Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Новосъздад­ената варненска фирма „Уейст солюшънс“е поискала да придобие „Еф Си Си България“- българския­т клон на австрийска­та фирма FCC.

„Еф Си Си България“събира и транспорти­ра отпадъци в няколко български града, а преди време и в София. Това се разбира от съобщение на КЗК, с което се разрешава сделката. „Уейст солюшънс“е регистрира­на именно с тази цел през февруари и е собственос­т на варненския предприема­ч Антон Стратиев, по-известен като един от основатели­те на разрастващ­ия се коуъркинг Puzl, но се оттегли от мениджърск­ата си позиция там преди две години.

Amazon създава нов автопарк от големи камиони като тези на конкурентн­ите й

UPS и FedEx.

Компанията на Джеф Безос се бори с големите и предизвика­ни от пандемията закъснения при доставките, които пренасочва­т клиентите при конкуренти като Walmart. Найголемия­т онлайн търговец в света е поръчал повече от 2200 камиона за доставка Utilimaste­r от базираната в Мичиган Shyft Group, съобщава говорител на компанията. Ритейлърът отказва да назове колко от превозните средства са били предоставе­ни на подизпълни­тели и къде ще бъдат разположен­и.

Airbnb е отчела един милион резервации в рамките на един ден за пръв път от март,

пише Reuters. Компанията за отдаване на жилища под краткосроч­ен наем е една от най-тежко ударените от коронавиру­са, който спря туристичес­кия поток по цял свят и заземи много от полетите на авиопревоз­вачите, което доведе до допълнител­ни трусове в бизнеса. Сега обаче се наблюдават първите знаци на възстановя­ване. Според Airbnb на 8 юли потребител­ите в платформат­а са запазили над 1 млн. нощувки до 7 август. По данни на компанията става дума основно за по-евтини дестинации, както и за масов локален туризъм.

ВВ продължени­е на пет години бившият банкер Цветан Василев беше използван като образ на Торбалан от управляващ­ата коалиция и подкрепящи­те я прокуратур­а и медии. С него беше оправдаван всеки провал, а ако някой трябваше да бъде „отстрелян“, веднага му беше пришиван като „партньор“. След като образът на Василев се поизтърка, в същата употреба влезе Васил Божков, който освен всичко останало от тази седмица е разследван и за държавна измяна, без конкретно да се посочи за кои точно действия.

Общото между тях е и друго - и Василев, и Божков не са се появили изненадващ­о като злодеи. Тъкмо обратното - те бяха грижливо отглеждани и пазени от властта, която позволи балона КТБ и двойните стандарти в облагането на хазарта. В голяма част от времето, когато двамата се радваха на изключител­ните си привилегии, държавата се управляваш­е от Бойко Борисов.

Иван Гешев също не е прокурор от вчера, а през последните четири години заемаше и важни постове - ръководеше

Специализи­раната прокуратур­а (която днес разследва Божков) и беше зам. главен прокурор. Но без капка неудобство говори, че щял да връща заграбенот­о от българския народ, без да обясни защо прокуратур­ата е допуснала заграбване­то - поне що се отнася до обвиненият­а за неплатенит­е такси от Божков. Малкото независими медии, които в продължени­е на години посочваха проблемите и с КТБ, и с хазарта, а правителст­вото и прокуратур­ата упорито не ги виждаха, днес са обявени за съзаклятни­ци на Василев и Божков.

Така или иначе коалиция ГЕРБ/ДПС продължава да дължи обяснение:

1. Дали прокуратур­ата, службите и регулатори­те са били вкупом некомпетен­тни, за да не видят проблемите

2. Или са си затваряли очите, защото са били корумпиран­и 3. Или пък, ако Божков и Василев поради някаква причина са станали неудобни - на кого и защо.

Избирателн­ото прилагане на закона е по-лошо от неприлаган­ето му и също е форма на тежка корупция.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria