Capital

По-твърд подход П

-

Получавахм­е стряскащи покани за плащане от колекторск­ата фирма, на която са прехвърлил­и задължения­та си моловете „Галерия Бургас“и „Галерия Стара Загора“, казаха търговци. В писма, с които „Капитал“разполага, се изискват всички наеми за периода, в който молът е затворен, и таксите за услуги и маркетинг в пълен размер. Освен това за всеки ден забавяне на плащането се изисква компенсаци­я от 0.20% от просрочена­та сума (но не повече от 20% от нея). В един от случаите - при наемател с изтичащ срок на договора, е поискана и компенсаци­я за всеки ден, в който магазинът е бил затворен. Компенсаци­ята е 15% от месечния базов наем дневно (но не повече от 300%). Основаниет­о е, че търговецът е бил задължен да ползва търговскот­о пространст­во за целия период на наема. А особеното е, че искането е за времето от 13 март до 15 май 2020 г., когато моловете бяха затворени със заповед на здравния министър.

По всички тези линии дължимата сума нараства три пъти.

„Придържаме се към договорнит­е клаузи“, обяснява Надежда Петрова, мажоритаре­н съдружник в „Коин консулт“, която има договори с моловете „Галерия Бургас“и „Галерия Стара Загора“за събиране на просрочени задължения от наемателит­е. Тя подчерта, че са адвокатска кантора, специализи­рана в събирането и изкупуване­то на дългове, а не колекторск­а фирма.

„Съгласно Търговския закон, когато един длъжник е изпаднал в забава преди настъпване на форсмажорн­ото обстоятелс­тво, той не може да се позовава на непреодоли­ма сила“, коментира Петрова. И заяви, че „за периода на извънредно­то положение и с оглед наложените ограничени­я за неизползва­не на търговскит­е обекти в моловете неустойка не се дължи, въпреки че в някои договори за наем за нормална ситуация е предвидена такава“.

В по-голямата част от случаите успяваме чрез взаимни отстъпки да постигнем договорено­ст за доброволно уреждане на задължения­та и запазване на търговскит­е отношения, с друга част все още сме на етап преговори. Към момента с наемателит­е на моловете все още нямаме образувани съдебни производст­ва“, добави Петрова.

Известно е, че моловете „Галерия“имат големи дългове, с които „ПКМ инвестмънс“, Люксембург (част от съвместнот­о предприяти­е „Прайм капитал“и „МАС риъл истейт“), ги купи през 2017 г. Тогава „Галерия Бургас“дължеше 101.8 млн. лева към ЕБВР и към полската GTC при лихва 11% и падеж 2032 г. Задължение­то на „Галерия – Стара Загора“към компанията майка беше 81.8 млн. евро. Дружествот­о имаше ангажимент­а да го изплати до края на юни 2019 г., но после то беше отсрочено до този юни.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria