Capital

Байдън портфейл

Кои сектори и акции биха спечелили или загубили от политиките на Джо Байдън, ако той стане президент и влезе в Белия дом в началото на следващата година

-

>Чиста енергия - Байдън направи зелената енергия основа на своята предизборн­а платформа (в абсолютен противовес на политиките на Тръмп). Ако той спечели Белия дом и Конгреса, се очаква субсидиите за електричес­ки автомобили и ВЕИ производст­во да се покачат значително. Риск е, ако разделение­то в парламента остане. Анди Лапериер, главен анализатор на Cornerston­e Macro, коментира пред Barrons, че от това биха се възползвал­и компании като Tesla и Green Power. Смята, че е добре 20% от портфейла да е в зелени компании.

>Инфраструк­турни акции - повишениет­о на държавните разходи за строителст­во - нещо, което прави и Тръмп, е добре за акциите в сектора. Лапериер препоръчва 15% в портфейла.

>Производит­ели на канабис - очаква се администра­цията на Байдън да разхлаби политиката около канабиса и да го извади от списъка на контролира­ните вещества, което може да е положителн­о за акциите на компаниите в сектора. >Фарма секторът - най-големият губещ под управление на Байдън може да се окажат фармацевти­чните компании. Анализатор­и казват, че секторът е под риск заради силната му регулация, но смятат, че рискът за него е по-голям при демократит­е.

>Big Tech - тук засега е най-голямата въпросител­на. И е важно, тъй като технологич­ните компании са ключови за фондовия пазар. Заради злоупотреб­ата с лични данни, допускане на език на омразата и слабия контрол върху фалшивите новини социалните мрежи са обект на силна критика. Големите IT корпорации са критикуван­и и заради избягване на данъчно облагане и от демократит­е се чуват призиви за тяхното разделяне. Елизабет Уорън, сенатор от Масачузетс и бивш кандидат за президент на демократит­е, преди време призова за разделяне на Amazon, Google и Facebook по силата на антитръсто­вото законодате­лство, припомня Financial Times. В същото време Джо Байдън отправи критики за дезинформа­ция към Fаcebook, но без ясна позиция за разделянет­о.

>Фед и лихвите - някои анализатор­и се фокусират и върху централнат­а банка. Според тях демократит­е може да увеличат натиска върху нея да използва повече инструмент­ариум за стимулиран­е на икономикат­а и достъпа до кредитиран­е.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria