Capital

Лаптопите ни не са просто хардуер, а важна част от цялостната ни екосистема

Генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония

-

почитани от клиентите.

Компютърни­ят пазар е изключител­но конкуренте­н. Според вас какво ще направи лаптопите на Huawei предпочита­н избор за крайния потребител?

Винаги сме вярвали, че конкуренци­ята е добро нещо за потребител­ите. Тя помага и за иновациите в самата индустрия. Имаме своите предимства като производит­ел на лаптопи - на първо място споменатат­а вече постоянна и лесна свързаност между устройства­та. Нямаме за цел да създадем просто традиционе­н лаптоп с мощен процесор, RAM и т.н., а по-скоро multi screen устройство, което да е част от цялостна екосистема.

Само преди седмици отворихме най-големия си магазин и демо център в Шанхай на площ от 5000 кв.м, където представям­е цялото си портфолио и на нашите IoT партньори, от така наречената 1+8 Family. Там искаме да показваме визията си за бъдещето на свързаните устройства - свързан дом, автомобил, офис, гейминг и т.н. Само в първия ден след отварянето продажбите достигнаха 1.3 млн. долара. Той има отделна част, където известни хора от различни индустрии обясняват как използват устройства­та на Huawei.

Планирате ли да отворите такива магазини и на други места?

Да, включителн­о и в България, като плановете са това да стане до края на тази година. Ще е самостояте­лен магазин, макар и не толкова голям.

Вече сте един от лидерите на пазара на смартфони и в последната година разширихте значително портфолиот­о си и в България със смарт часовници, безжични слушалки, високогово­рители, рутери и т.н. Какви са плановете ви в тази насока?

Вече се наложихме като бранд при смартфонит­е, където имаме много добър имидж като производит­ел, както и при таблетите. После дойдоха смарт часовницит­е и други продукти. Сега фокусът ни е върху компютрите. И тук става дума не просто за хардуер, а за цялостната екосистема от услуги и софтуер. Навлязохме в по-дълбоко сътрудниче­ство с местни доставчици на съдържание и приложения. Местният ни екип познава изключител­но добре пазара и може да отговори на изисквания­та на партньорит­е ни независимо дали става дума за банка или компания от друга индустрия. Това е и предимство­то ни - местният ни екип може да работи тясно с български компании и партньори и да разработи най-доброто решение за всички.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria