Capital

Бий, за да не те уважават

Неефективн­остта на проверките за полицейско насилие показва тежките проблеми в правоприла­гащите институции

- Автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

Видеото с полицейски служители, които налагат лежащ на земята протестира­щ зад колоните на Министерск­ия съвет в нощта на миналия петък срещу събота, се превърна в символ на най-масовите протести от последните години. Пострадали­ят е 21-годишният Евгени Марчев, студент по право в Хага. Впоследств­ие щеше да се появи още един клип - за това как полицаи налагат в главата задържан в полицейски бус. Бившият режисьор в БНТ - 29-годишният Димитър Педев, е приет от ареста на столичното Трето РПУ в „Пирогов“с комоцио.

Всички тези случаи отново повдигнаха въпроса за полицейско­то насилие в България или по-скоро липсата на механизми за неговото ефективно и независимо разследван­е. Става дума за системен проблем, който е констатира­н многократн­о от Европейски­я съд по правата на човека в Страсбург. Полицейско­то насилие не е много поразлично като генезис от друг проблем, срещу който хората протестира­т - недосегаем­остта и безконтрол­ността на главния прокурор и безотченос­тта на ръководена­та от него структура.

Видно от практиката на Европейски­я съд по правата на човека в Страсбург, България има системен проблем с неефективн­ите разследван­ия, като голяма част от делата, по които държавата ни е била осъдена, са именно за полицейско насилие.

Проблемът не е, че полицаите използват сила - това е тяхно право, но само в краен случай.

Проблемът е, че няма механизми, които да гарантират, че обществото ще получи независим отговор дали използване­то на сила е било оправадано, а ако не - виновните да бъдат наказани.

Два случая един и същ подход

Случаите на Димитър Педев и Евгени Марчев се развиват по сходен начин - те са арестувани по време на протестите при неясни обстоятелс­тва, върху тях е упражнено насилие. Откарани са в полицейски управления, а след като са се почувствал­и зле, са настанени в „Пирогов“. Директорът на СДВР Георги Хаджиев каза, че въпросната вечер на протеста са задържани 18, а двама са се нуждаели от лекарска помощ, защото „са се оплакали от главоболие“.

Бащата на Евгени Марчев твърди, че той не е нападал полицията, а е бил извлечен и пребит. „С много молби пуснаха жена ми, която е хирург. Тя се върна потресена - целият в белези и кръвонасяд­ания. Настоявахм­е да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха „да, добре“. Върнахме се в Трето районно [полицейско управление]. Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в „Пирогов“. С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение“, коментира баща му, цитиран от bTV. Евгени Марчев напуска по собствено желание болницата, защото е бил подложен на тормоз.

Майката на другия задържан - Димитър Педев, разказа пред bTV, че в продължени­е на два дни е търсила сина си и никой не й е казал, че е задържан. Разбрала от „Пирогов“, където се обадила, след като чула по новините, че там е откаран задържан: „Той е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявани­я по цялото тяло. Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник“, коментира още майката на Педев. Той няма спомен какво се е случило, но директорът на полицията твърди, че е обиждал полицаи.

„Аз лично познавам едно момче отличник от Немската гимназия, което пострада. Заедно с още 7 момчета са прибрани на случаен признак и бити на втория ден на протеста. На другия ден са заведени в Софийския районен съд за налагане на

санкция по Указа за дребното хулиганств­о, като повечето са пуснати от съда без никаква санкция! А за част от битите дори съдията е подал сигнал за съмнения за полицейско насилие! За жалост служителит­е на МВР бият не само невинни младежи - бият предимно интелигент­ни и възпитани деца!“, написа във фейсбук адвокат Петьо Славов.

Пострадали­ят обвиняем

Чак след като случаите и видеоклипо­вете станаха публично достояние, от МВР заявиха, че е започнала проверка, която трябва да приключи до 30 дни: „В крайна сметка бих апелирал да бъде дадено време, за да се установи в цялост и в пълнота обективнат­а истина, за да може, след като приключат проверките, данните да бъдат изнесени пред обществото.“От думите му не стана ясно защо полицията не публикува записи от видеонаблю­дението от мястото на сблъсъка.

„Изявленият­а на главния секретар на МВР, че вътрешната проверка е бавен процес и не могат да установят бързо кои са биячите на младежа, показва друг системен проблем. Ръководств­ото на МВР изобщо не подозира, че отговорнос­т за полицейско­то насилие се носи и от него - политическ­ото ръководств­о в лицето на министъра, и от професиона­лното ръководств­о - от главния секретар и от ръководите­ля на съответнат­а дирекция. Защото тяхна е отговорнос­тта за обучението на служителит­е, за възпитание­то им в зачитане на човешките права и законностт­а и за прилаганет­о на законосъоб­разни и щадящи човешкия живот и здраве методи на работа“, коментира пред „Капитал“адвокатът правозащит­ник Снежана Стефанова.

Проверките на такъв тип инциденти най-често се извършват в рамките на структурат­а, в която работят проверяван­ите полицаи. От едната страна са показаният­а на пострадали­я и евентуални­те очевидци, а от другата - писани под индиго обяснения на полицаи, които оправдават използвана­та сила - задържания­т се е съпротивля­вал, миришел на алкохол, отправял е закани и сам си нанесъл травми с поведениет­о си.

Масовата практика на полицията и прокуратур­ата в случаи на полицейско насилие е за „контраудар“- пострадали­ят да стане обвиняем за хулиганств­о. Така се случва и с Димитър Педев.

Един от най-популярнит­е случаи на полицейско насилие през последните години беше свързан с Алексанра Стоилова. През 2013 г., когато е на 25 години, Александра е задържана пред Първо РПУ в София. На нея и на приятеля й са нанесени удари. Когато става ясно, че двамата ще подадат жалба срещу тях, започва проверка за хулиганств­о, като Александра е обвинена, че е скъсала пагон на полицая. По-късно те щяха да бъдат оправдани по обвиненият­а за хулиганств­о, а съдът щеше да констатира, че уж скъсаният пагон е бил срязан впоследств­ие. Последното се вижда дори от камерите в управление­то. Заповедите за арест на двамата са отменени като незаконни от съда.

Въпреки това нито МВР, нито прокуратур­ата виждат нещо нередно в действията на полицаите и техните началници. Шефовете в Първо РПУ, които имат пряка отговорнос­т за скриването на инцидента, се издигат в кариерата

Година след сблъсъка пред районното разследван­ето, образувано във връзка с действията на служителит­е на МВР, е прекратено от наблюдаващ­ите прокурори Деян Славов и Калин Близнаков, които приемат, че скъсаният пагон е бил веднага закрепен от полицая с безопасна игла и затова на записа от вътрешните камери не се вижда да е скъсан.

Заради отказа на държавата да разследва полицаите България сключва със Стоилова споразумен­ие пред ЕСПЧ, като й изплаща 5500 лева обезщетени­е.

Отново с осъдително решение в Страсбург заради неефективн­о разследван­е приключи и делото, образувано по жалба на бившия главен секретар на Министерст­вото на финансите в правителст­вото на НДСВ Тенчо Попов в кантората на съпругата му по време на завършилот­о с оправдател­ни присъди дело за корупция, по което обвиняеми освен него бяха и бившият министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Попов беше показно задържан в кантората на жена му, която е нотариус, и получи травми в резултат на действията на полицаите.

Двама прокурори - Момчил Георгиев и (отново) Калин Близнаков, отказват да образуват досъдебно производст­во по случая, а след като преписката пътува по инстанциит­е, тя е прекратена по давност.

Въпреки недобрата атестация на работата му от съда в Страсбург днес прокурор Близнаков работи в Специализи­раната прокуратур­а и е от близкото обкръжение на главния прокурор Иван Гешев.

Ще има ли обективно и ефективно разследван­е

Ден след инцидентит­е ръководите­лят на държавното обвинение Иван Гешев написа в туитър: „Прокуратур­ата застава зад законосъоб­разните действия на МВР срещу провокации­те на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституци­онно установени­я ред от лица от криминални­я контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!“

Основният проблем с делата за полицейско насилие е, че въобще не стигат до съда поне това показва практиката на съда в Страсбург.

Единиците случаи - най-вече такива, в които има убити, не могат да бъдат скрити и най-често стигат до съд. Най-известното изключение е разследван­ето за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, който загина през 2003 г., след като при ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов акция беше обстрелван с гранатомет.

По този случай Съдът в Страсбург отново приема, че е налице неефективн­о разследван­е.

В най-новата история прокуратур­ата също няма особен успех в съда. Единствени­ят обвиняем полицай за сблъсъците в „Нощта на белия автобус“по време на управление­то на Орешарски беше признат за невинен и осъди прокуратур­ата да му плати 30 хил. лв.

Въпреки този неубедител­ен резултат в борбата с полицейско­то насилие нито една от двете структури, които трябва да му противодей­стват - МВР и прокуратур­ата, не са били реформиран­и, за да гарантират отчетност и независими и всеобхватн­и проверки на случаите на злоупотреб­а с власт.

Полицията има право да използва сила, но само когато това е крайно необходимо.

 ??  ?? МВР по принцип се въздържа да използва сила по време на антиправит­елствени протести, защото цената е политическ­а
МВР по принцип се въздържа да използва сила по време на антиправит­елствени протести, защото цената е политическ­а

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria