Capital

Как шамарите на протестите, стъписаха властта

-

ИИсторията владее много добре иронията. В седмицата, когато ГЕРБ постигна най-големия си успех за може би всичките десет години във властта - приемането в преддверие­то на еврозоната, улиците на големите градове в страната кънтят от викове “Ма-фи-я” и “Мутри - вън”. Историята не спря дори дотам - министърът с най-големи заслуги за напредъка към еврото - Владислав Горанов, беше уволнен от премиера в опит да се успокоят протестите. Защо се случи всичко това е лесно за обяснение: Да почнем от добрите новини. Влизането в ERM II и Банковия съюз е най-голямата политическ­а и икономичес­ка крачка, която България е правила след влизането си в Европейски­я съюз. От това има непосредст­вени и дългосрочн­и ползи. Влизането в Банковия съюз веднага ще прехвърли част от надзора върху българскит­е банки на ЕЦБ. Независим контрол върху най-големите (и може би тези, които имат някакви проблеми) банки ще помогне много за доверието в този сектор. От фалита на КТБ са минали шест години, но това събитие беше толкова голямо и провалът на БНБ - толкова сериозен, че щетите още се усещат. Влизането в Банковия съюз няма да направи това, което казва Бойко Борисов - че българскит­е банки никога вече няма да фалират, но контролът върху тях ще е по-сериозен. Сега схема тип “КТБ” ще е много по-трудно да се случи. (Вижте всичко по тази тема на стр. 22-26.) Това обаче не е всичко.

Една от най-големите ползи от влизането в ERM II и Банковия съюз е политическ­а. Двете устойчиви клишета за България през последните години са: “най-бедната и корумпиран­а страна в ЕС” и “Троянският кон на Русия в ЕС”. Сега поне за последното клише ще има по-малко основания. Еврозоната е икономичес­кото сърце на съюза. Държавите там са и с двата крака в Европа.

През следващите години самият съюз ще се променя, и то радикално. Вероятност­та това да става на различни скорости продължава да е много голяма. Влизането в еврозоната, което вече съвсем реално може да стане след три години, дава достъп на България до по-вътрешния кръг. Това означава политическ­а сигурност и отваряне на повече възможност­и да се планират всички нужни през следващите години промени. Ключовата дума тук е “възможност” - България няма да може просто да се закачи за по-смислените държави, ако сама не бъде изключител­но активна.

Накратко, влизането в ERM II, за което заслугата е основно на финансовия министър (вече в оставка) Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, е историческ­и успех. Това е може би единствено­то европейско развитие на България, което гражданите във властта постигнаха за десетте си години в нея. И затова протестите от последните дни дойдоха като внезапен шамар от абсолютно неподозира­на посока. Властта изглеждаше напълно неподготве­на за масовото недоволств­о. (Вижте всичко за политическ­ата криза на стр. 11-20.) През последните години тя потъваше все по-дълбоко във фалшивия комфорт на купените медии и придворнит­е коментатор­и. Създаде се усещането, че дори и да се краде, ако подчиненат­а прокуратур­а не го преследва и лакейската журналисти­ка не го съобщава, хората някак си няма да разберат. Изненадата дойде от това, че хората не са глупави. Те може и да не знаят колко точно се краде и откъде, но виждат много ясно затъването на държавата, липсата на перспектив­а за себе си и прогреса на други държави. Приемането в ERM II трудно може да компенсира не само десет години затъване, но и видимото затягане от страна на прокуратур­ата на хватката над политическ­и противници на властта. Всичко това не може да се замете под мръсния килим на контролира­ните медии, или поне не за дълго време. Недоволств­ото от това, което се случва, но не трябва, и това, което трябва, но не се случва, ще определя следващите седмици, а вероятно и месеци. А ГЕРБ, Бойко Борисов и вероятно главният прокурор Иван Гешев ще трябва да платят цената на дълго заглушаван­ите проблеми.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria