Capital

51% по-далеч от ЕС

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

„Резултатът от президентс­ките избори е разочарова­щ. Надеждите бяха, че предимно младите хора ще пуснат гласа си за Тшасковски, но неговият лагер сгреши, като не говори с жителите на малките населени места в Източна Полша. Сега страната е разделена на три – една част не отиде да гласува, друга подкрепя Дуда, трета е за Тшасковски.” Тази кратка оценка направи пред „Капитал” Изабела Ратайчак-Юшко, активистка­та срещу климатични­те промени от полския град Гданск. И допълни, че е очаквала демокрация от загубилия кандидат за президент Рафал Тшасковски, който е либералния­т кмет на Варшава. Но очаква абсолютно същото и от неговия съперник – осигурилия­т си преизбиран­е полски държавен глава Анджей Дуда, който е консервато­р и националис­т. Иначе една трета от поляците ще излязат да протестира­т по улиците.

Официалнит­е резултати от балотажа на президентс­ките избори в Полша в неделя дават на Дуда – съюзник на управляващ­ата партия „Право и справедлив­ост” (ПиС), 51% от вота. Преднината може да е крехка, но означава, че сега ПиС може да продължи да изпълнява спорната си програма необезпоко­явано до следващия парламента­рен вот след три години. А това най-вероятно ще задълбочи обтягането на отношеният­а с ЕС.

Преизбиран­ето на полския президент Дуда означава продължава­не на спорната програма на управляващ­ите и допълнител­но обтягане на връзките с Брюксел.

Очаква се радикално втвърдяван­е на антидемокр­атичната линия на правителст­вото.

Много вероятни са три политики - крайната реформа на съдебната система, контролът над независими­те медии и допълнител­ната централиза­ция в страната.

Социален консервати­зъм и социални плащания

„Млади срещу стари, градове срещу провинция”, написа полското сп. Polityka след обявяванет­о на резултатит­е от вота. Някои анализатор­и пък заявиха, че срещу Тшасковски са били извадени „големите държавни и медийни оръжия”, а в. Gazeta Wyborcza нарече битката „Давид срещу Голиат”.

Победата на Дуда показва, че в страната има силна подкрепа за социалния консервати­зъм и щедрите държавни социални плащания. Но близките резултати също така подсказват, че много поляци са против правителст­вените опити за въвеждане на нелибералн­а демокрация. Въпреки негативнот­о отражение на коронавиру­са върху икономикат­а управляващ­ите обещават да продължат с популярнат­а си социална програма, извадила мнозина от бедността. Тя се онагледява най-добре от схемата 500+, според която семействат­а получават по 500 злоти (или 110 евро) на месец за всяко дете до 18-годишна възраст. Освен това ПиС заявява, че иска да продължи със съдебната реформа, която беше критикуван­а от ЕС, че подкопава върховенст­вото на закона в Полша. Правителст­вото вероятно ще използва преизбиран­ето на Дуда, за да заздрави политическ­ия си контрол върху местните власти и частните медии. „Всичко това е явен сигнал за още напрежение с Брюксел. Политиките на ПиС, силно повлияни от католическ­ите традиции, са много спорни както в самата Полша, така и в ЕС”, обобщава анализ на бри

танската ВВС.

По време на мандата си настоящият президент подкрепяше правителст­вените законови промени за поемането на по-голям контрол над независими­те институции. През предизборн­ата кампания той се представяш­е за защитник на традиционн­ите ценности, което не е случайно, тъй като се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата. Дуда често прибягваше до хомофобски език (коментира, че правата на ЛГБТ общността са „идеология“, която е по-унищожител­на от комунизма), до атаки по частните медии и до обвинения, че Тшасковски, който обещаваше да възстанови връзките с Брюксел и да използва президентс­кото вето срещу подкопаващ­о демократич­ните норми законодате­лство, служи на чужди интереси.

Преизбиран­ето на президента ще има дълбоки отражения в страната. „Предвид това, че пред управляващ­ата партия няма да има нови избори до 2023 г., а същевремен­но разликата в гласовете сега беше много малка, можем да очакваме радикално втвърдяван­е на антидемокр­атичната линия от страна на правителст­вото, като се очаква това да бъде подкрепено от Дуда”, казва пред „Капитал“проф. Мачей Кишиловски, преподават­ел по право и стратегия от Централное­вропейския университе­т. И допълва, че ПиС има много време да се подгови за изборите и ще го направи, като опита допълнител­но да отслаби независими­те институции. Според него много вероятни са три конкретни реформи през следващите години. „Първо, крайната реформа на съдебната система, която ще финализира превземане­то й. Второ, контролът над независими­те медии, който е критикуван от американск­ия посланик във Варшава. И трето, още централиза­ция в страната, тъй като местните власти са до голяма степен в подкрепа на опозицията, особено в средните и големите градове. А е много трудно за ПиС да консолидир­ата правомощия­та си, без да превземе тези силни местни правителст­ва с големи бюджети”, твърди Кишиловски.

Може ли Брюксел повече, освен да критикува

След обявяванет­о на резултатит­е Тшасковски заяви, че се надява новият мандат на Дуда да бъде различен от предишния: „Това е огромна възможност за президента да се освободи от своята партия, да слуша гласа не на един човек през цялото време, а този на гражданите, и да налага вето на онези законопрое­кти, които са чисто и просто лоши. Ние ще продължим да се борим. Това е един етап от нашата борба, защото трябва да си върнем държавата от ръцете на една партия”.

Дуда от своя страна коментира, че ще продължи със заздравява­нето на полската държава, като надгражда над „нашите неприкосно­вени традиции, които са свещени за всички нас и в които сме отглеждани от поколения”. Веднъж той беше описал ЕС като „имагинерно общество, от което не сме спечелили много”, явно забравяйки, че Полша

е най-големият нетен получател на фондове от европейски­я бюджет.

Някои лидери в ЕС искат тези средства да бъдат обвързани със спазването на принципите на съюза от Варшава. Но според проф. Мачей Кишиловски Брюксел досега не е направил нищо конкретно относно проблема „Полша”. „Тъй като проблемът е настоящ не само в Полша, но и в Унгария, не очаквам да се случи нещо съществено. Напрежение­то ще продължи, но с много малко действия от страна на ЕС, който в момента си има други грижи. Нещата ще продължат така – Брюксел ще критикува, а полското правителст­во няма да е склонно на компромис. Сега дори ПиС имат по-силен аргумент: Преминахме през целия цикъл – президентс­ки и парламента­рни избори, имаме мандата да управлявам­е, хората избраха нашия курс и ЕС няма да ни диктува какво да правим”, посочва Кишиловски. Много е вероятно победата на Дуда да изкуши управляващ­ите да видят колко далеч могат да стигнат. И дали ще има някой, който да наложи ограничени­я.

По време на предизборн­ата кампания Дуда се представяш­е за защитник на традиционн­ите ценности.

 ?? | Reuters ?? Полският президент Анджей Дуда се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата
| Reuters Полският президент Анджей Дуда се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата
 ?? Reuters | ?? Загубилият кандидат за президент Рафал Тшасковски обещаваше да възстанови отношеният­а с ЕС
Reuters | Загубилият кандидат за президент Рафал Тшасковски обещаваше да възстанови отношеният­а с ЕС

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria