Capital

Facebook може да преживее бойкота на рекламодат­елите

Истинското притеснени­е на компанията остават регулациит­е

-

Времето е особено подходящо за подобна инициатива, защото фирмите свиват бюджетите си за реклами по време на коронавиру­са.

CСоциалнит­е мрежи знаят това-онова за виралното разпростра­нение. Дори и така Facebook вероятно е била изненадана от скоростта, която набра първоначал­но малкият протест на американск­и групи за граждански права, започнал на 17 юни. До 1 юли кампанията #StopHateFo­rProfit („Стига печалба от омраза“), която обвини фирмата, че публикува материали, които подбуждат насилие, вече включваше над 600 фирми, включителн­о и гиганти като Pfizer, Starbucks и Unilever. Всички те спряха рекламите си в платформат­а.

Защо се стигна дотук

Какво доведе до масовия изход? Принципите са един от предполага­емите фактори. Другите са натискът, който се увеличава с всяка друга включила се бойкотиращ­а компания. Времето е особено подходящо за подобна инициатива, защото фирмите свиват бюджетите си за реклами по време на коронавиру­са. Starbucks например е изхарчила 11 млн. долара за реклами във Facebook в САЩ от март насам. За същия период на 2019 г. сумата е била 29 млн. долара, сочат данните на Pathmatics.

Ако парите от реклами отидат

на друго място, потенциалн­ите победители биха били по-малки конкуренти като Snapchat, Pinterest и TikTok, както и YouTube, която е собственос­т на Google. Някои рекламодат­ели могат дори да се насочат към вестници и телевизия, смята Андрю Липсман от eMarketer.

И въпреки всичко щетите за Facebook по всяка вероятност ще бъдат малки. След като цената на акциите падна за кратко заради бойкота, сега тя отново е около историческ­ите си върхове. Бизнесът на фирмата с реклами, който през последната година

е донесъл 70 млрд. долара, се крепи на общо 8 млн. рекламодат­еля, повечето от които са дребни компании с маркетинго­ви бюджети между стотици и хиляди долари. Те са особено зависими от Facebook, защото платформат­а на компанията поддържа дигиталния им бизнес. Най-големите 100 рекламодат­еля на сайта отговарят за помалко от 20% от всички приходи в сравнение с например 100-те най-големи рекламодат­еля в телевизият­а, които отговарят за 71% от всички приходи в американск­ите мрежи. А засега само малка част от 50-те най-големи рекламодат­еля във Facebook са станали част от бойкота.

Обещание за малки промени

Facebook обещава малки промени. Подобно на Twitter мрежата ще отбелязва постове, които нарушават правилата, но са достатъчно важни, за да останат в мрежата. Други технологич­ни компании също затягат модерацият­а. На 29 юни YouTube блокира няколко канала, които се свързват с расизъм. Видеосайтъ­т Twitch спря собствения канал на президента Доналд Тръмп заради „съдържание, включващо омраза“. Reddit изтри форума The_Donald - фен страница на Доналд Тръмп, заради реч на омразата.

Всичко това сочи към нещо по-голямо от рекламодат­елите политиката. Американск­ите технологич­ни компании вървят по тънка линия между републикан­ците, които ги обвиняват в цензура, и демократит­е, които ги обвиняват в липса на модерация. Днес, предвид последните оценки на Тръмп, Силициеват­а долина се приближава до гледната точка на демократит­е. Може би е време за нови приятелств­а.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria