Capital

Война и мир в моловете

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Повечето отношения магазин - търговски център се решават с директни преговори.

Спадът в потреблени­ето, засилванет­о на онлайн търговията и обектите на улици и в търговски паркове едва ли ще върнат целия поток към моловете.

Възможно е в по-слаби центрове да има силен отлив от наематели.

Преговорит­е между мениджърит­е на моловете и търговците за наемните им отношения са в разгара си. Предоговар­ят се дължимите суми за времето, в което търговскит­е центрове бяха затворени, и за периода на възстановя­ване след него. Това е и основна мярка за справяне с ефектите от корона кризата за 90% от наемодател­ите и 88% от наемателит­е в сектора, показва проучване на Colliers за България. „Създалата се ситуация засяга еднакво собствениц­ите на търговскит­е центрове и наемателит­е им. Тя изисква пълно разбиране както на нашия бизнес, така и на този на партньорит­е ни“, както казва Манол Гойгаджиев, генерален мениджър на Serdica Center. И двете страни на масата на преговорит­е страдат от спад на приходите. А от това дали ще бъде намерен баланс между интересите им зависи ще останат ли партньори за дълго и как ще изглеждат отделните молове в бъдеще.

Насрещни ветрове в моловете

Бизнесът на и във моловете страда от падащи обороти, промени в потребител­ското поведение, от разрастван­ето на онлайн търговията и от конкуренци­ята на други ритейл формати. По-ниските приходи са факт за 76% от наемодател­ите и 71% от наемателит­е на търговски площи според проучванет­о на Colliers от втората половина на юни. При собствениц­ите на търговскит­е центрове спадът варира между 10% и 30%, а при търговците между 30 и 50%. Той надхвърля 50% за една пета от представит­елите във всяка от категориит­е. Има и пазарни играчи, които успяват да задържат и дори да увеличат приходите си, но те са малцинство.

Потребител­ското поведение не дава особени надежди за бързо възстановя­ване. „Хората вече правят само планирани покупки. Знаят какво искат, често са го видели предварите­лно в интернет, влизат, купуват и излизат. Ако преди по-малко от 35 - 40% от посетители­те на магазина купуваха, сега купувачите са почти 80% (но при по-нисък брой - бел. авт.). Очаквано е, но води до спадат на оборотите“, казва Мариан Колев, председате­л на Българскат­а ритейл асоциация (БРА) и собственик на магазини „Хиполенд“.

Бизнесът в моловете се подяжда и от две ненови тенденции, които здравната криза катализира. „Онлайн търговията нараства чувствител­но през периода на извънредно положение и продължава да се развива с побърз темп и обем от прогнозите“, отбелязват от Colliers. За 45% от търговците, анкетирани от компанията, това е мярка номер две за справяне с кризата.

Проблем се явява и нарастваща­та популярнос­т на търговскит­е паркове – сред потребител­ите и сред наемателит­е. Те останаха отворени в периода на извънредно­то положение и сега са търсена алтернатив­а за отваряне на нови магазини, отбелязват от компанията.

„Ако към очаквания ръст в онлайн продажбите добавим и спада в потреблени­ето, то 30 - 35% от оборотите, които биха се случили в магазините в нормална ситуация, няма да ги има. Това, грубо казано, застрашава около 30% от търговскит­е площи“, обобщава Мариан Колев.

Изкуството на преговорит­е

„Някъде преговорит­е са по-гладки. Самите наемодател­и поемат инициатива­та: Освобождав­ат от наема и в някаква част от сервизната такса за времето на карантинат­а. Дават облекчения за три или шест месеца след нея“, казва председате­лят на БРА. Найчесто се договаря за три месеца с уговорката, че ако оборотите не са се възстанови­ли, след като изтекат, ще се предоговар­я отново. Това не е най-добрият вариант за търговците, защото ги вкарва в режим на постоянно предоговар­яне. Затруднява ги и да планират - най-вече разходите за служители.

„Правим различни отстъпки в зависимост от това колко са намалели оборотите на търговците. Някои не получават. Други стигат до 50% намаление на наема за няколко месеца. А има и наемодател­и, които изцяло освободиха наемателит­е си от наем за двата месеца на извънредно­то положение, като поискаха само част от таксата за услуги. Подълъг rent free период никой не е получил, казва Иван Граматиков, мениджър „Ритейл площи“в Cushman&Wakefield Forton. Компанията консултира няколко търговски центъра от страната в разговорит­е с наемателит­е.

По негова информация най-сериозното облекчение е за наематели, останали на подоходен наем (фиксиран процент от оборота) до края на годината. Но това са единични случаи с големи фирми. Той обяснява, че клаузата, свързана с подоходния наем, която присъства в почти всички договори, за съжаление на търговците работи по начин, обратен на искания от тях. Тоест те плащат минимален базов наем, но ако приходите им надвишат определено ниво, превеждат допълнител­но и някакъв процент от тях. Някои търговци са искали да минат на подоходен наем и при спадането на приходите им под определено ниво. „В моловете, за които отговаряме, не сме договаряли подобни отстъпки. Навсякъде работехме само с временни отстъпки от твърдия наем“, добавя Иван Граматиков.

Сред търговците има разбиране, че отстъпчиво­стта на собствениц­ите на молове обективно е ограничена от факта, че са направили големи инвестиции (от порядъка на 100 - 200 млн. евро) обикновено с банково финансиран­е. Банките също следят предоговар­янето, а дългосрочн­ите наемни договори са вид гаранция за кредитите им. Освен това моловете не получиха подкрепа от общините – които нито са забавили, нито са опростили таксата им смет за периода, в който бяха затворени, казва Граматиков.

Да напуснеш мола

Има и търговци, които не са започнали преговори за намаляване на наема, защото са изчислили, че каквато и отстъпка да получат, нямат шансове. Сега директно или с адвокати водят преговори за напускане на мола“, казва Мариан Колев.

Процесът не е лесен, тъй като в повечето договори е регламенти­рано, че ако наемателят прекрати договора едностранн­о споразумен­ие, към каквато политика се придържат и голяма част от моловете.

Какво ще се случва

„Търговците вероятно вече са очертали някакви планове и очакваме през следващите няколко месеца да преминат към действия. Разгарът на лятото е подходящ за това, защото търговията по принцип е слаба, а сега ще е и по-слаба заради COVID“, казва Иван Граматиков от Cushman&Wakefield Forton.

Според него големият проблем е именно какво се случва оттук нататък. И е особено важно в започващот­о бавно възстановя­ване наемателит­е и наемодател­ите да вървят ръка за ръка.

Мариан Колев прогнозира поголяма диференциа­ция между търговскит­е центрове. „Едни молове ще останат пълни и успешни и ще имат посетители. Търговците, които планират да намалят броя на обектите си, ще се откажат от по-необоротни­те.

В тях по-трудно ще намират и нови наематели, защото кризата научи търговците да четат договорите си и занапред ще са изключител­но предпазлив­и. Според него при подобно развитие, някои молове ще започнат да се изпразват. Това ще доведе до рязък спад на посетители­те и загуба на мола, но и до намаляване на оборотите на останалите наематели. На тази база те ще искат по-ниски наеми, което вкарва нещата в неприятна спирала.

Иначе според проучванет­о на Colliers 43% и от наемателит­е, и от наемодател­ите очакват приходите им да се възстановя­т до нивата им отпреди пандемията най-късно до края на годината. Други около 30% смятат, че това ще се случи в първата половина на 2021, останалите - през втората или не могат да преценят. Това са очаквания при условие, че няма втора вълна на коронавиру­с.

 ??  ??
 ?? Снимка Цветелина Белутова | ?? Един от новите наематели в моловете е германскат­а верига КiК, която е позиционир­ана в ниския ценови сегмент
Снимка Цветелина Белутова | Един от новите наематели в моловете е германскат­а верига КiК, която е позиционир­ана в ниския ценови сегмент

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria