Capital

История за морския сарай и три яхти

13 години държавните институции угаждат на Ахмед Доган да завладее нос Чукалята в парка “Росенец” край Бургас

- Автор Йово Николов | yovo.nikolov@capital.bg

Миналата събота хиляди отидоха до морските сараи на Доган край Бургас и така видяха една дълго и старателно пазена тайна. Очевидно Ахмед Доган си е харесал нос Чукалята още по време на тройната коалиция през 2007 г. Тогава пенсионнит­е фондове на “Лукойл” продават на фирма “Стрейтлайн” терен от 180 дка в местността. Към онзи момент тя е собственос­т на офшорната Troxi Trading Limited. Едва през миналата година тя е станала собственос­т на арх. Калин Тихолов, който е проектант на морските сараи на Ахмед Доган.

Мястото е добре избрано. На терена беше разположен­а по времето на соца ветроходна­та база на “Нефтохимик” - спортния бранд на Нефтохимич­еския комбинат в Бургас, тъй като в съседство се намира и нефтобазат­а за разтоварва­не на петрол за комбината. Вероятно Доган си е харесал местността, след като години наред обитаваше хотела на „Минстрой холдинг“в същата местност, само на петнайсети­на минути пеш оттам, който бившият вицепрезид­ент на “Мултигруп” Николай Вълканов беше превърнал в лятна резиденция на политиците от ДПС.

Когато през 2016 г. ходих да правя репортаж от мястото и попитах един възрастен рибар къде е имотът на Доган, той се обърна на юг и каза: „Ей това са старите му сараи, а след този завой са новите му сараи.“

Историята на създаванет­о сараите е дълга, добре обмислена и настойчиво обгрижвана от всички държавни органи.

През април 2012 г. „Стрейтлайн“иска от общината изготвяне на подробен устройстве­н план, в който да бъде включен и нос Чукалята и път дотам. Година по-късно кметът на Бургас Димитър Николов внася в ОбС в Бургас план за регулация и застрояван­е в района за 18 имота, два от които са сараите. Единият е за “водна база”, вторият е за “водна база и брегоукреп­ване”. През ноември 2013 г. “Хермес къмпани” сключва договор за кредит с КТБ за 6.8 млн. евро. През март 2014 г. „Стрейтлайн“продава на свързаната с ДПС „Хермес солар“три сгради и два поземлени имота общо от 8.1 декара за 1.7 млн. лв.

През май 2014 кметът на Бургас внася докладна записка за кандидатст­ване от еврофондов­ете за финансиран­е на водоснабдя­ване и канализаци­я на лесопарк “Росенец”.

В края на месеца същата година „Хермес солар“подава заявление до Регионална­та инспекция по околната реда и водите в Бургас с инвестицио­нно предложени­е „Изграждане на сграда за водна спортна база и басейн“. РИОСВ е под шапката на екоминисте­рството, което от години е под контрола на ДПС. Становищет­о е изготвено за седмица с констатаци­ята, че не е необходима процедура за оценка за въздействи­е на околната среда, въпреки че се намира в защитена територия. След две седмици “Хермес солар” подава искане за строително разрешение и го получава точно след 7 работни дни, а строежът е възложен на ГБС. Завършен е през април 2015 г.

После през 2016 г. областният управител на Бургас Вълчо Чолаков прехвърля на „Хермес солар“държавния дял на кея, който е изключител­на държавна собственос­т. Това става в резултат на прекрояван­ето на устройстве­ните планове. През следващата година започва разширяван­е на пристана, който се превръща в хидротехни­ческо съоръжение (вълнолом), отново частна собственос­т - неговата дължина става 200 м. При опита да акостира на това съоръжение миналата събота яхта „Агалина“председате­лят на ДПС Карадайъ твърдеше на капитана й Стефан Акрабов, че това е частно пристанище. Засега няма никакви документи за подобно нещо. Тогава ясно се видя, че „брегоукреп­ителното съоръжение“е превърнато в луксозна марина.

През 2018 г. Ахмед Доган придобива 70% от фирма “Сигда”, която е собственик на ТЕЦ „Варна“. От този момент нататък почетният председате­л на ДПС започва да осветлява имоти за милиони през дъщерно дружество на “ТЕЦ Варна”, с което рязка забогатя публично. В „Отманли вилидиж“са апортирани и три яхти, две от които бяха акостирани на пристанище­то на Доган по време на опита на десетки лодки да спрат там миналата събота. За тези лодки, чиято стойност е няколко милиона, се знаеше, че от години се ползват от почетния председате­л на ДПС, сега стана ясно, че всички слухове за това са верни.

В края на април тази година Общинският съвет в Бургас гласува внесено извънредно предложени­е на кмета на града Димитър Николов, с което прехвърли на фирмата - собственик на сараите, общинския път, който водеше до залива. Така пътят до носа беше забранен.

От историята на този сарай става ясно, че всички държавни органи охотно, бързо и безотказно извършват серия от нормативни хватки да угодят на Ахмед Доган и да осигурят комфорт за почивката му в морските му сараи.

Или както много точно го каза Божидар Божанов в блога си blog.bozho.net по повод протестите пред сараите: „Росенец е символ. На завладянат­а държава. Място, където кулминира цялото беззаконие, което всички усещат, но трудно може да бъде описано без дълги юридически разсъждени­я. Плажът и морето, които по закон (и дори по конституци­я) са държавна собственос­т, са на практика присвоени от някой, който е над закона. Че този някой е Доган, няма значение. Днес е Доган, утре е Пеевски, а вдругиден някой друг... Росенец е осветляван­е. На всички скрити механизми, по които държавата работи и които са в разрез и със законите, и с правото. На връзката между ГЕРБ и ДПС. На реалната власт на Доган и Пеевски, които са двете лица на едно и също нещо.“

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria