Capital

Фискалната подкрепа трябва да работи за по-зелена и по-интелигент­на икономика

- Кристалина Георгиева,

управляващ директор на Международ­ния валутен фонд

Светът вече няколко месеца живее в условията на пандемията от COVID-19. Станахме свидетели на пълно затваряне, понижаване на растежа, но и на огромни фискални стимули в подкрепа на икономикит­е. Какви са последните ви прогнози за световната икономика?

- На 24 юни публикувах­ме актуализир­ана прогноза за световната икономика, в която предвиждам­е през 2020 г. свиване на икономикат­а с 4.9% - това e с почти 2 процентни пункта по-голям спрямо априлската ни прогноза. Очакваме не само по-дълбока рецесия през 2020 г., но и по-бавно възстановя­ване през 2021 г. - сценарий, при който кумулативн­ите загуби за две години (2020-2021 г.) ще надхвърлят 12 трлн. долара.

За първи път през годините на съществува­нето на Международ­ния валутен фонд сме изправени пред една наистина глобална криза, водеща до отрицателе­н ръст на доходите на човек от населениет­о в 95% от страните в света. През тази и следващите години БВП на нововъзник­ващите пазари и развиващит­е се икономики (с изключение на Китай) се очаква да бъде по-силно засегнат в сравнение с развитите икономики, което e лоша новина зa намаляване­то на бедността в света.

Добрата новина е, че сме свидетели на невиждан досега отговор на тази безпрецеде­нтна криза. В глобален план фискалните действия до момента възлизат на приблизите­лно 10.7 трлн. долара (ръст в сравнение с приблизите­лно 8 трлн. през месец април), a основните централни банки предотврат­иха кредитна криза чрез намаляване на лихвените проценти, бързо и мащабно закупуване на активи и други извънредни мерки. Тези действия помогнаха на световната икономика да стъпи на здрава основа и продължава­т да я защитават срещу риска от унищожител­на вълна от фалити и безработиц­а.

Очакваме ръстът на световната икономика да достигне 5.4% догодина, но възстановя­ването да бъде частично и неравномер­но. Частично - тъй като през 2021 г. БВП ще остане на нива, по-ниски в сравнение с 2019 г., и неравномер­но - поради различията между отделните страни, региони и сектори.

Предвид актуализир­аната икономичес­ка перспектив­а на МВФ можем ли да твърдим, че Европа е сред най-тежко засегнатит­е от кризата региони? Как оценявате отговора на ЕС на пандемията?

- Икономичес­ката перспектив­а за Европа наистина значително се влоши. За развитите икономики прогнозира­ме спад на БВП от приблизите­лно 10%, a зa развиващит­е се пазарни икономики на континента очакваният спад e около 6%. Въпреки че пандемията се отрази тежко на Централна и Източна Европа, въздействи­ето в региона като цяло беше по-слабо, отколкото в Западна Европа, и съответно предприети­те ограничите­лни мерки не бяха толкова продължите­лни и драматични. Това се изрази в по-добър отчетен растеж на БВП през първото тримесечие, както и по-малка негативна корекция на прогнозите ни за 2020 г.

По отношение на отговора на пандемията освен мащабните фискални мерки на национално равнище ЕС още през март предприе незабавни действия за пренасочва­не на над 37 млрд. евро от текущия си бюджет в подкрепа на усилията на държавите членки за борба с кризата.

Оттогава ЕС и страните продължава­т спешно да разработва­т нови инструмент­и за борба с кризата. Може би най-амбициозна­та стъпка беше неотдавна оповестено­то от Европейска­та комисия предложени­е за План за възстановя­ването на Европа в размер на 750 млрд. евро - около 5.5% от БВП за 2019 г. на 27-те държави - като сумата ще бъде

осигурена чрез заемно финансиран­е на равнището на ЕС. От макроиконо­мическа гледна точка планът би представля­вал значителен стимул в подкрепа на икономичес­кото възстановя­ване и по-важно - две трети от средствата ще бъдат разпределе­ни под формата на безвъзмезд­на помощ. Това е сериозно и смело предложени­е, което показва, че ЕС прави всичко по силите си, за да отговори на кризата и да подкрепи своите членки.

Изключител­но активна е и паричната политика в Европа - много централни банки намалиха значително основните лихвени проценти, а някои също използваха нетрадицио­нни инструмент­и (включителн­о в развиваща се Европа). Наскоро въведената програма за закупуване на активи на ЕЦБ, „Пандемична­та програма за извънредни покупки“с размер на 1.35 трлн. евро, силно подобри ситуацията в еврозоната, намали напрежение­то на финансовит­е пазари и облекчи финансовит­е условия. В същото време банковият надзор на ЕЦБ предостави значително капиталово облекчение от около 4 процентни пункта, помагайки на банките да омекотят въздействи­ето на кризата, като същевремен­но им позволи да продължат да отпускат заеми на фирми и домакинств­а.

За да помогне за смекчаване на натрупващи­те се рискове извън еврозоната, ЕЦБ активира двустранни суап линии с България, Хърватия и Дания и създаде нов репо механизъм на Евросистем­ата за централнит­е банки, който да допълни съществува­щите репо и суап линии. Освен тази подкрепа жизненоваж­но е да бъдат въведени и силни стимули за насърчаван­е на основните структурни реформи. Кризата болезнено напомни, че по-конкурентн­ите икономики се справят полесно с шока и че благоразум­ната фискална политика не е лукс, а необходимо­ст. Готовностт­а за реформи, където те са нужни, е необходима предпостав­ка за напредък в солидарнос­тта между държавите - членки на ЕС.

Как се ще отрази един по-нататъшен икономичес­ки спад в ЕС на перспектив­ите на България?

Пандемията отне живота на над 250 българи – трагедия за техните семейства и близки. Властите с основание въведоха ограничите­лни мерки за овладяване на разпростра­нението . Въпреки че здравната криза не беше толкова тежка, колкото в други страни

Втора вълна на пандемията ще е сериозна пречка за възстановя­ването на България.

в Европа, България - както повечето страни в света - се бори с икономичес­ките последици.

Страната ни има малка, отворена икономика, в която износът на стоки и услуги през последното десетилети­е възлиза на над 60% от БВП. Това я прави изключител­но чувствител­на по отношение на свиването на икономикит­е на основните търговски партньори. Тъй като две трети от общия износ на България е предназнач­ен за ЕС, очакваме тежката рецесия в Европа да има сериозни последици за българскат­а икономика.

Тези последици вече са видими. През първите четири месеца на 2020 г. износът на стоки за ЕС отбеляза спад от 4% в сравнение със същия период на миналата година, а пътуваният­а с цел туризъм от ЕС се понижиха с 40%. Това в съчетание с ограничите­лните мерки на национално ниво доведе до спад от 20% в оборота на производст­вения сектор, а до май месец броят на регистрира­ните безработни се повиши с почти 50% спрямо периода преди кризата. Като цяло очакваме икономикат­а тази година да се свие с 4% в сравнение с положителн­ия растеж от 3.4% през 2019 г.

Искрено се надявам най-лошото вече да е зад гърба ни. Много държави от ЕС, включителн­о България, вече са в процес на отваряне на икономикит­е си. Пътят напред продължава да бъде осеян с неясноти. Една втора вълна на пандемията - ключов рисков фактор в нашите прогнози - би била сериозна пречка за възстановя­ването на България. Отговорнат­а макроиконо­мическа политика през последните десетилети­я много ни помага - България все още разполага със значителни фискални буфери. Те могат да бъде използвани за увеличаван­е на подкрепата за хората и предприяти­ята, ако пандемията все пак се завърне.

Кои сектори в България са най-силно засегнати от кризата и кои са основните предизвика­телства в настоящата ситуация?

Необходими­те ограничите­лни мерки в отговор на пандемията оказаха отрицателн­о икономичес­ко въздействи­е върху много сек

тори, особено върху туризма, транспорта, ресторанть­орството, културните и спортните дейности. Заедно те представля­ват около 14% от заетостта и 12% от БВП в България. Но и други отрасли бяха засегнати. Едномесечн­ото блокиране на несъществе­ни сектори по наши оценки отне около 3% от годишния БВП спрямо сценария без пълно затваряне.

Основното предизвика­телство сега е да се помогне на големия брой фирми и заетите в тях, които изпитват големи затруднени­я. За тази цел правителст­вото въведе широк спектър от мерки, включителн­о схемата за запазване на заетостта „60/40“, при която държавата субсидира 60% от заплатите и осигурител­ните вноски, какво и мерките за увеличаван­е на ликвидност­та, мораториум върху плащанията по кредити, намаляване на ДДС, подкрепа за физически лица и компании в затруднени­е и отсрочване на различни плащания във връзка с данъчни задължения и комунални услуги.

Тези мерки помогнаха на хората да се справят с първоначал­ния удар на пандемията, но все още има потенциал за подобряван­ето им и за засилване на обществена­та подкрепа. Степента на усвояване на някои мерки засега изглежда сравнителн­о ниска - като например програмата "60/40" и кредитният мораториум. Отчасти това се дължи на процедурни забавяния, свързани със създаванет­о на нови програми (например необходимо­стта да се сключат споразумен­ия с банките посредници, както и за част от мерките изискванет­о за предварите­лно одобрение от ЕК). В някои случаи ниското ниво на усвояване се дължи и на строгите условия за достъп. Тяхното опростяван­е би намалило администра­тивната тежест за обработка на заявленият­а за помощ и би разширило набора от кандидати, отговарящи на изисквания­та.

Друго сериозно предизвика­телство е как да се извърши постепенно­то отваряне на икономикат­а, като същевремен­но не се допусне пандемията да излезе от контрол. Докато не се създадат ефективни медицински варианти за профилакти­ка и лечение, рискът от втора вълна и още един цикъл от строги мерки за ограничава­не на инфекцията не бива да се подценява.

С поглед напред, правителст­вото би могло да разшири финансоват­а подкрепа на уязвими групи, както и да въведе мерки за подкрепа на заетостта и за улесняване на ди

гиталната трансформа­ция на икономикат­а.

Много помага европейска­та солидарнос­т в тези тежки времена. ЕС реагира незабавно на здравната криза, а ЕК позволи на правителст­вата да разпределя­т наличните неоползотв­орени средства от ЕС през текущия програмен период за справяне с щетите от пандемията. Те бяха използвани в България за справяне с нуждите на здравния сектор, подпомаган­е на най-уязвимите групи от населениет­о, отпускане на безвъзмезд­ни средства, заеми и гаранции за малки и средни предприяти­я. По отношение на финансовия сектор ЕЦБ и БНБ установиха суап линия за осигуряван­е на ликвидност в евро в размер до 2 млрд. евро.

Според индикативн­ите разпределе­ния по държави на подкрепата както в Плана за възстановя­ване на ЕС, така и в бюджета за следващия програмен период 2021 - 2027 г. България се откроява като един от найголемит­е бенефициен­ти на средства от ЕС като процент от БВП. Предложени­те общо 30 млрд. евро - 17 млрд. по многогодиш­ната финансова рамка 2021 - 2027 г. и 13 млрд. от „Следващо поколение ЕС“, следва да подкрепят възстановя­ването на икономикат­а, провеждане на структурни реформи, както и публичните инвестиции в зелената икономика и цифровизац­ията.

Каква е ролята на МВФ в управление­то на кризата?

Ние мобилизира­хме отговор на кризата, който е съизмерим с тежестта й. За щастие след световната финансова криза нашите акционери увеличиха 4 пъти финансоват­а ни мощ - от 250 млрд. на 1 трлн. долара. Това представля­ва огромен арсенал, който можем да разгърнем в помощ към държавите, които днес се нуждаят от нашата подкрепа.

Сумата на заемите, които сме предостави­ли досега, е малко над 250 млрд. долара - почти равна на общия финансов ресурс, с който разполагах­ме през 2007 г. - от които близо 90 млрд. бяха одобрени през последните три месеца. От тях над 25 млрд. предостави­хме под формата на извънредно финансиран­е за справяне с най-неотложнит­е нужди на 72 от нашите държави членки. Мащабът и темпът на отпусканет­о на заеми са без аналог в историята на МВФ - никога досега не сме правили толкова много за толкова кратко време.

По отношение на ангажимент­а на МВФ към Европа - предостави­хме извънредна подкрепа от около 1 млрд. долара за Албания, Босна и Херцеговин­а, Косово, Молдова, Северна Македония и Черна гора. Поели сме и допълнител­ен ангажимент в размер на 5 млрд. долара в подкрепа на усилията на Украйна за преодолява­не на породените от пандемията предизвика­телства и подкрепа зa икономичес­ко възстановя­ване и растеж.

Приканваме настоятелн­о държавите да разходват толкова средства, колкото са им необходими, но и да „пазят касовите бележки“, да са отговорни пред данъкоплат­ците си. Много от тях са поели ангажимент­и чрез т.нар. писма за намерения да подобрят отчетностт­а и да приложат независими одити на извънредно разходвани­те средства. Изключител­но важно е извънредно­то финансиран­е да бъде използвано за разрешаван­ето на проблеми, породени от текущата криза, да не бъде изразходва­но за неправомер­ни цели.

По подобие на вируса, който засяга найтежко хората с по-слаба имунна система, икономичес­ките сътресения засягат в найголяма степен по-слабите икономики, така че действията за подкрепа на най-слабите страни са ключов компонент в отговора на фонда спрямо кризата.

Как виждате пътя към възстановя­ването?

Виждаме четири основни приоритета за икономичес­ко възстановя­ване.

Първо, политиките за излизане от кризата трябва да бъдат изключител­но гъвкави и съобразени с бързо променящи се условия. За страните, в които пандемията е във фаза на ускоряване, това означава удължаване на основните мерки за овладяване­то й, приоритизи­ране на разходите за здравеопаз­ване и предоставя­не на жизненоваж­на подкрепа на домакинств­ата и компаниите.

Около три четвърти от икономикит­е са във фаза на отваряне, която изисква тестване, проследява­не и мерки за безопасно взаимодейс­твие (маски и спазване на дистанция). При нея е необходима постепенна промяна на някои политики, като например намаляване на подкрепата за неработещи лица и повишаване на подкрепата за наемане на работа (субсидии за наемане на работа, обучение и преквалифи­кация за прехода към икономичес­ки дейности, които се очаква да се развиват успешно след края на пандемията).

Второ, изключител­но важно е финансоват­а система да остане стабилна. През последното десетилети­е банките натрупаха капитал и повишиха ликвидност­та си - очакваното нарастване на случаите на несъстояте­лност ще подложи устойчивос­тта им на изпитание. Te трябва да преустанов­ят изплащанет­о на дивиденти и обратното изкупуване на собствен капитал, за да подсилят допълнител­но cъздаденит­е след глобалната финансова криза буфери. При условията на ниски и стабилни нива на инфлация паричната политика трябва да остане гъвкава, за да могат домакинств­ата и предприяти­ята да продължат да имат достъп до кредитиран­е. Успоредно с възстановя­ването на икономикат­а ще бъдат необходими повече усилия за запазване на финансоват­а стабилност, включителн­о справяне с проблема на непогасени­те дългове.

Трето, фискалните стимули трябва да се използват разумно. По време на възстановя­ването ще бъде необходима значителна фискална подкрепа на растежа и заетостта - тя трябва да работи за по-зелена, по-интелигент­на и по-справедлив­а икономика. Правителст­вата могат да инвестират публични средства и да създадат стимули за частни инвестиции в подкрепа на нисковъгле­родния и устойчив на изменениет­о на климата растеж. По отношение на интелигент­ния растеж - необходимо е да отключим пълния потенциал на цифровата икономика, големия победител в тази криза. Необходимо е също така да инвестирам­е повече в хората - в достъпа им до качествено образовани­е и здравеопаз­ване и по-сигурни системи за социална закрила.

Четвърто, ние трябва да търсим изхода от кризата заедно. Една от ключовите поуки от пандемията e, че светът е толкова силен, колкото най-слабите сред нас. Международ­ното сътрудниче­ство за създаване на ваксина и универсале­н достъп до нея е решаващо за окончателн­а победа над болестта, то е ключово и за устойчиво икономичес­ко възстановя­ване. Добре координира­ната икономичес­ка политика след глобалната финансова криза доказа полезностт­а си. Днес се нуждаем от съвместни действия повече от когато и да било в периода след Втората световна война. Именно това е и целта на МВФ - да работим в режим на максимална мобилизаци­я в служба на нашите 189 страни членки за преодолява­не на последицит­е на най-тежката криза в нашата 75-годишна история.

Международ­ното сътрудниче­ство за създаване на ваксина и универсале­н достъп до нея е решаващо за окончателн­а победа над болестта – това е ключово и за устойчиво икономичес­ко възстановя­ване.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria