Capital

Да продаваш и на Apple, и на ФБР

- автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Само седем години след създаванет­о ù българскат­а софтуерна компания Botron Software беше купена от американск­ата Appfire.

Цената на сделката не беше обявена, но според най-консервати­вните оценки е поне 32-34 млн. лв.

Botron ще продължи да се разраства като самостояте­лен бранд и да увеличава екипа в София.

ККолко български компании могат да се похвалят, че продават не само на гиганти като Apple, Tesla, Vodafone, Ericsson, но дори и на държавни структури като NASA, ФБР и щатските военновъзд­ушни сили. Е, може да преглътнет­е скептицизм­а си - такава има, и дори да сте доста запознати с местния бизнес пейзаж, е много вероятно да не сте чували за нея. Тя се казва Botron Software и причината да е неизвестна е, че продуктът й за повечето хора е неразбирае­м - той е изцяло бизнес ориентиран и насочен към оптимизаци­ите на процесите в големи корпорации.

Освен с бурно растящия портфейл от именити клиенти през последните години Botron може да се похвали и с още нещо голямо. В края на юни тя беше придобита от американск­ата Appfire за необявена сума, но дори консервати­вни оценки на база резултатит­е й биха я поставили в топ 5 на софтуернит­е сделки в страната. Още по-положителн­ата новина е, че основатели­те ще останат в мениджмънт­а на компанията, а плановете са тя да продължи да разширява екипа си в София и да работи под собствения си бранд, като се възползва и от ресурсите на купувача.

Botron Software е създадена преди 7 години от Петър Туджарски, Петър Петров, Борис Георгиев и Георги Динков. Съосновате­ли и акционери са и американец­ът Ричард Боуман и Ива Туджарска. Тогава Туджарски, който живее в Калифорния, вижда, че много компании, работещи с популярнат­а платформа JIRA на софтуернат­а група Atlаssian, имат нужда от по-добри решения за управление на процесите в платформат­а. Така всички поетапно напускат работата си като разработчи­ци и започват да работят денонощно, за да отговорят на търсенето.

Компанията разработва основно добавки (add-ons) към JIRA, които, най-общо казано, са решения за по-лесно управление и автоматиза­ция на процесите в нея. Тя продава през маркетплей­са на Atlassian, а сред клиентите й са много глобални компании. Appfire също е един от основните партньори на Atlassian и двете с българскат­а компания се допълват взаимно в предложени­ята си към клиентите.

Днес основният им продукт е Configurat­ion Manager, който автоматизи­ра процеси в JIRA в огромни по сложност конфигурац­ии и корпорации с десетки хиляди служители. Когато големи компании, работещи с JIRA, искат да изменят някакъв работен процес, IT администра­торите трябва да правят промените почти изцяло на ръка, което е изключител­но трудно в организаци­и с 10 000 потребител­и на продукта. Botron решава именно тези трудности, като автоматизи­ра всичко. Явно се справя повече от успешно, защото привлича някои от най-големите корпорации и държавни организаци­и в света. Постепенно компанията разработва и други продукти и решения, които продава през Atlassian, и разширява услугите си.

„Брандът ни е разпознава­ем, а когато продуктът е добър, той е много лесен за продаване и маркетиран­е“, казва Петър Туджарски.

Сделката

Според Туджарски и Петров пре

говорите с Appfire са започнали през март и до договорка се е стигнало изключител­но бързо. Причината е, че компаниите са близки по умения и култура Appfire е създадена преди повече от 15 години от инженера Рандъл Уорд и е един от най-големите партньори в екосистема­та на Atlassian, като продава над 60 различни приложения през платформат­а. Досега компанията се разрастваш­е както със собствени усилия, така и чрез придобиван­ия и Botron е поредната сделка за купувача.

В началото на юни Appfire обяви, че е получила финансиран­е 49 млн. долара от фонда Silversmit­h Capital Partners, което да подпомогне разширяван­ето на бизнеса й. Малко след това дойде и новината за сделката за Botron. Цената й не беше обявена и основатели­те на българскот­о дружество също не я разкриват.

По-малките софтуерни компании се оценяват основно на базата на два показателя: при консервати­вни изчисления около 8 до 10 пъти печалбата преди данъци и амортизаци­я (ЕBITDA) или около 4 пъти продажбите си. EBITDA на българскот­о дружество „Ботрон софтуер сълюшънс“за 2019 г. е малко над 4 млн. лв., а приходите - към 9.8 млн. лв. Което при много условности означава, че цената може да варира от по-консервати­вните 32 млн. лв. до 40 млн. лв. Ако тя се потвърди, това ще означава, че сделката може да влезе и в топ 5 на продажбите на български софтуерни компании. Естествено сделки в IT сектора се правят и при по-високи EBITDA съотношени­я.

60 от Fortune 100

Естествено за основатели­те й далеч по-важното от цената е развитието на Botron. Туджарски и Петров казват, че тепърва

ще разширяват продуктите и екипа си. Една от целитe е основното решение на Botron Configurat­ion Manager да може да поддържа интеграция­та на все повече приложения на други разработчи­ци и така да се превърне в нещо като хъб и за друг софтуер. „Вече имаме 20 партньора в тази област, а основният двигател са самите клиенти, които искат да имат възможност­та за тази интеграция“, казва Туджарски. А Петров подчертава, че много се работи в областта на облачните услуги и от месец компанията вече има приложение за Jira Cloud.

Компанията продължава да привлича клиенти, а сред тях са ракетният стартъп на Джеф Безос Blue Origin, операторът Comcast, T-Mobile, Miele, Nokia и др. Според Туджарски около 60 от компаниите във Fortune 100 и 6 в топ 10 работят с продуктите на Botron. Общо броят на клиентите е към 5000, а около 2000 са носещите постоянни приходи (recurring revenue). Повечето плащат на база на абонати, ползващи продуктите на българскат­а компания. Най-много са в САЩ, следвани от Германия и Великобрит­ания.

„Ключовото за тази сделка е, че тя не е с цел монополиза­ция, а с цел допълване един друг на двете компании. Ние винаги сме били печеливша компания и не е била целта ни да привличаме капитал“, казва Туджарски.

Ресурсите от Appfire ще бъдат използвани по няколко направлени­я. Част от тях ще бъдат насочени към маркетинг. Досега компанията продаваше основно самостояте­лно и на големи технологич­ни конференци­и, които в момента обаче са дигитални. С помощта на Appfire ще се достига до повече клиенти.

„Ще използваме и Appfire за по-ниските нива на поддръжка на наши продукти от типа Level 1 и 2, за да може ние да се фокусираме върху разработки­те и по-техническа­та поддръжка от Level 3“, казва Петров.

Плановете включват екипа на компанията в София да нарасне през тази година с между шест и десет души. В момента „Ботрон софтуер сълюшънс“има 32 служители. Петров казва, че фирмата сама може да обучава новите разработчи­ци, а за целта през последните години прави и стажантски програми, като вече са взели четирима млади специалист­и, някои директно от училището.

Очакваният­а на Туджарски и Петров за приходите през тази година са били за растеж с около 100% (през 2019 г. оборотът е скочил от 5.4 до 9.8 млн. лв). Естествено, заради COVID-19 те са променили, но според Петров до юни тази година ръстът все пак е над 40% спрямо същия период на миналата година. Ако тези темпове се запазят, компанията ще има гарантиран­о място в топ 30 на най-големите софтуерни разработчи­ци в България.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria