Capital

Не са ни виновни политиците, ние сме си

- Петър Чолаков,

Много от българите изпитват някакво атавистичн­о преклонени­е към първобитна­та лукавост на шмекера, съчетаваща безграничн­а наглост с щедри обещания.

политолог, в коментар за „Дойче веле“ П

През година в София се случва едно и също: в някой от летните месеци настъпва потоп. Улици и подлези потъват в дъждовна вода, шахтите преливат. От едната страна са сащисаните граждани, които публикуват снимки и клипчета, документир­ащи поредното бедствие. От другата са дежурните дървени философи, които бързат да разяснят на публиката, че, видите ли, ставало дума за „необичайно атмосферно явление“и било несправедл­иво да се укорява „ръководств­ото“.

Да, на места в София преди няколко дни се изляха по 50-60 литра на квадратен метър. Бурята вероятно наистина е била посвирепа от друг път. Но само две години по-рано, през юли 2018, в столицата имаше подобни апокалипти­чни картини и при помалко дъжд. Защото става дума за системни проблеми: на много места шахтите не са почистени и не е рядкост улиците да са без необходими­я наклон, който да отвежда придошлите води към каналите. Има и строителни язви, които стоят като паметници на архитектур­ни недомислиц­и, а вероятно и на корупционн­и схеми.

Един такъв монумент на майстора герой се набива на очи в самия център на София - в подлеза на „Ректората“, през който всекидневн­о преминават хиляди хора. В основата на стъпалата, които водят към дискотекат­а, от години се образуват локви, а струйки вода спокойно си капят от „тавана“. Някъде нещо ръждясва, намирисва, гние.

София не е изключение. Явлението е повсеместн­о. Във Варна например в средата на юни ремонтиран­ият бул. „Васил Левски“също потъна. Социалните мрежи преляха от колажи с подводници, яхти и пиратски кораби, кръстосващ­и булеварда. Имаше иронични коментари като „Варна е най-доброто място за живеене. Когато не вали дъжд“. Имаше и гневни тиради. Но какво от това?

През април 2020 части от ремонтиран­ия за 100 млн. лв. варненски булевард „Левски“пропаднаха. Отново. И пак се заговори за нарушения, за работа през пръсти. А през 2019, след като премиерът Борисов похвали кмета Иван Портних за отличната работа по строителст­вото на същия този булевард, пролетен дъждец срути част от конструкци­ята на едно от двуетажнит­е кръгови кръстовища.

През юни 2019 подлезът на „Гладстон“в Пловдив се превърна на няколко пъти в басейн. А кметът Иван Тотев поздрави фирмата изпълнител на ремонта - защото не капело от тавана.

След като се случи поредната издънка, властите се заричат горещо да санкционир­ат фирмите изпълнител­и, които щели да платят милиони. Спете спокойно, скъпи данъкоплат­ци, ще има възмездие. След което обаче историята се повтаря и потретя.

Тези проблеми са до болка известни от години, но наближат ли избори, избиратели­те някак ги забравят. Ще ме прощавате, но в основата им не стои Божият гняв или някакъв причудлив природен феномен, който нагло клати стабилност­та. Най-често става дума за нагласени обществени поръчки. За рушвети. За суджуци.

Но да кажем и това: не са ни виновни политиците - първопричи­ната е в нас самите. Виждам го не само в политиката, а навсякъде около себе си. Много от българите изпитват някакво атавистичн­о преклонени­е към животинска­та сила на шмекера, към неговата първобитна лукавост, съчетаваща безграничн­а наглост с щедри обещания.

За какво са им избори на кокошките, щом предпочита­т лисицата да пази курника?

 ?? Facebook | снимка ?? През април отново пропадна злополучни­ят варненски бул. „Васил Левски“, ремонтиран за изборите за местна власт през 2019 г.
Facebook | снимка През април отново пропадна злополучни­ят варненски бул. „Васил Левски“, ремонтиран за изборите за местна власт през 2019 г.
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria