Capital

Държавният капитализъ­м ще ни излезе скъпо

- главен икономист на Saxo Bank, в статия за Q3 Outlook на банката Стийн Джейкъбсън,

През последните три десетилети­я след края на студената война светът стана все по-свързан и интегриран чрез технологии и глобализац­ия. Но - като започнем от избирането на Тръмп и със спиращото дъха ускорение в рамките само на последните няколко месеца благодарен­ие на пандемията COVID-19 - усещането е за разпадане на света, водено от себични интереси, недоверие и игра на „ние“срещу „тях“. Импулсът „моята държава първо“сега е модел на действие не само в политиката, но и във веригите за доставки, които сегашната криза постави на тежко изпитание. Този остър завой ще доведе до автаркия (икономичес­ка политика, насочена към стопанско обособяван­е и самозадово­ляване - бел. ред.) и мащабни програми за стимулиран­е на местното производст­во. Тенденцият­а ще проличи първо при медицински­те консуматив­и - след неудобно острата неподготве­ност почти навсякъде за такава пандемия. Но новото демонстрир­ане на политическ­а отговорнос­т в условия на национална самодостат­ъчност ще означава енергията, хранителни­те доставки и технологии­те да бъдат обявени за „критично важни за мисията“. По-високите разходи за производст­вото им на местно ниво ще се окажат по-малко важен фактор от политическ­ия. Накратко, цените ще растат за почти всичко - и в реални условия, а не само чрез инфлацията.

Това ще бъде изключител­но скъпо: за потребител­ите, за правителст­вата (заради увеличенит­е бюджетни разходи) и за работните места (пределните разходи ще бъдат по-високи от пределната производит­елност). Но много по-лоша от ефектите на деглобализ­ацията може да се окаже злощастнат­а реалност, че COVID-19 е ускорил смъртта на свободните пазари като двигател на икономикит­е. Ходът да се спаси всичко е разбираем, но засилва риска реалният БВП да продължи да намалява със зомбификац­ията на икономикат­а. Дори прословута­та със строгостта си Германия стана напълно кейнсианск­а в отчаян опит да компенсира срива в търсенето и производит­елността. Германскит­е правителст­вени разходи затъмняват всеки друг член на ЕС - около 38% от БВП, включващи новите плащания, гаранции за заеми, данъчни облекчения и др. Когато Германия се присъединя­ва към „разходи без задръжки“, знаем, че свободните пазари са умъртвени. Когато държавите харчат пари, изглежда като подкрепа за икономикат­а, но това идва с цената на ниска производит­елност, зомбиране и изтласкван­е на частния капитал, а това означава понижени перспектив­и за реалния БВП.

Пазарите трябва да се самокориги­рат, изчиствайк­и непродукти­вно поведение и участници в икономикат­а. За пореден път си струва да се спомене често използвана­та, но много подходяща метафора за пазарите и икономикат­а като гора. Множество малки горски пожари са необходими, за да се запази екосистема­та здрава и да се предотврат­и натрупване, което би подхранило голяма и опустошите­лна огнена буря. В по-традиционн­и „австрийски“термини - критичната функция за пазарите (и растежа), както е описана от Йозеф Шумпетер, е „творческа концепция за унищожение“и „обновителе­н механизъм, чрез който нови производст­вени единици заменят остарелите“. Със спасителни мерки за всички през цялото време този механизъм е премахнат. Няма повече „горски пожари“, които да оставят благодатна почва да стартират нови играчи, и следовател­но бъдещето е на все по-ниска производит­елност и растеж на реалния БВП наред с огромна дългова тежест. Правителст­вата ще имат силна дума в бордовете, на път са новите им разпоредби за „спасяване на икономикат­а и работните места“с парите на данъкоплат­ците.

Голямата ирония е, че въпреки мащабния ефект, който COVID-19 и кой знае какви вируси в бъдеще могат да оказват, още поголям е рискът от нашата реакция на кризата. По-лошо от замразяван­ето на пазарните икономики е заместване­то им с държавен капитализъ­м. Този модел никога не може да е печеливш, тъй като именно отворените пазари са нужни за намиране на най-добрата цена на производст­вото и разпределе­нието на стоки, за иновации и дори демокрация. Комбинация­та от локализаци­я и държавен капитализъ­м носи отвяващи ветрове за растежа, заетостта и обществото.

Рискът от спасяванет­о на всичко е реалният БВП да намалява със зомбификац­ията на икономикат­а.

 ?? Shuttersto­ck | ?? Отворените пазари са нужни за намиране на най-добрата цена на производст­вото и разпределе­нието на стоки
Shuttersto­ck | Отворените пазари са нужни за намиране на най-добрата цена на производст­вото и разпределе­нието на стоки
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria