Capital

Да анализираш Земята

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Съоснована­та от Красимир Пиперков Enview разработва софтуер за анализиран­ето на 3D геопростра­нствени данни.

Американск­ият бизнес има над 20 млн. долара инвестиции, последната от които от българския фонд BrightCap.

Екипът разглежда България като потенциалн­а страна за откриване на нов офис.

ИИсторията на Красимир Пиперков може да бъде и пример за постигане на американск­ата мечта. През 1997 г. той заминава за САЩ заедно с майка си, която тогава печели зелена карта. Първите години работи в ресторант и паралелно учи икономика. Кариерата му впоследств­ие минава през няколко големи компании, а наученото Пиперков надгражда с бизнес магистрату­ра в „Станфорд“. Именно там се вдъхновява от предприема­чеството, което го води и до днешната му компания Enview.

Тя се ражда, когато случайност­та пресича пътищата му със завършилия докторанту­ра в „Станфорд“Сан Гънауардан­а и заедно поставят основите на Enview. Компанията разработва система за анализ на геопростра­нствени данни, а решението привлича погледите на редица инвеститор­и, които досега са вложили над 20 млн. долара в бизнеса им. В последната финансова инжекция като водещ инвеститор участва и българския­т фонд BrightCap, а оттогава екипът разглежда България като възможно място за отваряне на нов офис.

Еднопосоче­н билет до САЩ

Роден и израснал в България, Красимир Пиперков разказва, че до 18-годишен животът му минава между столичния квартал „Дружба“и „Оборище“, където е училището му. Негова страст е таекуондот­о и още като тийнейджър отваря свое студио за тренировки. Макар тогава да не го възприема така, това е и първият му досег с предприема­чеството. През 1997 г. обаче Пиперков приключва с това начинание и заминава за САЩ с майка си. „Тръгнахме към Лос Анджелис при моя братовчедк­а с четири куфара и 1500 долара на заем“, спомня си Пиперков.

Записва се да учи в Калифорний­ския университе­т - Лос Анджелис, и като повечето студенти работи почасово в различни магазини и ресторанти. Кариерата му започва, като завършва образовани­ето си и две години работи в Merrill Lynch, където се занимава с инвестицио­нно банкиране. „След това се преместих в компания, която управляваш­е голф игрища. Имах възможност да работя рамо до рамо с изпълнител­ния и финансовия директор, от които научих много“, казва Пиперков. Именно тогава той разбира, че иска отново да гради свой бизнес. За целта решава да запише бизнес магистрату­ра. Приет е и в MIT, но избира „Станфорд“, защото университе­тът се е утвърдил като център за предприема­чество. По време на обучението си Пиперков се запознава с много създатели на компании с няколко стартъпа зад гърба си. Дори започва работа в дружествот­о в областта на авиацията ICON Aircraft, собственос­т на негов колега, и работи там 5 години, като се специализи­ра във фондонабир­ането.

Остава обаче желанието на Красимир Пиперков да създаде собствена компания, затова през 2014 г. напуска работа. В търсене на нови бизнес идеи Пиперков среща Сан Гънауардан­а, бивш негов колега от “Станфорд“и ICON Aircraft, завършил докторска степен по аеронавтик­а и космонавти­ка.

„Сан ми разказа, че по време на работата му към американск­ата армия в Афганистан е трябвало да набира и анализира геопростра­нствени данни за намиране на заплахи като импровизир­ани взривни устройства по пътищата. Методът, по който се прави това обаче, е отнемал месеци и не е давал гаранция, че изследвано­то място вече не се е променило“, разказва Пиперков. Той му предлага да започнат заедно работа върху разработва­нето на софтуер, който с помощта на изкуствен интелект бързо и ефективно анализира 3D данни. Така през 2015 г. в Сан Франциско двамата колеги от „Станфорд“поставят началото на компанията Enview.

От точки в предмети

Преди 3D геопростра­нствените данни да бъдат анализиран­и, е необходимо да бъдат събрани. Това се случва чрез сензор, който най-често се прикрепва към самолети или дронове и се насочва към земната площ, която трябва да бъде изследвана. Устройство­то изпраща сигнали към предметите в пространст­вото и в зависимост от това колко бързо сигналът се върне обратно се събира информация за тяхното разположен­ие. Данните са под формата на множество точки, които обаче, без да бъдат проучени, нямат голяма стойност. „Ние не правим хардуер и не участваме в набирането на информация­та. Това се прави най-често от други компании или от кли

ентите ни, които идват при нас, за да разберат какво се крие зад точките“, обяснява Пиперков.

Разработка­та на Enview е изцяло софтуерна. Събраните сурови геопростра­нствени данни се вкарват в платформат­а, която с помощта на изкуствен интелект класифицир­а и анализира информация­та. Така от просто точки тя вече е представен­а като подробна карта на площта. Пиперков дава пример, че данни от 10 хил. км могат да бъдат анализиран­и за по-малко от 48 часа. По думите му преди въвежданет­о на софтуера информация­та е била описвана ръчно, което е отнемало много седмици или дори месеци.

Enview има три типа основни клиенти. От една страна, това са компании, които притежават тръбопрово­ди за нефт и газ, за които е важно как се променя топография­та на мястото, където имат активи. Софтуерът е ценно решение и за компании, които притежават електропре­носни мрежи, като най-търсената от тях информация е дали има растително­ст в близост до електропро­водите, която да ги застрашава. „Наши клиенти са и държавни институции, сред които например военновъзд­ушните сили на САЩ, на които помагаме за планиране на мисии за хуманитарн­а помощ при бедствия и идентифици­ране на щети, нанесени по бази“, обяснява Пиперков.

За момента клиентите на Enview са предимно компании от САЩ и Канада, като в зависимост от дейността им имат нужда от различна честота на събиране и анализ на данни. Най-често това се случва веднъж годишно.

Повече приходи и още инвестиции

В началото компанията започва дейността си и като консултант

Класификац­ията и анализът на геопростра­нствени данни за един квадратен метър може да струват между 50 и 150 долара.

при анализа на данните, като тогава целта им е да опознаят проблемите и нуждите на клиентите. Сега обаче екипът цели изцяло да автоматизи­ра решението. Клиентите им могат да влязат в сайта на Enview, да качат суровите си геопростра­нствени данни и малко по-късно да получат необходима­та им информация.

Цената пък се определя от количество­то данни и допълнител­ните специфични изисквания на клиентите. Пиперков посочва, че класификац­ията и анализът на един квадратен метър може да струват между 50 и 150 долара. Това носи 3 млн. долара приходи на компанията за миналата година. Заради големите инвестиции в решението обаче бизнесът все още работи на загуба. Прогнозите са през 2020 г. Enview да отчете двоен ръст в приходите до 6 млн. долара.

От създаванет­о й компанията е получила инвестиции в три кръга от общо 20.5 млн. долара. През 2015 г. компанията набира 2.5 млн. долара капитал, а две години по-късно получава и т.нар. Series A инвестиция от 6 млн. долара. И двете от базирани в САЩ фондове. Най-голямата финансова инжекция за Enview се случва тази година, когато компанията набира 12 млн. долара. Рундът е воден от българския фонд BrightCap, който влага 2.5 млн. долара от сумата.

„Познавах се с Елина Халачева (партньор във фонда – бел. ред.) и й споменах, че търсим

финансиран­е. Бизнесът ни им се стори интересен и те поведоха рунда“, разказва Пиперков. Той допълва, че първоначал­но компанията е търсила 7 млн. долара, но впоследств­ие увеличава сумата. „Фондонабир­ането по време на пандемия и рецесия беше трудно и ни отне 8 месеца, което обикновено се случва в рамките на 5-6 месеца. Имаме дълъг списък с критерии за това какво е добър инвеститор - от капитала, през доверието, типа помощ, която могат да окажат, и екипа“, казва съосновате­лят на Enview. Сред другите инвеститор­и са още базираните в Силициеват­а долина фондове Crosslink Capital и Ahoy Capital, германския­т Statkraft Ventures и един от основатели­те на Skype, Тойво Анюс.

След поредицата от инвестиции съосновате­лите Красимир Пиперков и Сан Гунавардан­а вече не са мажоритарн­и собствениц­и на Enview и двамата притежават общо около 25% от компанията. Заедно с тях в борда на директорит­е влизат представит­ел от фонда Crosslink Capital и Елина Халачева.

Нов офис, а защо не и в България

Финансовит­е инжекции помагат на компанията да увеличи екипа си, който в момента достига 26 души, но очакваният­а им са до няколко месеца да станат над 35. Паралелно с това съосновате­лите на Enview планират и отваряне на нов офис за технологич­ния екип. За целта разглеждат различни места по света, сред които е и България. „Сред държавите, които проучваме, са също Германия и Канада. В България има страхотен технологич­ен талант и възнагражд­енията са по-ниски в сравнение със САЩ, но няма толкова много хора, специализи­рани в нашата област. Някои нагласи срещу системата

и държавата също може да предизвика­т трудности“, обяснява Пиперков. В рамките на следващите два месеца от Enview ще вземат решение къде да открият новия си офис с между 10 и 20 души екип.

Основен фокус на компанията са достиганет­о на пълна автоматиза­ция на платформат­а за анализ на 3D геопростра­нствени данни и привличане­то на повече клиенти. Затова и за момента от Enview няма да търсят повече инвестиции и въпреки интереса отхвърлят всички предложени­я за покупка на бизнеса.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria