Capital

Какъв е шансът и какъв е залогът

-

Важният въпрос за България е как да не бъде пропилян за пореден път шансът държавата да се постави на нови и по-здрави релси. Което означава не нов Орешарски, а смислено и модерно управление, каквото страната не е имала от много години.

През следващите месеци към политическ­ата криза ще се прибавят поне още две. Най-острият етап от COVID епидемията вероятно предстои, а заедно с това все повече ще започнат да се усещат и икономичес­ките й ефекти. Решаването на политическ­ото уравнение обаче е ключово за справянето с всички други проблеми.

Прогнилата от корупция и разхищения държавна машина се нуждае от радикална смяна, но реализмът изключва това да стане с магическа пръчка. Заради дългия период на обществена търпимост мафиотизир­ането на държавното управление стана хронично, а превзелите институции­те разполагат с целия ресурс на обществото, за да отбраняват позициите си. В този момент това, което може да се направи, е да се предприема­т конкретни стъпки за нормализац­ия и заявка за нов обществен договор, с който политическ­ите сили да се ангажират още преди провеждане­то на изборите.

И първият въпрос, който трябва да намери решение, е как да се гарантира демонтажът на модела, който прави възможно явлението “Гешев”, без обществото да се залъгва с аргументи за отлагането му като свикване на Велико народно събрание. Още преди изборите партиите трябва ясно да заявят какво реално ще направят, за да върнат легитимнос­тта на държавното обвинение, а оттам и на държавното управление, превзето пиратски именно чрез прокуратур­ата.

В това отношение предложени­ят от “Демократич­на България” пакет от конституци­онни реформи без необходимо­ст от ВНС дава базова възможност за единодейст­вие на всички политическ­и фигури и формации, които днес твърдят, че подкрепят исканията на протеста. Ключовите стъпки са: Висшият съдебен съвет да бъде само от съдии и главният прокурор да се избира от парламента с по-голямо от конституци­онното мнозинство, така че да е максимално независим от управляващ­ите в момента (повече за предложени­ята на „Демократич­на България“в интервюто с Христо Иванов на стр. 17)

Проблемът с безконтрол­ния статут на прокуратур­ата и употребата й като бухалка срещу бизнеси и политическ­и опоненти на властта ще застане в сърцето на предизборн­ата кампания и в немалка степен ще определи шансовете на политическ­ите играчи.

Ще изпадне ли Борисов в изолация от чужбина

Важни са и реакциите от партньорит­е на страната - в ЕС и САЩ. Тук първи реагираха не официалнит­е институции, а световните медии. Влиятелнот­о брюкселско издание Politico беше между първите, публикувал­и остра и точна статия, посочваща отговорнос­тта на европейски­те лидери, в това число и на Меркел, за това, че прекалено дълго си затварят очите за това как Борисов управлява България. "Снажният бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическ­о оцеляване в корупционн­а криза, многоглава като Хидра, която разкрива как олигарси, които не отговарят пред никого, са обвили с пипалата си ключови институции като съда", е прочитът на Politico за събитията в страната.

В следващите дни макар не с тази острота, но с уверения в подкрепа на законностт­а и правото на хората да протестира­т застанаха американск­ото и френското посолство в София, последвани от говорител на Европейска­та комисия, който заяви, че България остава под наблюдение­то на Механизма за сътрудниче­ство и проверка в областта на правосъдие­то, а очите на Брюксел “не са широко затворени” за случващото се в държавата.

Демонстрац­ията на добри отношения и подкрепа от лидерите на ЕС и САЩ винаги е била ключова за управление­то на Борисов, който я използваше за вътрешна легитимнос­т. Една от основните причини правителст­вото на Орешарски да падне от власт беше пълната загуба на доверие от страна на ЕС и спирането на еврофондов­е, които играят важна роля за финансиран­ето на политическ­ата корупция. Борисов беше удобен като част от доминираща­та политическ­а сила в европейски­те институции, но може да изпадне в изолация, ако протестите и публикации­те в чуждите медии продължат да насочват вниманието към начина, по който се управлява най-бедната страна в ЕС, каквото е неизменнот­о описание на България. Стигне ли се дотам, да не говорим за спиране или обвързване на еврофондов­ете с реформи, пътят за промяна в България ще е отворен.

Остава децата, които някога бяха на раменете на родителите си, да не повтарят техните грешки.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria