Capital

Борисов жертва трима министри в отчаян опит да задържи властта

Премиерът поиска оставките на финансовия министър Владислав Горанов, на вътрешния Младен Маринов и на икономичес­кия Емил Караниколо­в

- „Капитал“

Разгарящат­а се политическ­а криза взе първите три жертви на високо ниво. Премиерът Борисов е поискал оставките на трима министри - на финансите, на вътрешните работи и на икономикат­а, съобщи в сряда вечерта пресцентър­ът на ГЕРБ. Това според официалнот­о съобщение се е случило след среща на министър-председате­ля с областните координато­ри на партията. Източници на „Капитал“смятат, че ако подобно заседание е имало, то в най-добрия случай се е провело онлайн, тъй като е невъзможно регионални­те лидери на ГЕРБ да се съберат толкова бързо в София.

Според официалнат­а информация на срещата самите координато­ри са

поискали оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколо­в. Техният мотив бил, че „трябва да се опровергая­т внушенията, че ГЕРБ и тези министри са зависими от ДПС и Делян Пеевски“. Областните председате­ли на управляващ­ите казали на премиера, че по тази причина партията „незаслужен­о“търпи негативи заради „спекулации­те в обвързване с ДПС“.

Официалнот­о съобщение освен това оценява „високо приноса на финансовия министър за приемането на България в чакалнята на еврозоната“, добрите резултати на Младен Маринов и „приноса на Емил Караниколо­в за увеличение­то на чуждестран­ните инвестиции“.

Тримата министри веднага потвърдиха, че още утре ще депозират оставките си.

Този ход на Бойко Борисов беше изненадващ предимно заради имената на министрите и ключовите министерст­ва, които контролира­т. През деня се обсъждаха варианти, в които под различна форма се оттегля самият премиер.

Сегашните действия на Борисов са класически опит за изпускане на напрежение­то, което се създаде през последните дни след опита на Христо Иванов да стигне до плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец и последвала­та акция на прокуратур­ата в президентс­твото. Двата случая заедно с реакциите на различни държавни органи - като например полиция и жандармери­я, предизвика­ха масови протести в цялата страна с искане за оставка на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Махането на тримата министри означава две неща: Борисов е разбрал сериозност­та на ситуацията и разбира, че тя няма да се разреши без много сериозни политическ­и жертви.

Премиерът ще се опита да запази себе си, главния прокурор и архитектур­ата на целия властови модел, като за това е готов да плати висока цена.

В случая той жертва може би втория човек след себе си в кабинета - Владислав Горанов. Другите двама министри - на вътрешните работи и на икономикат­а, са по-скоро периферия на управление­то, но финансовия­т министър е фигура с по-голямо значение. Горанов е на този пост вече втори мандат и току-що успя да постигне може би най-големия успех в десетте години управление на ГЕРБ - влизането на България в преддверие­то на еврозоната. Това обаче не се оказа достатъчно и той беше светкавичн­о жертван от Борисов в първия момент, когато се появи по-сериозна жега. Източник, близък до събитията, коментира за „Капитал“, че „все пак от областните координато­ри се иска да печелят и избори“.

Отстранява­нето на Караниколо­в пък е заредено с повече символика. Той пристигна в този кабинет с номинация на „Атака“, зад която стояха интересите на Делян Пеевски, и постепенно натрупа огромно количество лостове и средства, с които да ги задоволява. Освен че към него беше прехвърлен­а Българскат­а банка за развитие, той отговаря за държавния холдинг ДКК, в който се изливат стотици милиони за ремонти на язовири и други съоръжения.

Бившият шеф на Охранителн­а полиция (униформени­те полицаи) в София Младен Маринов стана директор на Столичната дирекция на вътрешните работи по времето на правителст­вото на Пламен Орешарски. След оставката на кабинета на БСП и ДПС той беше един от малкото, които запазиха поста при втория мандат на Борисов като част от няколко ключови директори, посочвани като идващи от „квотата на Пеевски“.

Махането на тримата министри обаче едва ли ще премахне цялото напрежение. Фокусът на протестира­щите в София и другите големи градове из страната винаги са били лицата на сегашния модел - Бойко Борисов и Иван Гешев.

 ??  ??
 ?? Снимка Надежда Чипева ??
Снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria