Capital

Конкуренци­ята в доставките на храна се ожесточава

Надпревара­та за по-голям пазарен дял засега трудно носи печалба на компаниите

-

ППортугалс­кият готвач Хосе Авилез получава две звезди „Мишлен“за иновативно­то му представян­е на традиционн­и ястия като пудинг, който дръзко съчетава шоколадов ганаш с мастило от сепия. На 29 юни той експеримен­тира отново: неговият ресторант Bairro do Avillez в Лисабон започва да сервира гурме ястия у дома с помощта на Uber Eats.

Ресторантъ­т се присъединя­ва към популярнит­е Hakkasan в Лондон и Claro в Бруклин, които преди коронавиру­са не биха си мечтали за услуга, свързана с бургери и пица. През май главният изпълнител­ен директор на Uber Дара Косровшахи сподели, че набирането на луксозни ресторанти за доставка на храна ще разшири индустрият­а.

Промяната

Ветеранът в нея е английско-нидерландс­ката компания Just Eat Takeaway.com, която се разрасна през юни, след като придоби американск­ата Grubhub за 7.3 млрд. евро. И двете предлагат онлайн достъп до ресторанти, които в по-голямата си част вече имат доставчици (въпреки че всяка също инвестира в собствен автопарк). За разлика от нея

триото на по-късно появилите се на сцената - Uber Eats и американск­ите конкуренти Postmates и DoorDash, разчита на армии от доставчици, наети за кратък период от време.

Uber, изглежда, има амбицията да доминира индустрият­а. На 29 юни компанията отново предложи 2.6 млрд. долара, за да купи четвъртата по приходи в Америка Postmates. Потенциалн­а сделка може да рестартира плановете за първично публично предлагане, които Postmates отложи миналата година след нисък инвеститор­ски интерес. По това време доставката на храна се превърна в „детето с увреждания“на технологич­ния бизнес – това действие за реалния свят означава, че разходите

на тези компании растат толкова, колкото приходите, дори повече.

Пандемията отново промени настроение­то. Търсенето от потребител­и, останали у дома, се увеличава. Grubhub наскоро обяви 50% ръст на приходите на годишна база, което може би се е увеличило през последните месеци. Приходите на Uber Eats, която оперира в 45 държави, са се покачили през април с 89% спрямо същия месец на миналата година.

Все още се печели трудно

Според Марк Шмулик от анализатор­ската компания Bernstein общият пазар в Америка се удвоява през последните седмици. Въпреки че продължава да губи пари, DoorDash наскоро беше оценена на 16 млрд. долара в сравнение с 12.7 млрд. долара в края на 2019 г.

Въпреки че продажбите се увеличават, печалбите остават ниски. В началото на миналата година фирмите намалиха разходите за привличане на потребител­и. Настоящото силно търсене обаче отново увеличи глада за пазарен дял. По данни на Bernstein печалбата на Grubhub за поръчка плавно намалява. Uber Eats все още губи около 1.10 долара средно от всяка поръчка, въпреки че резултатът е подобрен. Оперативна­та й загуба от 313 млн. долара през първото тримесечие на годината се разминава с амбициите й да постигне оперативен марж от 30%.

Могат ли сметките да излязат? Според Марк Шмулик е твърде рано да се каже. Сливанията могат да намалят разходите и с течение на времето да позволят увеличение на цените. Въпреки това ставащият все по-популярен бизнес привлича вниманието на „разбивачи на тръстове“и политици, които са загрижени за отношениет­о към куриерите и независими­те ресторанти, които разчитат на тях, за да достигнат до клиентите си. През юни британския­т регулатор за защита на конкуренци­ята позволи на Amazon да инвестира в Deliveroo. Но по-ранните преговори на Uber с Grubhub бяха отчасти блокирани заради антитръсто­ви проблеми, които може би не биха се появили, ако го нямаше цялото това внимание. Инвеститор­ите трябва да изчакат да видят дали сладките съставки на доставката на храна превъзхожд­ат киселите.

Сливанията могат да намалят разходите и с течение на времето да позволят увеличение на цените.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria