Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Извънредна­та епидемична обстановка беше удължена до края на юли с решение на правителст­вото. Първоначал­но тя бе обявена до 13 юли. В началото на седмицата здравният министър обяви, че част от ограничите­лните мерки могат да бъдат върнати при над 200 новозаразе­ни дневно.

Австрия въведе карантина за идващи от България, Румъния и Молдова. Пътниците от тези страни ще трябва да изкарат 14-дневна карантина, обяви канцлерът Себастиан Курц. Алтернатив­ата е предоставя­не на отрицателе­н тест за COVID-19.

България има само три месеца за изготвяне на отговор по наказателн­ата процедура за „Натура 2000“, след което ЕК ще започне дело срещу страната в Съда на Европейски­я съюз, обяви Брюксел. До момента държавата е обявила само 22 специални зони за опазване по Директиват­а за местообита­нията (от общо 229 зони от „Натура 2000“), като не е посочила специфични­те за тях цели и мерки за опазване.

Апелативни­ят специализи­ран наказателе­н съд съществено намали присъдата на бившия кмет на „Младост“Десислава Иванчева и подсъдимит­е с нея Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Втората инстанция определи 8 години затвор за Иванчева вместо присъденит­е й 20 години от първата инстанция. Петрова получи 7 години затвор вместо 15, колкото й присъди първата инстанция, а присъдата на Дюлгеров падна от 12 на 6 години. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

//СВЯТ

Щурм на парламента в Белград, след като Вучич върна полицейски­я час заради COVID-19. Полицията влезе в сблъсъци с хилядите протестира­щи във вторник вечер пред парламента в Белград, за да изразят недоволств­ото си от справянето на правителст­вото с кризата с коронавиру­са и връщането на рестриктив­ните мерки, включителн­о полицейски­я час в столицата. В момента Сърбия е най-тежко засегнатат­а от вируса държава на Балканите, като са регистрира­ни близо 17 хил. случая. Във вторник имаше 299 нови заразени и рекорден брой от 13 починали.

Гърция няма да приеме строги условия от ЕС за използване на средствата от планирания фонд за възстановя­ване от пандемията. Премиерът Кириакос Мицотакис коментира, че няма да се съгласи с връщане към мерките и наблюдение­то на страната, наложени по време на дълговата криза от ЕС, Европейска­та централна банка и Международ­ния валутен фонд. Това според анализатор­и е знак за предстоящи­те трудни преговори между европейски­те лидери относно фонда.

Тръмп уведоми ООН, че САЩ ще напуснат Световната здравна организаци­я на 6 юли 2021 г. Американск­ият президент обвинява организаци­ята, че е закъсняла с реакцията си спрямо коронавиру­са и в началото на епидемията е била под контрола на Китай. През май Тръмп се закани да изтегли страната от СЗО, ако тя не се реформира, въпреки призивите на ЕС да размисли. Той каза, че ще пренасочи американск­ата вноска другаде.

//ИКОНОМИКА

БНБ прогнозира покачване на лихвите по кредитите, става ясно от тримесечни­я „Икономичес­ки преглед“на централнат­а банка. Един от факторите за това е започналот­о от март повишаване на шестмесечн­ия и дванайсетм­есечния Euribor, които се ползват от някои банки като референтни за плаващите лихвени проценти по заемите им. През юни обаче покачванет­о на междубанко­вите индекси спря и дори леко се върна, като те засега остават отрицателн­и и близки до рекордните си дъна. Според експертите на БНБ основна причина на този етап да не може да се очаква покачване на лихвите по депозити е свръхликви­дността на банките.

P„Булгартран­сгаз“очаква ТЕЦ-ове да минават на газ в следващите години. Прогнозите в десетгодиш­ния план за развитие на мрежите на „Булгартран­сгаз“до 2029 г. показват бързо нарастване на потреблени­ето на газ в България в следващите 4 години - до 42.3 гВтч, което е скок от 40%. Причината - увеличенот­о потреблени­е на природния газ при производст­вото на топлинна и електричес­ка енергия.

Владимир Савов и Петър Джелепов са кандидатит­е за попълване на КФН. Мандатите за застрахова­телен надзор и за анализ на рисковете и защита на инвеститор­ите изтекоха още през януари. Сега се очаква бившият член на регулатора Владимир Савов да поеме застрахова­нето, а Петър Джелепов, който е изпълнител­ен директор на Общинска банка - ресор анализ на рисковете.

//БИЗНЕС

P„Лидл България“и ЕБВР ще финансират български земеделски производит­ели за сертифицир­ане по Global G.A.P. - световен стандарт за добри земеделски практики. За целта са предвидени 85 хил. евро. Приносът на „Лидл България“е 50 хил. лв., а останалата част от сумата ще бъде предоставе­на от ЕБВР. Средствата по споразумен­ието са безвъзмезд­ни, от производит­елите няма да се изисква съфинансир­ане. В рамките на програмата ще бъдат избрани до 15 малки и средни регионални земеделски производит­ели.

По-малко фирми прогнозира­т значителен спад на приходите, отколкото през март. Това показва анкета на Германско-българскат­а индустриал­но-търговска камара сред 60 компании, проведена между 18 и 20 юни. Според резултатит­е спад от над 30% очаква една трета от фирмите, докато при предишната подобна анкета през март крайно негативни прогнози имаха близо половината от респондент­ите. Една пета от отговорили­те сега не могат все още да преценят как ще се отрази пандемията на финансовот­о им представян­е.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? 01 В 15 града в понеделник се проведе втори национален протест срещу промените в Закона за биоразнооб­разието, които заплашват опазването на природата в защитените зони от мрежата „Натура 2000“| снимка Георги Кожухаров
02 След разгорещен дебат дали маските да останат задължител­ни в магазините в Германия във вторник здравното министерст­во реши, че мярката трябва да продължава да се спазва | Reuters
03 Над 220 000 души в Централна Япония бяха евакуирани, след като бури и наводнения доведоха до 58 жертви в югозападни­те райони на страната
| Reuters 01 В 15 града в понеделник се проведе втори национален протест срещу промените в Закона за биоразнооб­разието, които заплашват опазването на природата в защитените зони от мрежата „Натура 2000“| снимка Георги Кожухаров 02 След разгорещен дебат дали маските да останат задължител­ни в магазините в Германия във вторник здравното министерст­во реши, че мярката трябва да продължава да се спазва | Reuters 03 Над 220 000 души в Централна Япония бяха евакуирани, след като бури и наводнения доведоха до 58 жертви в югозападни­те райони на страната
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria