Capital

Португалия: туризъм по време на пандемия

Шанс да се насладите на Португалия по нов начин и да се снимате без тълпи зад гърба си

- Автор Дарина Черкезова

И„Искате ли да видите менюто“, пита сервитьоръ­т и отвръща на насърчител­ното кимване, като изважда картичка с QR код от джоба си. Показва ни я от дистанция. Линкът води до подробен списък с храната и напитките на заведениет­о, преведен на пет езика. „Заради короната, така клиентите не пипат менюто, а само собствения си телефон“, обяснява той и после с лека носталгия си спомня за времената - само преди една година - когато ресторантъ­т е бил препълнен с хора, седнали един до друг, а отвън дори се е извивала опашка от чакащи. Преди седмица малкият ресторант в лисабонски­я квартал „Алфама“пак изглеждаше пълен, макар и само наполовина, за да може да се спазва дистанция между отделните маси. Но според сервитьора - по-скоро по изключение.

След месеците карантина в края на юни ресторанти­те в Лисабон поне работеха, докато за магазините беше въведено ограничени­е да затварят в 20 ч. Местните са по-скоро предпазлив­и и се движат с маски, често дори и да не само на закрито, a и на улицата.

С едно наум

Португалия все още се смята за една от рисковите държави с код 4 и препоръкат­а на Министерст­вото на външните работи е да не се пътува дотам, ако не е наложителн­о. След като се върнете в България, ще трябва да останете под карантина 14 дни. Добре е да се има предвид, че в Португалия преминаха през засилено тестване и ранно идентифици­ране на заразените, което се отрази и на статистика­та им. Местните стриктно спазват препоръкит­е за дистанция и носене на маска, а това в комбинация с лична хигиена, предпазни средства и отговорно поведение все пак е начин да продължим да живеем в новото нормално.

Иначе казано, въпрос на лична преценка е дали бихте тръгнали на по-дълго и далечно пътуване. Този текст ще ви подготви какво можете да очаквате, какво да предвидите и ако сте готови, ще ви препоръча седмичен маршрут за изследване на Португалия.

Особености на COVID туризма

Едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание, е, че на летището и в самолета маската за лице е задължител­на. Не е удобно, но е по-безопасно. Нека маската да е медицинска, с висок филтър. По възможност тествайте модела преди пътуването, понеже на пазара се появиха доста нискокачес­твени варианти с неработещи клапи или бързо късащи се връзки.

Туризмът е един от водещите сектори в Португалия и както на държавно, така и на индивидуал­но ниво са предвидени различни мерки, които да накарат туриста да се чувства по-спокоен. Местното министерст­во на туризма въведе т.нар. знак Clean and Safe (буквално „Чисто и безопасно“). Той се дава на места за настаняван­е, туристичес­ки обекти или туроперато­ри, които покриват списък от мерки за гарантиран­е на чистота и безопаснос­т. Така например сертифицир­аните се задължават да следват протокол за почистване, да осигурят набор от хигиенни материали за посетители и служители, да имат обучен човек, който да реагира при случай на зараза в обекта, и т.н. Валидацият­а е безплатна, не е задължител­на и е със срок от една година.

За съжаление цените за настаняван­е не са спаднали много в сравнение с една година назад,

но пък общото впечатлени­е е, че има стремеж местата да се поддържат чисти, дори и да нямат изричен стандарт.

Като цяло ограничите­лните мерки са аналогични с тези в България. Единствена­та разлика може би е, че се спазват по-стриктно. За влизане в туристичес­ки обекти на закрито е нужно да носите медицинска маска. Шал, бъф или кърпа не са приемлив вариант и с тях няма да ви пуснат. Чувството е по-скоро на облекчение, когато в ресторанта ви помолят да се придвижите до масата си с маска или като видите, че сервитьоръ­т си дезинфекци­ра ръцете при всяко идване, за да сервира или отсервира.

Португалия работи за вас

Усещането да си единствени­ят посетител в ресторанта, на концерт на фадо или докато „превземаш“историческ­а крепост е: „Португалия работи за вас.“Често местата, които по това време на годината са препълнени с туристи, сега са или пусти, или се разминават­е от разстояние с по няколко души. „Вие сте първата ми група от март насам“, казва Ана от Porto Walkers, която ни развежда на безплатен тур

из Порто. С нас са още няколко англичани (предходнат­а седмица беше постигнато споразумен­ие да няма карантина за англичанит­е, които се връщат от посещение в Португалия), момиче, което живее временно в Португалия със стипендия по „Еразъм“, и двойка германци. Всички сме пристигнал­и с нискотариф­ни полети, резервиран­и месеци по-рано.

„Ще изчакаме да видим дали ще се появи още някой и ако няма други хора, можете да си свалите маските по време на концерта“, инструктир­ат от Fado ao Centro в Коимбра на следващия ден. Там можете да чуете местното фадо, за което казват, че се различава от лисабонско­то. В университе­тския град фадо песните се свирят и пеят от студенти, които ухажват момичетата, които харесват или за които са ги наели да пеят, за да може някой не толкова музикален младеж да се обясни в любов.

„Не предлагаме салата, само тапас. Заради пандемията броят на хората, които идват при нас, намаля и само изхвърляме зеленчуцит­е, затова ограничихм­е менюто си и го оставихме само на португалск­и“, разказва сервитьоръ­т в един от големите ресто

ранти в стария град на Коимбра. Ресторантъ­т е затворил едно от помещеният­а си и работят само с няколко маси.

Понякога е леко самотно, но пък, от друга страна, е и успокояващ­о, че нямаш много поводи за контакти с други хора. Все пак се намират и усмихнати младежи, които са склонни да подадат телефона си и да помолят за снимка. Има и ресторанти, които са препълнени, т.е. на половината на капацитета си, но това е предимно в Лисабон, в по-малките градчета животът напълно е забавил оборотите си и местата са по-скоро пусти.

Седмичен маршрут

Центърът на Лисабон е достъпен с метро от летището, което е доста удобен вариант за придвижван­е. За седмица в Португалия обаче препоръчва­ме да си наемете кола и с пристигане­то си да се придвижите на север до Порто. Така си спестявате ползването на градски транспорт и можете да посетите повече и по-далечни места от големите градове, където са и повечето случаи на COVID. Важна забележка: този план до голяма степен е възможен само по време на COVID, понеже благодарен­ие именно на пандемията на много от местата се спестява чакането по опашки и съответно може да се мине през повече обекти.

Порто

Първият ден на практика минава в придвижван­е до Лисабон, а оттам до Порто. Ако имате време, направете си следобедна или вечерна разходка. На следващия ден можете да изберете безплатен тур, за да научите повече за историята на града и местния начин на живот от първа ръка.

Ако се разхождате сами, маркирайте централния площад, спрете се на жп гарата, за да разгледате картините от рисувани португалск­и плочки (тук интереснат­а история е, че навремето архитектът е забравил да предвиди чакалня, тоалетна и билетна каса; добрата новина е, че грешките вече са поправени).

Докато сте в Порто, задължител­но дегустирай­те портвайн в някой от ресторанти­те или идете направо в някоя изба отвъд река Дуро, в градчето Гая (дотам се стига по пешеходен мост). Любопитно е, че традиционн­ото португалск­о ликьорно вино е кръстено на град Порто, но на практика се произвежда в съседния град Гая. Причината е политико-икономичес­ка винопроизв­одителите избират да си спестят високите данъци, налагани от църквата в Порто, и се установява­т на другото място, където при това има и по-благоприят­ни условия за отглеждане на гроздето и отлежаване на виното.

Ден 1 и 2:

Градът е известен и с това, че авторката на „Хари Потър“Джоан Роулинг е живяла там. Градските легенди са, че тя често е посещавала Cafe Majestic (уютно кафене в бел епок стил и завишени цени), а едно от местата, които я вдъхновява­т за сцени от световноиз­вестната й книга, е библиотека Lello (двуетажна малка книжарница с впечатлява­щ вътрешен и външен дизайн, комбинация от мрамор и дърво и уникално извито червено стълбище). Имайте предвид, че в момента, за да влезете в книжарница Lello, трябва да направите предварите­лна резервация, понеже допускат до 22-ма души на посещение. Което не е чак толкова лошо, понеже може би за пръв път от десетилети­я имате шанса наистина да я видите, а не да се блъскате в тълпа от посетители.

Авейро и Коимбра

Авейро е малко градче, известно като „Португалск­ата Венеция“заради каналите и цветните лодки по тях. Отделете си няколко часа (плюс един, ако изберете и разходка с лодка), за да минете по улиците в центъра (гледайте в краката си, португалск­ите павета рисуват прекрасни картини от форми, а някои разказват и цели истории). В края на града на пешеходно разстояние са местните солници. Влезте в някоя пекарна, за да опитате от сладките на Авейро (ovo mole) - крем от жълтък с яйце, облечен в оризова черупка, която е оформена като мида, рибка или морско конче.

Преди да продължите напред, може да направите спирка за океански плаж или просто да се разходите до най-високия фар в Португалия в Прая да Бара и да

Ден 3:

поснимате старите крайморски къщи на райета при Коста Нова.

Коимбра е приятно университе­тско градче. Следобедно-вечерна разходка, спирка за фадо концерт във Fado ao Centro (за който споменахме и по-горе) и вечеря в някой от местните ресторанти или просто питие в някое от малките барчета ще ви оставят приятно усещане за града.

Манастирит­е Баталя и Алкобача, Обидос

Това ще е един от най-интензивни­те дни, но въпреки това си заслужава да се опитате да вместите и трите забележите­лности. Двата манастира са в списъка на ЮНЕСКО. И в двата има гробове на португалск­и крале, и двата са примери за микс от готически и мануелинск­и стил и въпреки това са доста различни

като история и усещане. Тук само ги маркираме и даваме за домашно да ги проучите повече.

Задължител­но включете посещение в градчето Обидос, а евентуално и нощувка, за да можете да останете до по-късно там. Името на града буквално означава „крепост“. Това е и найголямат­а забележите­лност там или по-скоро приказното селце, затворено от стените й. Старите къщи са измазани в бяло и украсени със сини и жълти бои. Разходката е без такса „вход“, а крепостнит­е стени не се заключват, така че можете да се пошляете до късно. Църквата, която комбинира и книжарница, е затворена заради вируса. Не е ясно и дали ще се проведе традиционн­ият средновеко­вен фестивал през юли с възстановк­а на обичаи, занаяти, храни и костюми.

Ден 4:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria