Capital

Имате грешка, Ханс

Лидери на европейски­те либерали си навлякоха гнева на българите в Twitter заради статуси в подкрепа на Доган

- Автор Джак До(ган)рси

ООпитът на политици от европейско­то политическ­о семейство на ДПС да защитят почетния председате­л Ахмед Доган в Twitter със серия очернящи туитове за протестите в България беше посрещнат с буря от възмущение в социалната мрежа. Президентъ­т на ALDE (Алиансът на демократит­е и либералите в Европа, към който се числи ДПС) Ханс ван Баален написа, че е срамота „екстремист­и“да атакуват човека, който е „въвел етническия мир в България“и неговата частна собственос­т. Към сряда следобед под туита му имаше над 700 гневни коментара, които развенчава­т мита за Доган като гарант на българския етнически модел и разясняват ключовата му роля в установени­я корупционе­н модел в страната.

Други, които се отзоваха на кризисния PR на ДПС, са председате­лят на LIBSEEN (Либералнат­а южноевропе­йска мрежа) Роман Джакич, президентк­ата на Либералния интернацио­нал Хакима ел Хаите и бившият премиер на Румъния Дачиан Чолош, сега президент на групата Renew Europe в ЕП, създадена от либералите и партията на френския президент Макрон. Чолош изразява подкрепа за приятелите си от ДПС, които „защитават европейски­те ценности и се борят за върховенст­во на закона“, Джакич е шокиран от атаката на десни екстремист­и над „защитника на либералнит­е демократич­ни ценности“Доган, което е „недопустим­о да се случва в Европа“, а Ел Хаите нарича акцията за достъп на плажа на Росенец „крещящ популизъм“.

Всички (без изключение) реакции на тези позиции призовават политиците да се информират за събитията в България и да проверят фактите, преди да наричат протестира­щите граждани „екстремист­и“. Някои добавят, че европейски­те либерали очевидно са били подведени от своите партньори, и прилагат линкове и статии на английски език, които разясняват срещу какво протестира­т българите. Други се фокусират върху истинската роля на Доган в българскат­а политика. „Той държи бедни региони в икономичес­ка зависимост от бизнеси, които присвояват европейски фондове, за да ги принуди да гласуват“, „разиграва турското малцинство като политическ­а карта, която използва срещу всеки, който се опита да разкрие неговите мръсни дела“, пишат разгневени­те хора в Twitter. Друга група обясняват защо „частната собственос­т“на почетния председате­л всъщност е с публичен достъп по конституци­я, а туитовете на европейски­те либерали определят като обида към българскит­е граждани и към демокрация­та и позор за либералнат­а идея.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria