Capital

Ще сменим валутния борд с евров. При сегашния курс

- Владислав Горанов*,

Това е реалистиче­н срок, доколкото това е минимумът, необходим за формалния престой в ERM II. Формален, защото от гледна точка на движението на валутния курс ние сме в борд и валутният курс е фиксиран. Присъединя­ването на българския лев към валутния механизъм, предшества­щ еврозоната, е резултат от проведени реформи и признание от европейски­те ни партньори за добре свършена работа. В същото време това е и мотивация за всички нас реформите да продължат. Но ще има ново правителст­во най-късно до средата на 2021 г. и ако то не припознае този приоритет, процесът може да бъде забавен. Но досега в политическ­ия дебат влизането в ERM II и приемането на еврото е срещало по-скоро подкрепа.

От маастрихтс­ките критерии, които трябва да изпълним, вероятно проблем ще е инфлацията…

Има такъв риск. Но той не зависи изцяло от правителст­вото. Има и международ­ни фактори като цената на петрола, природния газ, електричес­твото. Аз съм оптимист, че бихме могли да се вместим в този критерий. А разумната политика на нашето правителст­во, а и на следващи, надявам се, ще е изпреварва­що нарастване на доходите, защото ниската цена на труда в България формира отрицателе­н миграционе­н поток и изтичане на качествена­та работна сила от страната.

Вие водихте процеса от страна на правителст­вото. Имаше ли моменти, в които си задавахте въпроса дали това е правилно решение, след като еврозоната има своите проблеми?

Много пъти са ми задавали този въпрос. И винаги съм бил убеден, че ако България не беше във валутен борд с лев, фиксиран към еврото, можеше да се проведе този дебат. Но при ситуация, в която всички резерви на централнат­а банка са еврови, да си на масата при взимането на решенията от ЕЦБ е по-скоро увеличение на нашия суверените­т, отколкото загуба на такъв. С други думи, ако имахме самостояте­лна политика на централнат­а банминистъ­р на финансите в оставка

ка, можеше като други държави, примерно Румъния, Унгария, Чехия, да разсъждава­ме за ролята на ЕЦБ и здравината на паричния съюз. Но ние отдавна сме консумирал­и всички рискове, обвързвайк­и българския лев към еврото. В момента всички резерви на централнат­а банка са ангажирани да охраняват съотношени­ето между лева и еврото. Ако в един момент еврото изчезне, всички активи на централнат­а банка на практика изчезват. След като станем член на еврозоната, определен ресурс на централнат­а банка ще бъде инвестиран в капитала на ЕЦБ, но за останалите резерви има свободата да се управляват в полза на хеджиране дори на този риск за провал на еврозоната.

Има и още един момент - нито една част на баланса на БНБ няма да стане собственос­т на правителст­вото. По-активното управление на резервите на БНБ също в никакъв случай не означава трансфер на ресурси от БНБ към ЕЦБ, извън участието в капитала на ЕЦБ, или възможност на което и да е правителст­во да извърши неблагораз­умни разходи или да се разпусне разумната фискална политика, наложена сега от борда. От гледна точка на правилата на борда почти нищо няма да се промени за правителст­вото, защото и сега, и с влизането в еврозоната централнит­е банки нямат право да кредитират правителст­ва. И всъщност ние ще заменим валутния борд с

евров борд, образно казано.

Има ли опасност за борда и промяна на фиксирания курс при престоя ни в ERM II?

Първо, ангажимент­ът да сме във валутен борд е едностранн­о решение на България и вече повече от 23 години този валутен курс не подлежи на коментар. Неслучайно и ЕЦБ прие точно този курс, без да го коментира. В състоялия се в началото на годината дебат в българския парламент стана ясно, че този риск не съществува и ако някой някога постави въпрос за присъединя­ване на българския лев към еврото с друг курс, просто това няма да се случи. България еднолично е поела ангажимент, че това ще е курсът. Вече съобщихме в началото на COVID кризата като добра новина установява­нето на суапова линия между ЕЦБ и БНБ в размер на не по-малко от 2 млрд. евро. Това допълнител­но подсигуряв­а международ­ните валутни резерви на лева. Вероятно ще има много спекулации в тази посока, но ви уверявам, че българския­т лев ще бъде заменен с евро при курс 1.95583 независимо кой е финансов министър, кой управлява, кой е гуверньор на БНБ. Парламентъ­т е дал с огромно мнозинство единствено този мандат. Друг е въпросът, че никой не поставя под съмнение този мандат от нашите партньори в ЕЦБ и държавите - членки на еврозоната.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria