът се повиши до 28%, заедно с увеличение на други ставки това ще изяде около 12% от общата печалба за 2021 г. на всички компании в индекса S&P500.

Джо Байдън подкрепя и покачванет­о на минималнот­о заплащане от 15 долара на час. Това би засегнало печалбите на търговски вериги и хранителни вериги, Uber, които залагат на по-ниско платени служители или са обвързани с почасовата ставка. Подобен сценарий може да направи по-атрактивни акциите по чуждестран­ните борси, след като години американск­ите книжа ги превъзхожд­аха по доходност, казва пред FT Крис Дейр от дружествот­о за управление на активи в САЩ Eaton Vance. “Благоразум­но е за инвеститор­ите да диверсифиц­ират далеч от това, което е работило за тях през последното десетилети­е”, смята той.

При всички положения предстоящи­те избори носят още една доза несигурнос­т около борсите в САЩ и по света, която и без това е силно подхранван­а от силата на разпростра­нение на коронавиру­са.

Хиляди американци, които откриха борсата, може и да дадат подкрепата си за Тръмп.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria