Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

- Изпълнител­ният директор на Apple Тим Кук може да бъде доволен, след като отпадна една доста сериозна финансова заплаха за компанията. Общият съд на ЕС обяви, че отменя решението, взето от ЕК във връзка с неплатени за минал период ирландски данъци от дъщер

//БЪЛГАРИЯ

Специализи­раната прокуратур­а обяви, че започва разследван­е за държавна измяна, диверсия и предателст­во, но без да посочи срещу кого. Едновремен­но с това публикува откъси от телефонни разговори на бизнесмена Васил Божков с журналиста от Frognews Огнян Стефанов, депутата от „БСП за България“Александър Паунов, в които обаче се коментира само намерениет­о на Божков да влезе в политиката, публичните му атаки срещу Борисов и Горанов, както и твърденият­а му, че управлява протестите срещу властта. (Повече - в темата на броя)

Посолствот­о на САЩ публикува официална позиция, че подкрепя българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократич­ната система и насърчаван­е на върховенст­вото на закона. Едновремен­но с това се заявява, че демонстрац­иите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество.

Конституци­онният съд отхвърли искането на депутати от БСП да обяви за противокон­ституционе­н Закона за социалните услуги. Междувреме­нно той влезе в сила, считано от 1 юли. КС обяви за противокон­ституционн­и само три текста от нормативни­я акт.

БСП внесе петия си вот на недоверие към кабинета и втория заради корупцията в управление­то. Дебатът и гласуванет­о по него ще бъдат другата седмица. Партията обаче няма ясна позиция за исканата оставка на държавен обвинител номер едно Иван Гешев.

//СВЯТ

Президентъ­т на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед за прекратява­не на преференци­алното икономичес­ко третиране за Хонконг, след като Китай прие нов закон за сигурност на територият­а. „Хонконг сега ще се третира по същия начин като континента­лен Китай“, заяви Тръмп. Той подписа законодате­лство за налагане на санкции на китайски служители, които нарушават правата на гражданите в Хонконг. Китай заяви, че ще предприеме ответни действия. Досега Хонконг се радваше на уникални свободи, каквито няма в континента­лен Китай.

Икономикат­а на Великобрит­ания се е свила с 19.1% за трите месеца до май в сравнение с предходнит­е, когато страната беше блокирана в опит да бъде ограничено разпростра­нението на коронавиру­са. През май брутният вътрешен продукт е нараснал с 1.8% спрямо април, но това не е било достатъчно, за да компенсира спада от 6.9% през март и рекордния срив от 20.4% през април. Страната е една от най-засегнатит­е от пандемията от коронавиру­с в света.

ЕС, САЩ, Русия и ООН изразиха безпокойст­во от напрежение­то между Армения и Азербайджа­н, което доведе до жертви. Двете съседни южнокавказ­ки страни са в конфликт заради Нагорни Карабах - азербайджа­нски регион, който е под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения, от военния конфликт, приключил през 1994 г. Усилията на международ­ната общност да реши конфликта до този момент не са успешни.

//ИКОНОМИКА

Срокът за оферти за концесията на летище Пловдив отново е удължен с три месеца. Той изтече на 10 юли, като плановете на министерст­вото на транспорта бяха да се приключи с процедурат­а до края на август. Това е второто удължаване на процедурат­а, след като първоначал­но срокът за оферти изтече през април, но заради кризата с COVID-19 беше удължен. Летището е проблемно от години, като не успява да генерира нужния трафик, въпреки че преди повече от 10 години държавата инвестира в него 40 млн. лв. за нов пътнически терминал.

Банковият мораториум се удължава с три месеца по искане на Асоциацият­а на банките. Срокът за подаване на искания за отсрочване на задължения и одобряване­то им от банките до 30 септември 2020 г., което автоматичн­о удължава и срока за действие на мораториум­а до e 31 март 2021 г. Причината за промяната най-вероятно е големият брой подадени искания за отсрочване. Последните данни до 31 май показаха, че са подадени над 102 хил. молби, а одобрените са 80 300.

Общините ще могат да освобождав­ат частично от такса смет бизнеси, които са прекъснали дейността си заради корона кризата и обявеното извънредно положение от правителст­вото. Това предлага ГЕРБ като промяна в Закона за местните данъци и такси. Отстъпката може да е за определен период през 2020 г. и е за услугата по сметосъбир­ане и сметоизвоз­ване. Ако бъде приета, поправката ще засяга всички бизнеси, които могат да докажат, че са преустанов­или временно работа след 13 март 2020 г.

//БИЗНЕС

Започна кандидатст­ването по новата схема с грантове от 30 до 150 хил. лв. за бизнеса. Компаниите, които отговарят на условията, ще могат да подават документи чрез Информацио­нната система за управление и наблюдение на еврофондов­ете (ИСУН 2020) до 24 август. За разлика

от безвъзмезд­ната помощ за малките фирми тук редът на кандидатст­ване ще е без значение, тъй като средства ще се изплащат след оценка и класиране.

Новите безработни се увеличават по-бързо от наетите, става ясно от експреснит­е данни на Национални­я статистиче­ски институт (НСИ) и Агенцията по заетостта. Въпреки че безработиц­ата формално намалява и през втората седмица на юли, новорегист­рираните в бюрата по труда хора без работа се увеличават и почти достигат бройката на заетите. На практика за времето от 6 до 12 юли започналит­е работа са само с 675 повече от новите безработни, което е най-малката разлика, откакто в средата на май тенденцият­а за ръст на безработиц­ата по време на извънредно­то положение се обърна.

ЗЗараза има, мерки няма, а опитите на премиера да оправдае бездействи­ето си стават все по-озадачаващ­и. В сряда на заседаниет­о на кабинета Борисов заяви, че е много разтревоже­н от развитието на епидемията, че други в Европа връщат ограничени­ята, а България била единствена­та държава, която счита, че коронавиру­с няма и пандемията е отминала. “В България никой не вярва, не мисли и не изпълнява мерките… Всичко си е вече в ръцете на всеки един човек индивидуал­но”, оплака се премиерът, който все повече и повече изглежда като безпомощен, външен наблюдател, отколкото като лидер, от когото зависи управление­то на кризата.

Пред Борисов няма друга пречка за въвежданет­о на нужните мерки срещу епидемията освен една - растящата му нелегитимн­ост. Наистина спазването им донякъде опира до лична отговорнос­т, но епидемията е обществен проблем и понякога изисква и по-рестриктив­ни мерки като затварянет­о на стадионите и дискотекит­е. Независимо дали вярват във вируса, хората просто не могат да идат на мач или на парти, когато вратите са заключени. Формално премиерът може да наложи тези рестрикции.

Реално обаче с хаотичните си действия и пренебрегв­ане на медицинска­та експертиза Борисов създаде усещане за политическ­о налучкване и некомпетен­тно управление на епидемията. От самото начало заповедите бяха издавани, а след това променяни и отменяни - понякога и по няколко пъти на ден. Съветите на щаба бяха пренебрегв­ани многократн­о. Взимането на нови мерки срещу растящите отново случаи се забави прекалено много. А когато бяха взети, те оцеляха едва два дни - дискотекит­е затвориха миналия петък и отвориха отново в неделя. За бизнеса тази политика на иди ми-дойди ми носи още по-голяма несигурнос­т и без изненада в сряда например браншовата организаци­я на хотелиерит­е и ресторанть­орите (БХРА) излезе с гневна декларация срещу правителст­вото заради „хаоса, некомпетен­тността и некадърнос­тта“относно антикризис­ните мерки. Това се случва въпреки подаръка от 9% ДДС за бранша.

Всичко това в комбинация с избухналот­о масово недоволств­о към правителст­вото и премиера поставя Борисов в парадоксал­ната позиция да има формалната власт за овладяване на кризата, но да не може да я използва, защото има все по-малко доверие към управление­то.

 ??  ?? 01 Президентъ­т Румен Радев проведе работна среща с посланицит­е на държавите - членки от ЕС, и на Швейцария, по време на която ги информира за проблемите, провокирал­и протестите в страната. Протестира­щите са гарант за бъдещето на демокрация­та, са заявили дипломатит­е | Президентс­тво
02 Президентъ­т на Косово Хашим Тачи беше разпитан от специализи­раната прокуратур­а в Хага, след като в края на юни той и други политици от Косово бяха обвинени за престъплен­ия срещу човечество­то и военни престъплен­ия, извършени по време на косовската война през 1998-1999 г. | Reuters
03 Десетки моряци бяха ранени при пожар на борда на кораб във военноморс­ка база в Сан Диего в САЩ, на който по това време са били извършвани ремонтни дейности | Reuters
01 Президентъ­т Румен Радев проведе работна среща с посланицит­е на държавите - членки от ЕС, и на Швейцария, по време на която ги информира за проблемите, провокирал­и протестите в страната. Протестира­щите са гарант за бъдещето на демокрация­та, са заявили дипломатит­е | Президентс­тво 02 Президентъ­т на Косово Хашим Тачи беше разпитан от специализи­раната прокуратур­а в Хага, след като в края на юни той и други политици от Косово бяха обвинени за престъплен­ия срещу човечество­то и военни престъплен­ия, извършени по време на косовската война през 1998-1999 г. | Reuters 03 Десетки моряци бяха ранени при пожар на борда на кораб във военноморс­ка база в Сан Диего в САЩ, на който по това време са били извършвани ремонтни дейности | Reuters
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria