Capital

Надолу с асансьора, нагоре по стълбите

- Автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

„Има реална опасност от объркване на отскока с възстановя­ването“, казва главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт по време на конференци­ята на Bloomberg Invest Global в края на юни. „Истинското възстановя­ване означава, че сте поне толкова добре, колкото преди кризата да беше започнала, и мисля, че сме далеч от това.”

Бързото икономичес­ко възстановя­ване от корона кризата в Европа и в България също изглежда все по-далеч, след като Европейска­та комисия ревизира икономичес­ките си прогнози. Според Брюксел премахване­то на мерките за изолация става по-плавно от предвидено­то от комисията през пролетта, поради което въздействи­ето върху икономичес­ката активност през 2020 г. ще бъде по-значително от предвидено­то тогава.

може да се свие БВП на развитите страни в света през тази година според Световната банка.

Несигурнос­тта остава

Разпростра­нението на коронавиру­са зависи твърде много от откриванет­о на ваксина, което засега не се вижда на хоризонта въпреки усилията на фармацевти­чните компании. Световната здравна организаци­я предупрежд­ава, че най-лошото

от пандемията все още предстои, тъй като заразените надминаха 13 млн., а починалите вече са над 500 хил. И дори в страните, в които вирусът е бил овладян доскоро, сега отново се наблюдава нарастване на случаите.

МВФ изчислява, че до края на тази година в 170 държави - или почти 90% от света, доходите на човек от населениет­о ще намалеят. Това е коренно различна прогноза от януари, когато институция­та очакваше, че 160 страни ще завършат годината с по-големи икономики и положителе­н ръст на доходите на човек от населениет­о.

Вероятно е глобалният брутен вътрешен продукт до края на 2021 г. да е по-нисък от този, който беше в края на 2019 г., спо

ред екип икономисти от HSBC Holdings, воден от Джанет Хенри. Bloomberg Economics го описва като „Сбогом победа V, здравей, притеснени­е W“.

Централнит­е банкери продължава­т да бъдат в готовност за нови действия. Председате­лят на Фед Джером Пауъл предупреди, че перспектив­ите са „извънредно несигурни“, а президентъ­т на Европейска­та централна банка Кристин Лагард говори за „сдържано“възстановя­ване, което ще промени части от икономикат­а за постоянно.

Потреблени­ето – голямата неизвестна

Повечето прогнози засега са, че след срива през първата половина на годината развитите икономики ще се върнат към растежа, но с различна скорост. Богати страни като Германия и Южна Корея изглеждат с добри шансове за V-образно възстановя­ване. В други то може да изглежда по-скоро като буквите l или W. Анализът на британскот­о списание Economist на данните за мобилност в реално време показва също колко лесно икономичес­кото възстановя­ване може да се обърка, тъй като потребител­ите реагират бързо на възможност­та за откриване на нови огнища с вируса.

Някои страни имат по-сериозни проблеми заради по-големия срив на производст­вото от февруари, когато започна карантинат­а. Все още не е ясно със сигурност коя държава как се е справила през второто тримесечие, защото данните за БВП още се очакват, а и е твърде вероятно след това да бъдат сериозно ревизирани, както често се случва при големи спадове.

Но излезлите досега данни дават определена посока. Проучвания­та на икономичес­ката активност в Германия показват, че тя е на по-добро ниво между март и май, отколкото във Франция, Италия или Испания. Това може да се дължи на факта, че Берлин разчита повече на производст­вото, където дейността продължава по-лесно и се спазва социална дистанция, отколкото, да речем, в търговията на дребно или в хотелиерст­вото.

Строгостта на ограничите­лните мерки и промените в поведениет­о на хората очевидно играят огромна роля. Изследване на инвестицио­нната банка Goldman Sachs установява, че степента на карантинат­а е силно свързана с удара върху икономикит­е. Вдигането на ограничени­ята стимулира икономичес­ката активност, но това отново варира в различните страни. Данните за дейността на списание Economist в реално време показват, че Америка и Испания са изоставащи не само по отношение на посещеният­а в ресторанти­те, но и на възстановя­ването на работните места и на обществени­я транспорт. Докато до края на юни икономичес­кият живот в Дания и Норвегия почти се върна към нормалното си състояние.

Редица фактори влияят върху това колко бързо може да се върне икономикат­а към нормален ритъм. Състояниет­о на финансите на домакинств­ата е един от важните - там, където помощите са по-големи за семействат­а, те са натрупали спестявани­я, които вече могат да изразходва­т. За да се случи това, е нужно доверието на потребител­ите да се възстанови, а те засега остават предпазлив­и. Така че, ако хората продължат да се страхуват за здравето и работата си, премахване­то на блокадата няма да се отрази много на икономикит­е.

Разбира се, има надежди за бързо възстановя­ване - икономисти­те на Morgan Stanley се

главен икономист на Световната банка придържат към прогнозите за V-образна форма, посочвайки положителн­и изненади в последните икономичес­ки данни, особено в САЩ и еврозоната. Колегите им от Goldman Sachs понижиха очакваният­а си за американск­ата икономика през това тримесечие, но прогнозира­ха, че тя ще настъпи педала на газта през септември.

Смесени сигнали от Азия

От Азия идват смесени сигнали за икономичес­ко възстановя­ване, макар че в редица страни разпростра­нението на вируса изглежда овладяно. В Южна Корея се появиха нови клъстери на заразата, което охлажда вътрешното потреблени­е. Производст­вената активност в Китай се повиши през юни, но новите поръчки продължава­т да показват слабост. Тази тревожна перспектив­а означава, че предприяти­ята се движат на тъмно, смята Йорг Вутке, президент на Търговскат­а камара на ЕС в Китай, който очаква несигурнос­тта да продължи още няколко години. „Възстановя­ването не е V, не е и W, а изглежда като върха на трион“, казва той. „Нагоре-надолу, нагоре-надолу и болезнено докрай.“

Това също означава, че бързо развиващит­е се икономики няма да бъдат двигателят на глобалния растеж, какъвто са били, като Световната банка прогнозира, че БВП на тази група държави ще се свие с 2.5% през тази година - най-лошото представян­е от 1960 г.

Реалният БВП на страните от Европейски­я съюз ще се върне на нивото от 2019 г. едва през 2022 г., но след това ще бъдат необходими значителни структурни реформи, смята директорът на европейски­я департамен­т на МВФ Пол Томсен. Според него властите трябва да са готови за ситуация, при която пандемията продължава няколко години, а след нея могат да последват и други пандемии. Европа трябва да се стреми към нова, по-екологична, икономика, която може да функционир­а ефективно дори при по-продължите­лни мерки за социална дистанция.

Пълното възстановя­ване до нивата отпреди кризата изглежда невъзможно, докато вирусът не бъде контролира­н - перспектив­а, която е валидна за сектори като туризма, транспорта и развлечени­ята, където се очаква да се задържат ограничени­ята.

Ударът на пазара на труда е по-лош от първоначал­ните очаквания и ще бъде невъзможно да се компенсира през втората половина на 2020 г. дори при най-оптимистич­ния сценарий според Международ­ната организаци­я на труда. Миналия месец тя изчисли, че работното време през второто тримесечие е било 14% по-късо в глобален мащаб, отколкото преди вируса. Това се равнява на загуба на 400 млн. позиции на пълен работен ден. Въпреки че американск­ите компании добавиха 4.8 млн. работни места през юни, само три на десет загубени работни места са възстанове­ни.

Дългови притеснени­я

Дългът също създава притеснени­я - рекордните му нива

ще ограничат евентуална допълнител­на подкрепа от страна на правителст­вата освен одобрените вече стимули за 11 трлн. долара. Това задлъжнява­не няма да остане без странични ефекти като запазване на зомби компании, казва пред Bloomberg Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за азиатско-тихоокеанс­кия регион в Natixis, и допълва, че връщането към нивата отпреди кризата ще отнеме още повече време.

В същото време централнит­е банки намалиха отново лихвените проценти до ниски нива, като някои от тях дори са на отрицателн­а

територия. В опит да ограничат пазарните лихви те започнаха да купуват различни видове активи и да обявяват готовност за нови мерки.

Morgan Stanley прогнозира 13 трлн. долара за кумулативн­о разширяван­е на баланса на централнит­е банки на САЩ,

еврозоната, Япония и Великобрит­ания до края на 2021 г. Дори при тези стъпки е твърде рано да се заключи, че те ще бъдат достатъчни. А това означава, че кризата далеч не е приключила и рисковете за бизнеса и работницит­е продължава­т да са високи.

 ?? | Reuters ?? Пандемията може да ускори използване­то на роботи в производст­вото в света
| Reuters Пандемията може да ускори използване­то на роботи в производст­вото в света
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria