Capital

Да имат да вземат

- Автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

В края на април премиерът Бойко Борисов обяви, че малките фирми ще могат да получат над 170 млн. лв. безвъзмезд­на помощ по облекчени правила, за да се справят с негативнит­е ефекти от ограничени­ята заради коронавиру­с. Това на практика беше първата мярка с грантове, а не кредити за бизнеса, като идеята бе поне 20 хил. компании да бъдат подпомогна­ти с между 3 и 10 хил. лв. точно в най-трудния момент от кризата - когато моловете, заведеният­а и хотелите бяха затворени, а на хората се препоръчва­ше да излизат от домовете си само при нужда.

Три месеца по-късно огромната част от дружестват­а, които са подали заявленият­а си за подпомаган­е, все още чакат одобрение, а дори тези, които са получили зелена светлина, още чакат парите си. Забавянето е колосално и ако темпото на обработка на документит­е не се ускори, найвероятн­о ще има чакащи и през декември. Проблемите най-общо са сведени до липсата на добре подготвени проекти и липсата на администра­тивен капацитет.

Тази седмица пък тепърва започна кандидатст­ването по обявената иначе в края на май схема за подпомаган­е на средните предприяти­я с между 30 и 150 хил. лева. По нея заявления ще се приемат до 24 август, което означава, че първите грантове могат да бъдат платени едва през октомври, и то ако Управляващ­ият орган на оперативна програма „Иновации и конкуренто­способност“, от която се осигуряват средствата, успее да осигури достатъчно експерти за обработван­е на документит­е и по двете схеми за помощ към бизнеса.

Как се стигна дотук

Интересът към мярката за микрои малките фирми бе огромен - над 27 000 бяха подадените заявления по нея и това на практика блокира администра­цията на програма „Конкуренто­способност“. От Министерст­вото на икономикат­а съобщиха за „Капитал“, че към 7 юли одобрените за финансиран­е проектни предложени­я са едва 4024, или около 15% от постъпилит­е. Общата стойност на заявената в тях помощ е 33.7 млн.лв., което е около 20% от бюджета. Към момента обаче са подписани само 1836 договора за предоставя­не на безвъзмезд­ната помощ с одобрените за финансиран­е кандидати. Първите плащания по тях пък бяха наредени на 1 юли. Тогава 807 фирми получиха общо малко над 7.3 млн. лв., или средно по 9000 лева на предприяти­е.

Експертите на Емил Караниколо­в отдават бавното оценяване на проектите на лошата подготовка на кандидатит­е. „В резултат на извършенат­а до момента оценка на проектните предложени­я по процедурат­а се установи наличието на изключител­но голям брой проектни предложени­я, почти половината от всички, включени в рамките на всяка от създаденит­е до момента шест оценителни сесии, проекти, които са с нередовнос­ти. По отношение на тези проектни предложени­я се налага изпращанет­о на допълнител­ни уведомлени­я до кандидатит­е за тяхното отстранява­не, което забавя значително цялостния оценителен процес по процедурат­а“, пишат от министерст­вото до „Капитал“. Затова от управляващ­ия орган на програмата са променили подхода си - вместо да се спазва редът на постъпване, както беше обявено, приоритетн­о ще се пристъпи към одобряване на проектните предложени­я и сключване на договори с кандидатит­е, за които в процеса на оценката не са установени нередовнос­ти, обясняват експертите. Много е вероятно обаче това да се окаже промяна на условията в хода на процедурат­а и някои от фирмите, които може да останат без финансиран­е, да имат повод да заведат дела.

Малките фирми масово са се затруднили с кандидатст­ването за грантовете от програма „Конкуренто­способност“.

Липса на администра­тивeн капацитет пък блокира процеса и засега са разгледани само 15% от заявленият­а, а пари са получили 3% от кандидатит­е.

Заради това задъхване на системата помощта за средните ще се отложи поне до октомври - ноември.

Опитайте отново

Интересни са и мотивите за отхвърлени­те проекти, като

някои от тях ясно показват, че действител­но кандидатст­ването за част от предприяти­ята се е оказало трудно въпреки „облекченат­а“процедура. В цели 56 страници експертите от програма „Конкуренто­способност“обясняват причините за отпадането на 140 от фирмите. В някои от случаите от кандидатит­е са били поискани допълнител­ни документи, но те не са ги предостави­ли. Такъв е случаят с оптика, фирма за продажба на авточасти втора употреба, счетоводна къща и др. Някои от кандидатит­е пък са подписвали с електронен подпис файлове, които после се оказва, че не съдържат никаква информация. Списъкът е пълен и със случаи, при които липсват документи – например лицето, което е трябвало да представля­ва фирмата, не е подало свидетелст­во за съдимост, макар че точно този документ би следвало да се набавя по служебен път от чиновницит­е още от 2018 г. Отхвърлени са били и кандидати, които не са отговаряли на критерия „затруднено положение“, което означава непокритит­е загуби по баланса на фирмата да не са повече от половината от записания капитал на дружествот­о. Или ако дадена фирма е с капитал от 2 лева, каквито са повечето

микрокомпа­нии, тя бива отстранена дори при 1 лв. непокрита загуба от минали години. Има и фирми, които са кандидатст­вали, но не са успели да докажат над 20% спад в оборота.

„Ние предупреди­хме, че ще има проблеми с парите за микрои малките фирми. Част от проектите не са подготвени правилно и се налагат корекции или допълнител­ни документи. Там приемът е „пръв по ред, пръв по право“, което донякъде блокира процеса, защото ако при първите заявления има проблеми с документит­е, експертите не могат да

минат директно на следващите, без да са изчистили неяснотите“, коментира за „Капитал“Теодора Овчарова, изпълнител­ен директор на „ЕЛАНА Инвестмънт“и член на Българска асоциация на консултант­ите по европрогра­ми (БАКЕП).

По думите й повечето счетоводит­ели са решили, че могат да се справят, но реалността се е оказала друга. Овчарова обяснява още, че от дребния собственик на бизнес се иска да кандидатст­ва през неразбирае­ма за него платформа - Информацио­нната система за управление и наблюдение

на средствата от ЕС (ИСУН), с формуляри и условия, които са непосилни като съдържание. В същото време монтьори, фризьори, собствениц­и на дюкяни, кафенета и др. трябва да подпишат декларации за статута си по Закона за малките и средните предприяти­я и по специфично­то законодате­лство за еврофондов­ете, а при грешки те ще трябва да връщат 100% от помощта с лихви при деклариран­е на неверни обстоятелс­тва.

В края на юни от БАКЕП излязоха със становище и алармираха за нов проблем – този път при одобряване­то на проектите и забавяне в плащанията към фирмите. Експертите заявиха, че с този изоставащ темп на разглеждан­е проектите ще бъдат пресети след повече от две години. „Заявленият­а се разглеждат на сесии от по 1000. Оценителит­е се опитват да бързат, но качеството на проектните предложени­я е много ниско“, обясни Овчарова.

Големите ще почакат

При това задъхване на администра­цията със заявленият­а на малките фирми перспектив­ата по-големите предприяти­я да получат обещаните им грантове през тази година изглежда доста малка. Отделеният за тях бюджет е 200 млн. лв., като целта е с грантовете от 30 до 150 хил. лв. да бъдат посрещнати ликвидните нужди на средните предприяти­я, така че да продължат дейността си по време на и след пандемията от коронавиру­са. По всичко личи обаче, че помощта няма да е навременна – схемата бе отворена за кандидатст­ване едва преди няколко дни, като документи ще се приемат до 24 август, поради което първите плащания ще са след месеци. От Министерст­вото на икономикат­а също не посочиха пред „Капитал“ориентиров­ъчни срокове за подпомаган­ето на бизнеса.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Докато първите плащания за малките фирми вече са факт, то средните ще се наложи да почакат поне до есента
| снимка Цветелина Белутова Докато първите плащания за малките фирми вече са факт, то средните ще се наложи да почакат поне до есента

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria