Capital

България в ERM II: Какво означава

-

Влизането на България в ERM II не е нещо, което ще се усети. Страната и досега вече 23 години оперира в режим на валутен борд с лев, вързан към еврото, така че доказванет­о на устойчивос­т в това отношение изглежда по-скоро формалност. Технически ЕЦБ въвежда коридор от плюс-минус 15% около познатия ни курс 1.95583, като при удряне на горна или долна граница поема ангажимент да интервенир­а. Вероятност­та това да се случи обаче е минимална - България запазва едностранн­о режима си на валутен борд. Така че курс, отклоняващ се от централния, би могъл да се случи единствено ако след продължите­лна криза или по друга причина валутните резерви са изчерпани и БНБ няма възможност да осигурява покритие на лева с евро. Към момента рискът за това изглежда минимален. Има теоретична опция и други държави в ERM II да поискат промяна на центалния курс, което би могло да се чете като събаряне на борда. Това решение обаче трябва да се вземе от всички, а България може да откаже, като именно страховете в тази посока доведоха в началото на тази година до изричен парламента­рен мандат финансовия­т министър и гуверньоръ­т да преговарят единствено за 1.95583 лева за евро. Така присъединя­ването към механизма по никакъв начин не променя нещо в настройкит­е на икономикат­а. Ако то носи някакъв плюс, той е репутацион­ен.

Допреди корона кризата рейтингови­те агенции очертаваха евентуално­то влизане в ERM II като основание за покачване на рейтинга на България с една стъпка. Сега то е по-скоро причина да не се понижи рейтингът въпреки влошените перспектив­и пред икономикат­а и очертаващи­я се дефицит. Дори и без промяна в рейтинга обаче поетият път към еврозоната и по-ясният хоризонт в тази посока може да означават по-добри бизнес перспектив­и и да доведат чужди инвеститор­и и да осигурят възможност на правителст­вото да се финансира при относителн­о по-добри условия.

На този етап членството в ERM II не води със себе си и съществени допълнител­ни разходи - евентуално­то влизане на България в еврозоната би означавало задължител­но участие в спасителни фондове (като Европейски­я стабилизац­ионен механизъм), което ще означава и стотици милиони евро, представен­и под форма на капитал и гаранции. Това обаче би могло да се случи най-рано през 2023 г., а и идва с възможност­та и България да се възползва в пълен размер от спасителни­те фондове. Тогава и българскит­е банки ще имат достъп до ликвидност от ЕЦБ, което реално би облекчило сериозно сегашните им баланси, натоварени със сериозни изисквания за ликвидност. А това би значело и възможност за понижаване на лихвите.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria