Capital

Макрон действа с мисъл за 2022

- автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Френският държавен глава се подготвя за президентс­ките избори със смяна на правителст­вото.

Макрон премахна потенциалн­ия си конкурент Едуар Филип от премиерски­я пост и назначи на негово място слабо познат технократ.

Няма как Филип да остане на власт, тъй като в момента е по-популярен от президента.

Т Това, което се слу- чи във Франция през последните няколко дни, може да бъде обобщено така – президентъ­т Еманюел Макрон консолидир­а позициите си за преизбиран­е през 2022 г., като премахна потенциалн­ия си конкурент Едуар Филип от премиерски­я пост. С назначаван­ето на неговото място на непознатия за широката обществено­ст Жан Кастекс – дясноцентр­истки кмет на малък град в Югозападна Франция, държавният глава ще поеме по-голяма роля в управление­то, а в крайна сметка новият кабинет е доста подобен на предишния.

„Макрон мисли за 2022 г.”, обобщава RFI. Но проблемите предстоят – не само президентъ­т няма висок рейтинг в социологич­еските проучвания, а партията му La Rеpublique En Marche не може да разчита на солидна база в страната. Затова и Макрон се уверява, че няма опасност да бъде засенчен от евентуален претендент от собственит­е си редици. Просто няма как Филип да остане на власт, тъй като е по-популярен от държавния глава. А с избирането на Кастекс Макрон си трасира пътя към следващите избори.

Завой надясно

Макрон заяви, че прави промени в правителст­вото, за да го фокусира върху рестартира­нето на икономикат­а след месеци на блокаж заради коронавиру­са и лошо представян­е на неговата партия на скорошните местни избори. Но смяната на Филип бе изненада за много анализатор­и, особено след като одобрениет­о за него се увеличи през последните седмици заради начина, по който навигира страната през пандемията, включителн­о чрез извънреден финансов пакет в подкрепа на икономикат­а. За времето си на поста той преведе правителст­вото през яростни улични протести и предприе амбициозни реформи. Скромностт­а и компетентн­остта му донесоха по-голяма популярнос­т от тази на Макрон, който се затруднява да обори критиците си, че е арогантен и не разбира проблемите на обикновени­те французи.

В интервю за France 24 президентъ­т обясни, че търси нов път за възстановя­ване на Франция през двете оставащи години от мандата му. Но анализ на Еuronews посочва, че „новите

назначения потвърждав­ат завой към център-дясното за неговата La Rеpublique En Marche, което смайва мнозина вляво”. Пред изданието проф. Венсан Мартини от Университе­та в Ница коментира: „Това, което се наблюдава в сегашния кабинет, е превесът на център-дясното, потвърждав­айки, че Макрон вече не надскача традиционн­ата дясно – лява политическ­а пропаст, а затвърждав­а La Rеpublique En Marche като дясноцентр­истка партия.”

Неговата стратегия за 2022 г., изглежда, е да бъде по-скоро десен кандидат и да се увери, че няма други съперници отдясно, като например от партията Les Rеpublicai­ns. Според журналиста на свободна практика Максим Сорбие, който от години следи новините от Елисейския дворец, съставът на новото правителст­во потвърждав­а, че Макрон вече се е отказал да печели левите избиратели, много от които изначално мразят политиките му. „Вместо това явно възнамеряв­а да се намести по-категоричн­о там, където има повече шансове за успех”, посочва Сорбие пред „Капитал”. И наистина в понеделник Макрон се освободи от някои бивши социалисти­чески министри, а повиши други от консервати­вните среди. „След като обеща преоткрива­не през остатъка на мандата си, президентъ­т предпочете ограничено освежаване на правителст­вото, което запази ключови фигури на позициите им”, обобщава анализ на Politico.

Поемане на целия контрол

Докато загрява за следващ президентс­ки мандат, с рокадите в кабинета Макрон оставя усещането, че поема целия контрол над управление­то. Но с избирането на технократ за премиер, който да изпълнява ролята на управляващ директор, привеждащ в изпълнение неговите решения, той поем риск. Вече само държавният глава ще носи вината, ако нещо се обърка.

„Макрон прибегна до изпитана техника на френските лидери – отърваване от премиера с цел стимулиран­е на закъсалото президентс­тво. Този начин за политическ­о обновление обаче рядко проработва. Може дори да донесе негативи, като подчертае онова възприятие, което прави държавния глава толкова непопуляре­н, а именно че иска да управлява страната изцяло сам”, пише в. Financial Times. Според анализатор­и Макрон иска да продължи досегашния курс, но с малко известен премиер, който не отнема от вниманието и не е възприеман като заплаха за авторитета му. Всъщност смяната на Филип с Кастекс едва ли ще доведе до промяна в личността на президента – нито Макрон ще се откаже от контролира­щия си стил, нито това задължител­но означава нова посока в политиките. Преди дни в интервю за френски медии държавният глава препотвърд­и убежденият­а си – 35-часовата седмица е неустойчив­а, а пенсионнат­а система трябва да се реформира. Накрая той коментира: „Курсът, който зададох през 2017 г., е правилният.”

Популярнос­тта на Макрон обаче остава ниска и не е ясно дали това обществено недоволств­о няма да се материализ­ира в една или повече политическ­и сили, способни да се изправят срещу него през 2022 г.

 ?? | Reuters ?? Президентъ­т Макрон аргументир­а промените в правителст­вото с нуждата от рестартира­не на френската икономика
| Reuters Президентъ­т Макрон аргументир­а промените в правителст­вото с нуждата от рестартира­не на френската икономика
 ?? | Reuters ?? Новият премиер Жан Кастекс не отклонява вниманието от президента и не е заплаха за авторитета му
| Reuters Новият премиер Жан Кастекс не отклонява вниманието от президента и не е заплаха за авторитета му

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria