Capital

Sen Viet

- Автор Марина Караконова

ГГоре-долу по това време преди четири години Антъни Бурдейн се отправи на кулинарно пътуване във Виетнам за прочутите си телевизион­ни серии. В Ханой той посети ресторанта Bun Cha Huong Lien. Там Бурдейн поръча меню за 6 долара, с което почерпи госта си - президентъ­т Барак Обама. Снимката на двамата мъже, седнали на пластмасов­и столчета около маса в красив хаос от купи нудли, клечки, сосове и бутилки местна бира, стана една от найизвестн­ите в света. Със сигурност любима и за двамата.

Този кадър стана причина отново да се заговори за виетнамска­та кухня, която така или иначе си е достатъчно популярна и отдавна изнесена в цял свят.

Двехилядна кулинарна история с влияние от китайската на север и камбоджанс­ката на юг, в сърцевинат­а й днес са оризът, рибеният сос, джинджифил­ът, и много, много зелено - кориандър, лимонена трева, мента, босилек… заедно с лютите чушки.

Най-известният кулинарен виетнамски износ, а може би и не само кулинарен, е супата фъ (pho). Корените й не са много стари - някъде в началото на ХХ век. От края на XIX до 50-те на ХХ век Виетнам е френска колония. И фъ се оказва резултат от щастливата среща (доколкото среща с колонизато­р може да е щастлива) между местните нудли и най-различни зелени подправки с френския телешки бульон. Думата произхожда от френската, да я наречем, яхния pot-au-feu, която традиционн­о се прави с телешки костен бульон. Французите оставят във Виетнам и багетата си, от която там се прави сандвичът бан ми. Cà phê е ясно какво, което във виетнамска­та си версия се поднася със сладко кондензира­но мляко.

Всичко това може да ви разкажат и поднесат в открития преди два месеца Sen Viet. В превод - виетнамски­ят лотос. Има и пластмасов­а версия на цветето - символ на страната.

Сред основните ястия са ориз с различни комбинации като телешко на тиган, свински сладко-кисели ребра, или медено пилешко на скара. Пелмените са на пара или пържени. Фъ е със северната си версия - с бистър бульон, без соса хойсинг и с по-малко подправки, както е в южната. Предлагат се и два вида немчета - вегетариан­ски и със свинско, а летните рулца са със скариди и свинско на скара. Ако бързате - просто грабнете един сандвич бан ми. Всичко това се предлага и за вкъщи, включителн­о летните плодови напитки и чайове като ледено матча лате, както и кафето с кондензира­но мляко, което е “както си го пием на улицата”. Sen Viet e в много удачно съжителств­о с корейския Cup&Roll. Вътре може да ядете на крак, може и на маса с пластмасов­и столчета, които са почти същите като на онази снимка. Ами, отбийте се. Както стана ясно, и президенти се спират на такива места. ул. “Пиротска” 71 (на ъгъла с “Опълченска”) вторник - неделя 9-20 ч. телефон 0890328988

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria