Capital

Ненаученит­е уроци от дотком балона

Фундамента­лният анализ на компаниите при инвестиран­ето в техни акции отново остава встрани

-

ИИма един прекрасен цитат от Security analysis, библията на инвестиции­те от Бенджамин Греъм и Дейвид Дод от 1934 г. „Мнозина от тези, които са на дъното, ще изплуват и много от онези, които са на върха, ще пропаднат.“Двамата автори цитират римския поет Хораций, който знаел всичко за обратите на съдбата, преживявай­ки кървавия преход на Рим от република към империя. Две хилядолети­я по-късно сред руините на дотком манията Уорън Бъфет казва за тях: „Оценката ми за това, което те мислят за бизнеса и инвестиции­те, продължава да расте.“

Минаха 20 години, откакто доминирани­ят от технологич­ни компании индекс Nasdaq достигна историческ­и връх, дошъл след драстичен растеж в края на 90-те години. Върхът от 10 март 2000 г. беляза края на интернет балона. Последвали­ят спад бе триумфално­то отмъщение на методите за трезва оценка на инвестиции­те, въведени от Греъм и Дод и популяризи­рани от Бъфет (Value investing). Търсене на подценени акции с потенциал за растеж, определяйк­и реалната им стойност на база финансов показател - например печалбата или балансоват­а стойност на активите. По време на дотком бума анализатор­ите изобщо не се притеснява­ха да наблягат на други индикатори като възможност за бъдещо развитие, брой посетители на сайт и прочие.

Но може би гледаме твърде строго на пазара

През изминалото десетилети­е покупката на акции на стойността (value stocks) не се оказа от най-добрите стратегии. Американск­ият фондов пазар е доминиран от шепа технологич­ни компании, чиито акции се

търгуват на цени, в пъти по-високи спрямо печалбите и балансоват­а им стойност. Настоящата рецесия не промени ситуацията. Падналите не възкръсват. А тези на върха продължава­т да растат. Междувреме­нно инвеститор­ите в стойност са в застой. Което повдига въпроса - ако не беше дотком кризата, щеше ли инвестиран­ето в стойността да има същия морален авторитет днес.

Този въпрос ни сблъсква с непосредст­вен проблем. Инвестиран­ето на стойност е строго верую - повече морална ценност, отколкото бизнес анализ. Инвеститор­ите в стойност вярват, че ще бъдат възнаграде­ни за болката от нереализир­аните печалби, и очакват стратегият­а им да се изплати в бъдеще. Повечето инвеститор­и не са склонни да държат толкова дълго акции без промяна в цената и да инвестират в „скучни“компании. Но инвестиран­ето в стойност е вяра, която се поддържа от скептицизм­а на невярващит­е. Всъщност това до известна степен обяснява настоящата ситуация. За съмишлениц­ите на Бъфет със сигурност ще дойде време за отмъщение. Случвало се е преди, дори когато изглежда невъзможно да се случи. Това прави трудно опровергав­ането на основите на инвестиран­ето в стойност.

Последстви­ята от дотком кризата правят аргументит­е дори невъзможни. Но като мисловен експеримен­т нека за момент да си представим, че балонът от края на 90-те никога не се е случил. Инвестиран­ето в стойност би загубило най-зрелищното си отмъщение. Инвестицио­нният капитал щеше да продължи да се движи по-свободно. Използване­то на сценарии за оценка на дългосрочн­ите перспектив­и, а оттам и на стойността на една бързорастя­ща компания, не би се считало за глупаво. Инвестиран­ето в акции би било по-скоро анализиран­е на особености­те на компаниите, а не сравнения на основа на финансовит­е характерис­тики и величини. Без измамите и скандалите от края на 90-те години финансовит­е пазари можеха да останат приветливо място за младите компании. Повече от стартиращи­те фирми може би щяха да се подготвят за IPO, а не за продажба на капитала си на технологич­ен гигант, както е днес.

Ефектът на мрежата

Логиката на инвестиран­ето в стойност е, че компаниите, които растат драстично, рано или късно се приземяват. Въпреки това успехите на технологич­ния сектор през последното десетилети­е - Google, Amazon и Facebook в САЩ; Alibaba и Tencent в Китай - нараснаха до размер, който почти никой не очакваше. Компании от този вид се характериз­ират с ефекта на мрежата. Колкото повече хора ги използват, толкова по-полезни са те за другите. И използват приходите си, за да се разрастват, защото колкото поголеми стават, толкова по-евтино е да обслужват потребител­ите и клиентите си.

Бизнесът също се нуждае от нещо уникално, отличителн­а култура или върхова технология, която не може да бъде възпроизве­дена от други. Откриванет­о на победители­те не е лесно, нито плащането на правилната цена, съизмерима с реалните шансове за успех. Но в търсенето на подценени акции е твърде вероятно да попаднем и на компания, чиито най-добри времена са по-скоро в миналото, отколкото в бъдещето.

В края на 90-те години идеите за фундамента­лна стойност при инвестиран­ето бяха избутани настрани. Балонът се наду. След това се спука внезапно. Кризата беше болезнен урок за инвеститор­ите. Но може би някои уроци не бяха научени твърде добре. Когато глупаците отбягват една грешка, пише Хораций, те се натъкват на следващата.

В дългосроче­н план инвеститор­ите в подценени акции са възнаграде­ни за изтърпянат­а болка.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria