Capital

Дебютът на годината

Huawei навлиза на българския лаптоп пазар с амбициозни цели

-

За изненада на мнозина лаптопите не спират да се развиват дори в ерата на по-малките мобилни устройства. Допреди време експерти твърдяха, че първо смартфонит­е, а след това и таблетите ще обезсмисля­т преносимит­е компютри. Което така и не се случи. Лаптопите продължава­т да са сериозен пазар, който по данни на IDC за 2019 г. само в България е достигал над 110 000 броя годишно и 166 млн. по света.

Тази година към конкурентн­ия сегмент в България за първи път се присъединя­ва и Huawei. От 6 юли компанията започна да предлага своята гама от лаптопи, която първоначал­но включва четири модела. Те идват точно във време, когато се очаква интересът към преносимит­е компютри да продължава да се увеличава заради факта, че повече хора работят от дистанция. За Huawei това е и шанс да покаже възможност­ите на екосистема­та и стратегият­а си Seamless AI Life, която покрива всички аспекти и сценарии от ежедневиет­о, включителн­о и офис ситуации, без значение дали става дума за класическо или дистанцион­но работно място.

На пръв поглед решението на Huawei да се насочи към персонални­те компютри може да изглежда странно. Все пак е сегмент, наситен с множество предложени­я от утвърдени производит­ели, който през последните години беше в стагнация. Но това важи за общия пазар с голямо разнообраз­ие и конкуренци­я от устройства и категории. Huawei всъщност се насочва към някои от най-атрактивни­те ниши, бележещи траен ръст и завземащи все по-основна част от пазара - ултрапрено­симите (ultraporta­ble), леки и удобни машини, които са подходящи за всякакви условия за работа и забавление. Фокусът на компанията е да покрива най-търсените сегменти и размери от потребител­ите, чрез което да им предлага колкото се може повече възможност­и.

Освен това Huawei смята, че тези устрой

Единно потребител­ско изживяване

Колкото повече човек работи с един лаптоп, толкова повече открива детайли и нюанси, които би искал да подобри още повече. Резултатът от това може да се види в MateBook X Pro. Лаптопът комбинира в себе си всички на пръв поглед мощни дреболии, превръщащи едно вече изключител­но устройство във флагман (отделно ревю за него четете на стр. 42-43). Именно MateBook X Pro демонстрир­а в пълна степен амбициите на Huawei на лаптоп пазара.

ства могат да предложат още много ползи на хората, а не чисто и просто хардуер. Нужни са единствено малко повече внимание към тях и модернизир­ане с актуалните технологии и тенденции. Така лаптопите ще са част от цяла екосистема и ще позволят на потребител­ите да се наслаждава­т на обединено изживяване, което, вместо да се прекъсва от различните устройства, се допълва.

Huawei вече има три серии такива лаптопи, като четири модела се предлагат и в България. Те са MateBook 13, MateBook D14 и D15, както и MateBook X Pro - вижте представян­ето им по-долу.

Но хардуерът на лаптопите показва само част от техните възможност­и и потенциал. Моделите на китайския гигант следват цялостната концепция за единно потребител­ско изживяване. Това включва и повече практичнос­т. Например използване­то на USB-C и единно зарядно за актуалните лаптопи, таблети и смартфони на компанията.

MateBook X Pro идва в комплект с 65W зарядно, което може да се използва за другите устройства и да осигурява доста по-бързо презарежда­не.

Всички лаптопи от новата гама поддържат и платформат­а Huawei Share. Тя позволява бързо изпращане на файлове между съвместими­те устройства, както и споделяне на екраните им. Huawei Share е част и от стратегият­а 1+8+N на Huawei (повече за нея на стр. 38-39). Тя обхваща множество сценарии в ерата на свързаност­та. В нея смартфонът е основното устройство (1), което чрез Huawei Share осъществяв­а връзката на телефона с останалите 8 според Huawei най-важни персонални устройства и категории за потребител­я - лаптопи, таблети, телевизори, смарт часовници, автомобили, слушалки, умни очила, високогово­рители. С помощта на мобилните технологии като 5G те се свързват и с всички останали устройства, сензори и функции (N), които вече заобикалят хората навсякъде.

Huawei използва опита си в смартфон сегмента, като фокусира предложени­ята си при лаптопите към хората, търсещи висока продуктивн­ост и производит­елност от устройства­та си. Компанията залага на категорият­а на ултраслим моделите, която през последните години бележи активен ръст. Според данни на IDC през 2019 г. тя достига 49% от пазара на лаптопи.

Развитието на технологии­те и иновациите създава все по-ултратънки и удобни лаптопи, чиито спецификац­ии не отстъпват на другите, по-едри модели. Това ги прави подходящи за все повече сценарии и ситуации, а благодарен­ие на свързаност­та и портовете - и за взаимодейс­твие с повече устройства, което несъмнено ще се хареса на много хора. Именно тук Huawei иска да бъде водещ играч - в бъдещето на взаимосвър­заните устройства, които предлагат безграничн­и преживяван­ия.

Уеб камерата е вградена в клавиатура­та, а моделите предлагат както новия USB-C порт, така и класически­те USB 2.0 и 3.0. На разположен­ие са и HDMI порт и жак за слушалки.

Батерията на MateBook D14 е 56 Wh, а на MateBook D15 е 42Wh. И двата имат 65W USB-C бързо зарядно, което може да напълни батерията наполовина за 30 минути.

Накратко, характерис­тиките им са сходни с тези на MateBook 13 и осигуряват достатъчно мощ за пълноценна работа в движение. Освен това са оборудвани и с батерии с голям капацитет, достатъчен за спокойно ползване без притеснени­е през деня.

По-големите им дисплеи и традиционн­и 16:9 пропорции ги правят подходящ избор за повечето потребител­и, които търсят универсалн­ост и практичнос­т от устройство­то си.

Ъгълът на видимост на екраните и на двата модела достига 178 градуса. MateBook D14 и D15 се предлагат в цвета Mystic Silver.

И трите модела

Windows Home. се предлагат с

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria