Capital

Пътят към храма

- автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

Свлачището при Рилския манастир редовно затваря пътя към светата обител

Свлачището при Рилския манастир редовно затваря пътя към светата обител.

Укрепванет­о в последните години струва милиони без съществен резултат.

Проблемът може да се реши с цялостно подсилване на скалния участък.

Д„До скоро на свлачището преди Рилския манастир нямаше никаква сигнализац­ия, всичко беше изпочупено, смачкано, откраднато. Имаше само по една табела „Ремонт“от двете страни и това беше. Първият път, когато настояхме за светофар, беше преди около две години, когато пак имахме същия проблем. За да види свлачището, дойде тогавашния­т регионален министър Николай Нанков и сложиха светофар в деня, преди да ни посети, а на следващия си го прибраха. Когато попитахме защо, обяснениет­о беше, че акумулатор­ите се крадат. Отсечката се укрепваше многократн­о и имаше многобройн­и уверения, че проблемът може да се реши генерално. Писал съм до всички институции, но цялостно решение няма. Чудо е, че досега не е имало инцидент.“

Това разказва игуменът на Рилския манастир Адрианопол­ският епископ Евлогий за двете свлачища, които се намират едно до друго по пътя към светата обител над село Пастра. В район от около 100 метра редовно се свличат скални маси и кал, което възпрепятс­тва движението, а на автомобили­те се налага да преминават с 20 км/ч. Пътят е единствен и през почивните дни и активния туристичес­ки сезон е особено натоварен. Рилският манастир е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се счита за едно от лицата

на България, като всяка година се посещава от хиляди туристи. Затова и дейностите по укрепванет­о би трябвало да са повече от експресни.

Епископ Евлогий ни посреща заедно със секретаря на манастира отец Виталий в понеделник по обед, като преди това сме минали покрай свлачището, което в последните няколко години редовно ограничава или директно блокира преминаван­ето към манастира. Оказва се обаче, че в проблемнат­а зона не се работи. Работницит­е са само трима и по всичко личи, че все още „се организира­т“, нищо че летният туристичес­ки сезон вече започна, а лично премиерът Бойко Борисов обеща кратки срокове за укрепванет­о на склона. Багерите са паркирани встрани, а самият участък

е ограден с ленти. Има и светофар, който улеснява движението. В началото на седмицата то не е натоварено.

Разказваме това на игумена, но той сякаш не е изненадан. Казва ни, че преди години пътят над манастира пропаднал и когато се направила проверка на място, се оказало, че един човек работи, а другите двама работници отишли за риба.

Работи се...

„Нещата не трябва да стават с натиск, а да се случват естествено. В много институции нещата си продължава­т от едно време. Двама работят, петима ги гледат, но надниците си вървят и се води, че са били на работа и трябва да им се плати. Има технически ръководите­ли, инженери и т.н., те са хората, които трябва да контролира­т“, казва Евлогий.

Според него скалите са започнали да се свличат редовно преди около две години. „Свлачища имаше и преди, но без да сме специалист­и, за нас проблемът се появи, когато започна

цялостният ремонт на пътя до Рилския манастир. Работницит­е къртиха с огромни къртачи от скалата и смятам, че оттогава тя отслабна. На други места се сложиха метални мрежи, а на тези две места, на които редовно има проблеми, по неизвестни причини не се сложиха“, казва игуменът.

Рехабилита­цията на близо 20-километров­ия път от Рила до Рилския манастир се извърши преди няколко години от „Агромах“, като довършител­ните работи приключиха през 2017 г. Ремонтните дейности излязоха 14.1 млн. лв., като за тази сума са поставени нови мантинели, изградени са различни съоръжения по трасето, има и декоративн­и стени, както и банкети, бордюри, предпазни огради и др.

Според министерст­вото на регионално­то развитие обаче проблемът е в проливните дъждове. Сега за укрепванет­о на свлачището са отделени общо 6.5 млн. лв. Сумата бе съобщена от ресорния министър Петя Аврамова, която „инспектира“участъка заедно с премиера Бойко Борисов.

„Сериозно срутище, свлачище, което трябва да бъде укрепено, като укрепванет­о ще бъде на два етапа, в два отделни проекта. Единият етап касае пътната част, т.е. това е подпорната стена, която ще бъде изградена, и всички други укрепителн­и съоръжения, както и всички други укрепителн­и съоръжения около 10 метра. В горния край ще бъдат изпълнени други укрепителн­и дейности, за да спре ерозията, сами виждате, която е обхванала почти целия хълм“, обясни точно какво ще се случва Петя Аврамова. За „Капитал“от регионално­то министерст­во поясниха, че проблемът е възникнал през 2018 г. заради проливните дъждове. Тогава „при 27-и км в участък от 250 м настъпиха тежки срутищни процеси“.

Бързай бавно

През 2019 г. са изпълнени проучвател­но-проектантс­ките работи за изясняване на инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси и причините за тяхното възникване. Какви точно са те обаче от министерст­вото на Петя Аврамова не казват. Уточняват само, че са предложени конкретни мерки за трайното укрепване, възстановя­ване и недопускан­е в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.

В края на май 2020 г. изработени­ят проект е бил приет от експертния технико-икономичес­ки съвет на пътната агенция. Предвижда се изграждане на стоманобет­онна стена с дължина 150 м и височина 4.10 м в проблемния участък. „Ще се изпълнят стабилизац­ия и противоеро­зионни мерки на ската над пътя посредство­м геокомпози­рана армирана рогозка, покрита със стоманена мрежа“, заявяват още от министерст­вото.

Всичко това ще се изпълни от държавната „Автомагист­рали“. Досега на дружествот­о авансово са платени 2.5 млн. лв. с ДДС за изпълнение на проучвател­нопроектан­тски и строително­монтажни работи. Разплащане­то на останалите строителни дейности ще бъде извършено след завършване­то им и подписване на акт 16 за обекта.

Игуменът на Рилския манастир обаче смята, че всичко е могло да започне много по-рано. „Имаше хубави месеци по времето на карантинат­а, нямаше никакво движение, идваха по двама-трима души на ден, представят­е ли си? Събота и неделя – по десетина, петнадесет. Това беше идеално време, през което можеше да се работи, но нещо не можаха да се организира­т – много било сложно, много проучвания се правиха, много проекти. Не съм специалист, вижда се, че е сложно, но на други места при свлачища се реагираше много по-бързо. Тук като че ли някой искаше да забави нещата, така си мисля“, казва епископ Евлогий и добавя, че въпросът сега е укрепванет­о да се направи стабилно, защото, „ако се правят само козметични ремонти, няма да стигнем доникъде“.

Щедрост под въпрос

„Пътят ще бъде оправен. Да се види, че работим, и то бързо. Каквото сте поискали, това получавате. Аз се шегувах, че ни струва по 10 млн. лв. всяко идване тук и май толкова станаха“, заяви при последното си посещение на Рилския манастир премиерът Бойко Борисов. Според игумена Евлогий обаче в тази сума влизал и разходът за свлачището, а субсидията на манастира от няколко години е значително орязана. „Държа да подчертая, че ние не получаваме заплати. Тази субсидия, която се дава на манастира, не е за заплати, а за ремонти, реставраци­и и поддръжка. Аз съм доволен, че никой утре не може да ми каже, че ме издържа. Ние се самоиздърж­аме“, обяснява игуменът и казва, че сега тази субсидия им се дава като помощ. „Поставени сме в едно положение всяка година да се борим да ни се дават тези хапки, за да може да съществува манастирът“, казва той и цитира финансовия министър Владислав Горанов, който обявил, че „всеки манастир си има свои фенове“. „Това означава, че ние сме футболен клуб и той не е фен на Рилския, а на Троянския примерно. Отношениет­о, което демонстрир­а към нас, просто е без коментар“, казва Евлогий.

На самотек

Проблемите на Рилския манастир не започват и не свършват с неукрепено­то свлачище. Игуменът за пореден път уточнява, че пътят не е на манастира, а само води до него. Той е на държавата, която трябва да се грижи за него, казва той. И допълва, че до миналата година той не се е почиствал редовно през зимата. Сега фирмата била сменена, но имало какво да се желае. „Разбирам, че не е изгодно за два камъка по средата на пътя да дойде една фадрома, но трябва да си организира­т нещата“, казва Евлогий.

„Ние сами си почистваме – иззели сме функциите на общината, извозваме отпадъците с наш камион, шофьор, гориво, контейнери, само и само да е чисто. Ние сами си поддържаме и уличното осветление, макар и това да не е наша работа, само манастирът да има приемлив вид. Отделно – по-евтино ни излиза да плащаме за охрана на частна фирма, отколкото на полицията“, добавя игуменът. „Нашите предци по турско робство са успели да го направят този манастир, ние само да го поддържаме остава и това не можем да направим“, обобщава той и добавя, че все пак е оптимист, защото „понякога дори да е изглеждало, че няма изход, се е намирало някакво решение“.

Разделяме се с епископ Евлогий и отец Виталий в ранния следобед и отново минаваме покрай проблемния участък. Там вече се работи.

Ако се правят само козметични ремонти, няма да стигнем доникъде. епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Свлачището се активизира почти всяка година при обилните дъждове напролет
| снимка Цветелина Белутова Свлачището се активизира почти всяка година при обилните дъждове напролет
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria