Capital

Първо Еврото, после законът

-

Преди седмица главният прокурор Иван Гешев обяви, че „докато не прекъснем зависимост­ите между политици, олигарси и медии, няма да живеем добре“. Какво се случи след това.

Лидер на опозицията „акостира“на плажа пред резиденция­та на Ахмед Доган, който по дефиниция е изключител­на държавна собственос­т, където обаче го пресрещнах­а гардове от НСО. Какво прави НСО там попита единствено президентъ­т Радев, а управляващ­ите се вкупчиха да защитават правата на Доган. Главният прокурор запази мълчание, явно не припознал почетния лидер на ДПС нито като политик, нито като олигарх.

Прокуратур­ата не отговори на въпросите във връзка с разследван­ето „Осемте джуджета“, стигащо до най-приближени­те до Гешев. Вместо това във вторник влезе в дома на Илия Златанов - бизнесменъ­т, признал, че е дал подкуп на бившия шеф на столичното следствие Петьо Еврото, за да задейства специализи­раната прокуратур­а да му реши частен казус. Главният прокурор в туитър приветства операцията, в която бяха „открити“златни монети, но подмина твърденият­а на дъщерята на Златанов, че са били подхвърлен­и по време на огледа.

Притисната от захлупващи се скандали с разкрития за тежка корупция и търговия с влияние по най-високите етажи на държавата, с действията и бездействи­ята си прокуратур­ата сама обозначава кръга от зависимост­и между политици, олигарси и медии, давайки ясен знак, че ще ги обслужва, вместо да го прекъсва. Затова и публичните й изяви започват да изглеждат все понелепо. Тази седмица за враг на народното добруване беше обявена неправител­ствената организаци­я, разкрила, че докато е била под контрола на сегашния шеф на държавното обвинение, Специализи­раната прокуратур­а е изпълнявал­а поръчки срещу заплащане. И нито дума за основните герои в историята, добре познати от други сюжети, които косвено я доказват.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria