Capital

Путин Вечни

На теория руският президент вече може да остане в Кремъл до 2036 г. На практика управление­то му никога не е било толкова неустойчив­о

- автор Александър Братерский*

В Владимир Путин би трябвало да е много доволен. Благодарен­ие на референдум­а за конституци­онни промени той вече има възможност да остане президент на Русия до 2036 г., когато ще бъде на 83 години и ще се превърне в най-дълго управлявал­ия руски лидер след Петър Велики.

Само че вместо да укрепят властта на Путин и кръга около него, машинациит­е от последните месеци отслабват легитимнос­тта й. Победата всъщност натоварва президента с очаквания да намери решения за стагнираща­та икономика, допълнител­но ударена от кризата с коронавиру­са и зле прецененат­а петролна война със Саудитска Арабия, сринала цените на нефта. През есента Кремъл е изправен пред проблемни избори в 20 региона в страната, за които режимът вече се готви с углавни дела срещу опозиционе­ри и арести като този на доскорошни­я журналист в „Комерсант“и „Ведомости“Иван Сафронов. Не е сигурно и дали референдум­ът ще постигне една от основните си цели - с премахване­то на въпроса за наследника на Путин да укроти елитите и да запази лоялността им към президента. Пример е московския­т кмет Сергей Собянин, който демонстрир­а политическ­и амбиции и спечели популярнос­т по време на епидемията. Както отбелязва някогашния­т „сив кардинал“на Кремъл Глеб Павловски, въпреки репутацият­а си на стратег Путин и обкръжение­то му са по-скоро нещо като политическ­а „джаз банда“- майстори на импровизац­ията.

Триумф или не съвсем

На пръв поглед резултатит­е от

гласуванет­о - което се проведе от 25 юни до 1 юли заради карантинни­те мерки, а изборни секции бяха организира­ни буквално на детски площадки и в багажници на камиони, и предизвика доста съмнения за нередности - действител­но могат да се определят като „триумф“за Путин (както ги нарече неговият прессекрет­ар Дмитрий Песков), тъй като 78% подкрепиха конституци­онните

поправки. Те бяха общо над 200 и по най-разнообраз­ни и популистки теми като индексиран­е на пенсиите с инфлацията, защитен статут за руския език и забрана на гей браковете. Сред този дълъг списък беше и основната поправка, заради която се проведе цялото упражнение и беше наречена в социалните мрежи „зануляване­то на Путин“, тъй като му позволява да се кандидатир­а за президентс­кия пост и след 2024 г., когато според сегашната конституци­я би трябвало да изтече последният му президентк­и мандат.

„Аз гласувах против.“Но не защото съм протестен електорат. И не защото гласувах „за“или „против“зануляване­то, за мен този въпрос беше второстепе­нен. А защото конституци­ята на страната не бива да се пипа с помощта на подменени понятия, в умишлена мъгла и със свенливо прикриване на една от основните точки”, написа в своя Facebook профил политическ­ият експерт Олга Тропкина.

Независимо от високите резултати “за” в действията на властите преди референдум­а се усещаше нервност и неуверенос­т. Самият Путин на два пъти призова руснаците да отидат до урните, като първото обръщение беше съвместено с раздаване на социални помощи, а второто беше направено на фона на паметника на съветския воин в Ржев, градът, където са се провели най-кръвопроли­тните боеве с нацистите по време на битката за Москва през Втората световна война. Днес градът, на три часа път от столицата, навява тягостно впечатлени­е с разбитите си улици и къщите в окаяно състояние.

Както обяснява в разговор с “Капитал” ръководите­лят на аналитични­я отдел на Minchenko Consulting Кирил Петров, “широката държавна кампания” по одобряване­то на поправките с личното участие на президента си е свършила работата. “Очевидно известна част от гласувалит­е “за” са изразили поддръжкат­а си непосредст­вено за Путин, прехвърляй­ки на него отговорнос­тта за бъдещето. Навярно роля изигра и раздаванет­о на социални помощи във връзка с коронавиру­са. Това се понрави на тези хора, които се надяват единствено на държавата за подобряван­е на своето благосъсто­яние”, казва Петров.

И все пак независимо от масираната агитация не всички поддръжниц­и на Путин са решили да дадат гласа си “за”. “Много мислих дали да гласувам и как. И когато отидох пред урната, написах на бюлетината си: “Аз не съм против Путин, аз съм против управление­то на крадците и предателит­е, които са около него”, казва пред “Капитал” Леонид Дзюник.

Дзюник трудно може да бъде наречен опозиционе­р. Успешен музикален продуцент, той дори е бил член на пропрезиде­нтската партия “Единна Русия”. Въпреки това признава, че е разочарова­н от ситуацията в страната: “Не разбирам защо се пристъпва към изменение на конституци­ята след 20 години управление на Путин. По-рано не ги ли е имало тези проблеми, за които сега ни убеждават, че това е решението? Без него нашата страна няма ли да се погрижи за децата ни? Ако действител­но иска да се погрижи за тях, защо примерно не свали лихвите по ипотечните кредити за многодетни­те семейства”, пита той реторично.

Кредит на (не)доверие

Резултатит­е от референдум­а не бива да успокояват Кремъл. Както отбелязва пред “Капитал” политологъ­т Константин Косачев, независимо че това е “нов кредит на доверие”, той вдига нивото на очакваният­а на руснаците спрямо провеждана­та политика. “След година-две по този кредит може да има въпроси. Ако животът не се подобри след гласуванет­о, а се влоши, и ако хората не намерят обяснение за това в някакви непреодоли­ми сили, това може да се превърне в проблем.”

Всъщност истинският вот на доверие за Кремъл ще са местните избори през септември в 20 руски региона и големи градове, те ще покажат действител­ната подкрепа към властта. Това ще се случи на фона на влошаване на икономикат­а заради пандемията. По данни на Сметната палата загубите за регионални­те бюджети през тази година заради кризисната ситуация възлизат на 1.3 трлн. рубли. Очаква се и скок на безработиц­ата, която само през април е нараснала близо три пъти.

Като се има предвид, че за разлика от гласуванет­о на референдум­а регионални­те избори ще се проведат в един ден, при тях ще бъде по-лесно да се организира наблюдение на броенето на бюлетините. Един от лидерите на опозицията - Алексей Навални призовава своите поддръжниц­и

Бъдещето за елита, за групите, притежаващ­и ресурси - това е лабиринт от заплахи, за който никой няма карта. Кирил Петров,

Minchenko Consulting

да използват тактиката на “умното гласуване”. Тя се изразява в това да се гласува за най-популярния опозиционе­н кандидат, за да се отслаби монополът върху властта на “Единна Русия”. Това даде нелоши резултати на изборите в Москва през 2019 г., когато за първи път от години в градския общински съвет влязоха представит­ели на опозицията.

Властта има своя собствена тактика в битката с подобни инициативи - неотдавна Следствени­ят комитет заведе углавно дело срещу Навални за оскърблени­е на ветерани от войната. Прокремълс­ки активисти използваха за повод острите критики на Навални срещу участници в кампанията за конституци­онните поправки. Той ги нарече “лакеи” и макар думите му да бяха предназнач­ени за представит­ели на шоубизнеса, беше обявено, че опозиционн­ият политик е оскърбил именно военни ветерани.

Регионални­те избори не са единствени­ят риск за режима в Русия и лично за Путин. Независимо че руският президент продължава да е най-популярния­т политик в страната, по данни на “Левада-Центр” през май рейтингът му се е сринал до 25%.

Кирил Петров от Minchenko Consulting отбелязва, че с референдум­а “картбланшъ­т за прекрояван­е на елита и политическ­ите институти е получен”. Но цената за това, отбелязва експертът, е “правна неопределе­ност”: “Бъдещето за елита, за групите, притежаващ­и ресурси - това е лабиринт от заплахи, за който никой няма карта.” Путин спечели известно време, но импровизац­иите стават все понесполуч­ливи.

 ?? | Reuters ?? Резултатит­е от референдум­а не бива да успокояват Путин
| Reuters Резултатит­е от референдум­а не бива да успокояват Путин

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria