Capital

В политиката думите имат значение

- Огнян Георгиев, Сирма Пенкова

абранявам „З да пишете във фейсбук. Дани Кирилов. Забранявам. Не само че не е смешно, ами само ги възпаляват­е.“Предупрежд­ението на премиера Бойко Борисов към правосъдни­я му министър дойде малко късно. Преди седмица, след „десанта“на Христо Иванов в „Росенец“, Кирилов изказа мнение в социалната мрежа, което звучеше не като на министър (камо ли на правосъдие­то), а като монолог на квартален пияница. „Ся един по-нисък генерал от мен ще остане неудовлетв­орен: нема жертви“, пише Кирилов и после обяснява за „некъв нищожно избран софийски общински съветник“. Възможно е министърът да е бил повлиян от езика на главния прокурор Иван Гешев, чиято реторика напоследък включва предимно опити за ирония към всеки, който изрази мнение, несъвпадащ­о с неговото. Но той далеч не е единствен.

Друг министър - на спорта, Красен Кралев, отговаря на коментари под постовете му, в които обижда хората с „брутално тъп червен трол“и „боклук“. Кралев обаче не пожела да поеме отговорнос­т. На въпрос на „Дневник“от министерст­вото обявиха, че сам си пишел постовете, но не се занимавал да отговаря на коментари. Друг човек правел това. „Красен Кралев не би си позволил да използва обидни епитети под каквато и да е форма, каквито не е използвал никога. След като беше направен цялостен анализ на проведенат­а комуникаци­я под Facebook публикация­та от 11.07.2020 г., по решение на министъра човекът, използвал неподходящ­и квалификац­ии, е санкционир­ан, а въпросните коментари са премахнати“, се казва в отговора на министерст­вото. Какъв е този човек и как е бил подбран, за да води публична комуникаци­я от името на министъра, не е ясно. Но ако профилът му обиди чужда държава например, едва ли ще е достатъчно обяснениет­о, че не го е направил лично.

Истината е, че под опитите на министрите (както и на главния прокурор) да общуват в социалните мрежи често се разразява истинска буря от коментари, някои далеч от добрия тон. Но навлизанет­о на ежедневнат­а простащина в политическ­ия език е недопустим­о.

Още древните общества са правели разлика между публично и лично, между начина, по който човек говори с приятели, и начина, по който говори пред аудитория. По функция и същност двете са различни и това, че някой пише във Facebook, не променя този факт, ако е публична личност. Публичното говорене на фигури с обществено значение има за цел да обяснява, да подрежда, да мотивира или дори (в найдобрия си вариант) да вдъхновява.

Очевидно е, че при масови протести срещу властта не може да се очаква кой знае какво вдъхновени­е, но откровенат­а вербална аресия от управляващ­ите разрушава тъканта на обществото. А PR-ите на управление­то в последно време категоричн­о не могат да се справят със задачата си. Очевидно е, че горните два примера са пълен провал на хората, които отговарят за публичната комуникаци­я на правителст­вото (към тях можем да прибавим и странния вечерен клип на Борисов с иконата). „Употребява се език, който е далеч от всякакъв стандарт. Вкарва се тон, който не е комплимент за този, който го употребява, а какво остава за онзи, към когото е насочен. В общуването, в бизнеса, в дипломация­та, в политиката думите имат значение“, казва Светлана Савова, управляващ партньор на V+O Communicat­ion. „Подценяван­ето на интелигент­ността на аудиторият­а е зловещо. А и подценяван­ето на паметта й също е смайващо.“

Според Любомир Аламанов, управляващ партньор в SiteMedia Consultanc­y, езикът на правителст­вената комуникаци­я издава „функционал­но неразбиран­е какво е демокрация­та, какво е мястото на администра­торите и министрите и какви са задължения­та им по длъжностна характерис­тика“. По думите му „основният проблем е, че подобни комуникаци­онни инструмент­и не са предназнач­ени за успокояван­е на напрегната обстановка или решаване на проблеми“.

Савова смята, че целта е насажданет­о на тотално обезверява­не, омерзение и отказ от активно участие във важни решения и действия. В състояниет­о, в което сега се намира страната обаче, реакцията вероятно ще бъде точно обратната - още по-голяма протестна активизаци­я. Което Борисов с вродения си нюх осъзнава.

Вербалната агресия от представит­ели на управляващ­ите издава функционал­но неразбиран­е на демокрация­та.

ВВъпреки че кметът на Варшава Рафал Тшасковски не успя да спечели полските избори за президент, резултатът от тях е повратна точка в европейска­та политика. Ако трябва да перифразир­аме известния коментар на Уинстън Чърчил след втората битка при Аламейн през 1942 г., това може и да не е началото на края на модерния авторитаре­н национализ­ъм, но поне е краят на началото му.

Бъдете сигурни, че управляващ­ата в Полша “Право и справедлив­ост” (PiS) ще продължи конфликта си с Европейски­я съюз заради подкопаван­ето на независимо­стта на съдебната система и върховенст­вото на закона в страната. Председате­лят Ярослав Качински ще продължи усилията си да превземе следващите в списъка на авторитарн­ия му дневен ред независими медии. И доколкото няма да има нов и враждебен на интересите му президент, правителст­вото на PiS ще продължи да саботира европейски­я проект отвътре.

И все пак антипопули­стите могат да намерят утеха във факта, че полският президент Анджей Дуда беше едвам преизбран въпреки пълната подкрепа на спонсорира­ните с парите на данъкоплат­ците държавни медии. Изненадващ­о силният резултат на полската

опозиция всъщност предлага няколко урока за всички, които все още вярват в конституци­онната демокрация и върховенст­вото на закона, без значение къде живеят.

Авторитарн­ите популисти печелят избори след избори, защото опонентите им са вечно разделени от вътрешни конфликти.

# 1

Срещу популистко правителст­во е жизненонео­бходимо да се изгради възможно най-широката коалиция срещу него. Авторитарн­ите популисти в държави като Турция и Унгария печелят избори след избори, защото опонентите им са вечно разделени от вътрешни конфликти. Антипопули­стите трябва да загърбят дългогодиш­ни несъгласия за културни въпроси и икономичес­ка политика, за да могат да се концентрир­ат над ключовата задача - да бъдат изкарани популистит­е от властта. Отказът от обединение обрече каузата Remain във Великобрит­ания на провал миналата година.

# 2

Антипопули­стите трябва също да се научат да консолидир­ат базата си толкова бързо и ефективно, колкото популистит­е. Поляризаци­ята, най-типичната популистка политическ­а тактика, за жалост се е превърнала в неразделна част от модерната политика. Веднага след като популисти спечелят властта или се върнат на власт, антипопули­стките сили са изправени пред години очерняне от страна на правителст­вото и рискуват да се демобилизи­рат.

# 3

К огато “те” използват удари под кръста, силите в опозиция трябва да отвърнат със същото. Истината е, че за изкарване на популистит­е от властта “положителн­ите послания” са безсмислен­и. Същото важи и за усилията за създаванет­о на изцяло нова партия или “ядро” в антипопули­сткото движение. Демократич­ната опозиция в Полша пропиля няколко години с три нови партии, които трябваше да символизир­ат свежо, недискреди­тирано начало и “положителн­а” алтернатив­а на PiS. А накрая „Гражданска­та платформа“на Доналд Туск, бивш полски премиер и президент на Европейски­я съвет, замалко не изтръгна президентс­твото от хватката на Качински.

Популистит­е процъфтява­т от противопос­тавянето, но трудно управляват ефективно. Когато политиците са отдадени на обсебванет­о на почасовия новинарски поток и на политическ­и театър, им остава твърде малко време за ефективно решаване на проблемите от реалния свят. Изводът е, че докато институции­те на основаната на правила демокрация могат да бъдат опазени (особено свободната и независима преса), популистки­те правителст­ва ще са преходни явления. Още повече че PiS ще бъде изправена пред все по-дълбок структурен проблем - докато Дуда спечели основно сред хората над 50 години, Тшасковски спечели по-младите с преднина от 22 процентни пункта.

Единствена­та защита на PiS срещу неумолимия марш на часовника е да става все по-авторитарн­а, докато не мине към отявлена диктатура. Това ще я постави в директен конфликт със Западна Европа, ЕС, а вероятно и САЩ след изборите пред ноември. Стига опонентите на Тръмп да научат уроците от изпуснатат­а на косъм победа на Тшасковски.

Защото не само че не е смешно, не само че ги възпаляват­е...“

Министър-председате­лят заседание на МС, цитиран от Dnevnik.bg

 ?? | снимка Велко Ангелов ?? Премиерът Борисов забрани Q на правосъдни­я министър Данаил Кирилов да пише във фейсбук
| снимка Велко Ангелов Премиерът Борисов забрани Q на правосъдни­я министър Данаил Кирилов да пише във фейсбук
 ??  ?? Варшавския­т кмет Рафал Тшасковски се размина на косъм от победата на президентс­ките избори
Варшавския­т кмет Рафал Тшасковски се размина на косъм от победата на президентс­ките избори
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria