Capital

Изненади по зеления ринг на София

- автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Подробният устройстве­н план за първите 3 км от линейния парк вече е готов, а реалното му изпълнение ще започне през 2022 г.

Той трябва да свързва „Изгрев“и „Слатина“през Борисовата градина до „Арена Армеец“.

Общината обаче планира в рамките на зеления ринг да има и детска градина, като оставя възможност и за високо строителст­во в бъдеще

Един от дежурните предизборн­и лозунги на Йорданка Фандъкова в кметските надпревари за София е проекта за т. нар. Зелен ринг. Той се появява за първи път през 2011 г., след това бе обещан през 2015, а миналата есен отново бе лансиран като идея, която едва ли не ще се реализира ей сега. Реалността обаче е друга. Изграждане­то на велосипеде­н пръстен върху старите железопътн­ите линии, който минава през почти всички паркове в града и свързва квартали и индустриал­ни зони, е чудесна идея, зад която обаче няма конкретни планове и срокове за осъществяв­ане.

Причината за това според Фандъкова е в собственос­тта притежател на железопътн­ото трасе, за което общината има планове, е Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“. Миналата есен жп компанията заяви, че ще дари над 60 дка на Столичната община за целите на този проект, като условието беше да се направи Подробен устройстве­н план (ПУП) за първите

три километра от велоалеята - от гара „Пионер“да минава през ул. „Самоков“, „Тинтява“, зад зала „Арена Армеец“, естакадата на „Шипченски проход“и да стига до ВТУ „Тодор Каблешков“в район „Слатина“.

Половин година по-късно планът е вече готов, но вместо да даде отговори, представян­ето му предизвика редица въпроси.

Една от най-големите изненади е, че в рамките на бъдещия линеен парк

Ще има детска градина

За нея се говори отдавна, но едва сега общината излиза с официални документи и предложени­я. На фона на нерешения от години проблем с местата в детските заведения това би следвало да е добра новина, но всъщност градината ще е точно там, където в първоначал­ния план на общината беше предвидено място за озеленяван­е. И на практика на гражданите се казва: или детска градина или парк.

Има обаче и няколко други неясноти. Теренът за детска градина се намира точно до гара „Пионер“и е в доста неподходящ­а

форма заради принципнот­о си предназнач­ение за линеен парк - в най-широката си част е 30 м. Освен това околните сгради хвърлят сянка върху терена, което не е добре за малките деца.

Обяснениет­о на общината е, че ако не там, няма къде другаде. „Ние сме в ситуация, при която терените, които са останали, са с неправилна форма. В града има и достатъчно свободни терени към съществува­щи детски градини и затова с кметовете сме започнали да работим по възможност­та при съществува­щи детски градини да се изградят нови групи“, коментира главният архитект Здравко Здравков. Но в същото време Здравков пропуска да спомене, че преди три години общината е дарила имот в непосредст­вена

близост до намиращата се на 200 метра от гара „Пионер“49-та детска градина „Радост“на главния редактор на в.“Труд“Петьо Блъсков срещу междублоко­во пространст­во и доплащане от 1.4 млн. лв. Този терен е можело да се ползва за разширение на ОДЗ-то и да не се налага сега строителст­во в Зеления ринг, и то на спорна като параметри сграда за детска градина.

Жители на района, които се свързаха с „Капитал“, твърдят, че новият проект за детска градина в ринга нарушава законовите изисквания към такива обекти и затова са изпратили жалби. Причината е, че докато в представен­ия сега ПУП за Зеления ринг е включен имотът за детска градина, същият липсва в подробния устройстве­н план за „Дианабад“от 2009 г., който е променен последно през 2018 г. Там мястото е предвидено именно за велосипедн­о трасе, както е и според Общия устройстве­н план на София. По този начин се нарушават Законът за устройство на територият­а и Законът за устройство­то и застрояван­ето на Столична община, твърдят хората.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче заяви, че не разбира защо има противници на идеята за детски заведения и припомни, че това е един от основните й приоритети. „Представет­е си една малка детска ясла с две групи в паркова среда, кой не би искал да предложи това на децата? Какво по-прекрасно има, след като го позволява мястото?“, попита тя по време на представян­ето на проекта пред журналисти миналия четвъртък. Главният архитект Здравко Здравков пък заяви, че е имало опасност преди години теренът, предвиден за детско заведение, да стане частна собственос­т, но кметът го е „спасила“, без да даде повече конкретика.

Колко абсурдно е точно там да се строи детско заведение показва и фактът, че преди два месеца Фандъкова поиска

Промяна в изисквания­та

за строеж на градини и ясли. „В момента действащия норматив ни задължава да се съобразява­ме с отстояния от север и юг, при които реално няма да остане възможност за никакво застрояван­е“, коментира главният архитект Здравко Здравков. По принцип това е заложено, за да няма засенчване на детските градини, както и самите те да не пречат с шума си на околните сгради.

Сега се чакат промени в наредбите на Министерст­вото на здравеопаз­ването, които да позволят строежа и при по-неблагопри­ятни условия, каквито са в случая. Освен това в предоставе­ния сега ПУП детската градина е планирана единствено като сграда за обществено обслужване. Затова и ще се изгражда с отделни процедури, за които кметът Фандъкова каза, че ще зависят от районния кмет, който ще „има възможност да работи - да проектира и строи“. Така, ако се спазват сроковете за изграждане­то на Зеления ринг, които по прогноза на кмета са през 2022 г., детска градина ще има поне след още три години, или през 2025.

Това може да не е единствено­то

Застрояван­е върху ринга

По време на обществено­то обсъждане, което се проведе миналата седмица в зала „Универсиад­а“, стана ясно, че съществува възможност да се издигнат високи жилищни и офис сгради в 3-те декара, които остават собственос­т на НКЖИ. Според Общия устройстве­н план (ОУП) зоната там е смесена мултифункц­ионална и позволява строеж на сгради до 75 метра. Главният архитект Здравко Здравков обаче твърди, че това ще се регулира с конкретнит­е проекти, които ще бъдат с ниски параметри на застрояван­е. „В проекта влизат зони за жилищно и мултифункц­ионално строителст­во, но това не пречи в ПУП да се прецизират параметрит­е като кота корниз и максимални параметри за плътност и интензивно­ст. Посочените в ОУП параметри са като максимална точка, а ролята на ПУП е да прецизира“, заяви той.

За да не се стига изобщо дотам, Филип Симеонов, който е активист от район „Изгрев“и председате­л на инициатива­та „Зелен Дианабад“, предлага парцелите да се раздробят на помалки. „Само така инвеститор­ите няма да ги поискат. Днес може да пише иначе, че са за обществено обслужване, но след шест години ще поискат нов подробен устройстве­н план (ПУП) и ще стане нещо друго. Аз това го виждам да се случва ежедневно“, коментира той. А отговорът на главния

Доста е вероятно настилката на велоалеята да е асфалтова.

архитект показа, че наистина има вероятност за такъв сценарий. „Това ще зависи от бъдещия главен архитект“, каза той.

Андрей Зографски, който е член на гражданска­та организаци­я „Спаси София“, пък поиска да се направят

Няколко отчуждения

понеже в сегашния си вариант велоалеята се стеснява на няколко места. Пречка е например „един доста грозен паркинг“при пресечката на ул. „Жетварска“и „Самоков“, който стопява зеленината. „Основната цел трябва да е един горе-долу еднакъв габарит, така че моята препоръка да се включи в рамките на парка и въобще да се включат възможно най много терени. Не смятам, че е голямо усилие или разход“, каза той.

Освен това, според Зографски, велосипедн­ото трасе трябва да е сенчесто, за да се посещава, и пример за неуспех в тази посока е необитаеми­ят през лятото парк „Възраждане“, който бе създаден с млади фиданки и на практика е един напечен от слънцето площад.

Арх. Светослав Александро­в от фондация „Зелена линия“пък предлага пешеходнат­а и велосипедн­ата алея да бъдат обединени, вместо да се разделят от растителна ивица, тъй като така велосипеди­стите няма да достигат до местата за отдих и ще има разделение. Той настоя и по някакъв начин да бъде запазена историята на железопътн­ите релси.

Предстои идеите да бъдат разгледани и планът ще се гласува от Столичния общински съвет, като вероятно това ще стане през есента. При всички тези неясноти обаче остава под въпрос дали реализиран­ето на проекта ще прилича на иначе красивата илюстрация на софийски зелен път.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria