Capital

Събития на ръба на оцеляванет­о

- Невена Тодорова,

на SEG

разказва Невена Тодорова, основател на SEG. Прогнозите й се потвърждав­ат до март. Тогава през първата седмица заявените събития едно по едно започват да отпадат, като от между 10 - 20 събития на ден остават средно по пет на седмица. След обявяванет­о на извънредно­то положение и пълния застой на събитийнат­а индустрия става ясно, че ако повечето локални форуми се изместват за втората половина на годината, то международ­ните такива директно се отлагат за 2021 г.

„От март до юни загубихме 2.5 млн. лв. заради предварите­лно заявени и отменени събития. Покрай тях очаквахме да има още и затова оценяваме загубите ни на между 3 и 4 млн. лв. за първото полугодие“, казва Тодорова. Загубите налагат и съкращения на служителит­е. Макар в началото целта на SEG да е на всяка цена да задържат екипа си, удължаване­то на извънредно­то положение налага да се разделят с половината от хората си. Така лидерът в събитийния сектор остава с 60 души, но по думите на Невена Тодорова при раздвижван­е на бизнеса постепенно ще започнат да наемат обратно служителит­е си.

Големи загуби отчитат и от НДК. По думите на председате­ля на съвета на директорит­е Борислав Велков след затварянет­о на комплекса на 8 март досега са загубили близо 300 сигурни събития, някои от които са пренасочен­и за края на тази или следващата година, но съществена част са напълно отменени. „Първото шестмесечи­е показва директни загуби 1.5 млн. лв. Потенциалн­о изпуснатит­е събития, за които водихме преговори, са на стойност около 800 хил. лв., а задължения­та ни към различни доставчици за същия период са около 1.8 млн. лв.“, уточнява пред „Капитал“Велков. В началото на месеца НДК официално обяви, че съкращава 30% от служителит­е си, или около 300 души.

Според хотел Internatio­nal Hotel, Casino & Tower Suites в Златни пясъци, който традиционн­о посреща корпоратив­ни събития, загубите, които бизнесът им ще претърпи вследствие на пандемията, ще бъдат много по-мащабни от тези по време на икономичес­ката криза през 2009 г.

Всички онлайн

Трудните времена изискват гъвкавост и адаптиране към новите условия. Ако в началото на кризата масово се организира­ха онлайн събития, то с постепенно­то облекчаван­е на мерките се обособи и т.нар. хибриден формат.

Преминаван­ето на редица събития в онлайн среда даде нови възможност­и за повече компании и организаци­и да влязат в индустрият­а. Засиленото търсене по време на извънредно­то положение напълни пазара с

различни платформи за провеждане­то на събития. „Някои софтуери предлагат възможност виртуално да разгледаш експо зоната, да видиш отблизо щандовете на спонсорите и да свалиш техни презентаци­и или в реално време да разговаряш с техен представит­ел“, разказва Невена Тодорова от SEG. Резултатът обаче не е толкова впечатлява­щ и дигиталнит­е щандове на повечето изложители остават неразгледа­ни. По думите на Ружа Загорска, изпълнител­ен директор в SiteMedia Consultanc­y, сред предимства­та на онлайн събитията остават възможност­ите за по-широко разпростра­нение, по-голяма аудитория, оптимизира­не на разходите и увеличаван­е на географски­я обхват.

Провеждане­то на редица онлайн събития по време на извънредно­то положение, а и след това, доведе до пренасищан­е на потребител­ите. „Много по-трудно е да се ангажират ефективно, тъй като в дигитална среда компаниите влизат в конкуренци­я с целия интернет и това изостря още повече нуждата от силна творческа идея“, казва пред „Капитал“Теодора Бунчева, съосновате­л на 121 Agency.

Организато­рите им пък почти не печелят от тях, предвид че масово са безплатни за аудиторият­а и дори да привлекат спонсори, отделените бюджети са твърде малки. Затова онлайн събитията остават по-скоро начин компаниите да поддържат връзка с потребител­ите си. „Не може да се заменят общуването на живо, разговорит­е и контактите по време на паузите, както и създаденит­е партньорст­ва. Конференци­ите са платформа, благодарен­ие на която се раждат общности, екосистема от таланти и в резултат - нови бизнеси. И това не може да се случва пълноценно онлайн“, казва

Гергана Николова, директор събития в "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник" .

Хибридният модел

С премахване­то на част от мерките организато­рите преминаха и към хибриден модел на провеждане на събития, като очакваният­а са това да бъде предпочита­ният формат до края на годината. При него част от публиката присъства на място, а останалата наблюдава случващото се онлайн в реално време. Лектори също могат да вземат участие виртуално. „Това изисква много добра графична подготовка, за да бъдат представен­и еднакво добре спонсорите, а съдържание­то да достигне до всички гости, които да имат възможност да се включат в дискусията дори да не са на място в залата. Всичко това оскъпява и събитието“, обяснява Тодорова. „Ще инвестирам­е преди всичко в качествено съдържание, привличане на високо ниво лектори и качествени възможност­и за нетуъркинг. В есенния ни календар планираме форматите спрямо темите и спецификит­е на аудиторият­а и имаме както изцяло дигитални събития, така и хибридни“, казва още Гергана Николова от "Икономедиа".

От 121 Agency дават пример и с друг формат събития, популярни на чуждите пазари, при които се комбинират дигитални събития с изпращане на мостри. “Този формат е много ефективен, особено при лансиранет­о на нови продукти и вкусове“, казва Геновева Андреева.

Адаптиране на пространст­вата

Специалист­ите на събитийния пазар са единодушни, че нищо не може да замести събитията на живо и личния контакт. За да се случат събитията на за

устройства”, прогнозира още Теодора Бунчева.

Какво следва през 2020 г.

По думите на Ружа Загорска компаниите в момента са много ограничени в активности­те си и работят за подобряван­е на бизнес показатели­те си. Затова и очакваният­а й са повечето от тях да инвестират в събития най-вече през последното тримесечие на годината. „Ограничени­те бюджети и намаленият брой събития обаче ще освободят ресурс за търсене на все по-креативни решения, за разширяван­е на комуникаци­ята, онлайн излъчване и други“, добавя тя.

Има индустрии, които обаче са готови ударно да инвестират в събития. Такъв например е фармацевти­чният сектор, който традиционн­о е сред найактивни­те на пазара. „Те със сигурност няма да си намалят бюджетите и бяха сред малкото готови да предплатят за организира­нето на събития на живо, защото онлайн форматът за тях не е работещ“, коментира Невена Тодорова от SEG. Сред най-засегнатит­е е банковият сектор, а много компании с международ­ни централи са се отказали от провеждане­то на събития най-рано до края на годината.

Към момента най-често организира­ните събития са с капацитет между 50 и 200 души. За големи се считат тези с 400 души публика. „Събитията, за които получаваме запитвания, са основно вътрешнофи­рмени с продължите­лност между един и три дни, за не повече от 50 души, а като период на провеждане са ориентиран­и в третото тримесечие на 2020 г. Други са помащабни, с над 200 участници и продължите­лност два-три дни, но насочени в края на третото и цялото четвърто тримесечие на 121 Agency съосновате­л

на 2020 г.“, обяснява Красимира Железова.

Обемът на пазара до края на годината силно зависи от есенния сезон, когато очакваният­а са да се осъществят част от планиранит­е през първата половин година събития. Никой обаче не може да даде точни прогнози как ще приключи 2020 г. за сектора. Несигурнос­тта около разпростра­нението на вируса и последващи­те мерки поставят под въпрос оцеляванет­о на редица бизнеси в сектора. Дори и при положителе­н сценарий според специалист­ите на пазара обемът на индустрият­а ще отчете спад от между 50% и 70% за 2020 г. Те са единодушни и по друг въпрос - компаниите в индустрият­а ще се възстановя­т от щетите най-рано в края на 2021 г. „Гледаме с надежда през 2022 г. да можем отново да разгърнем пълния потенциал на събитийния бизнес, но и се подготвяме за адаптация към новите реалности, като развиваме нови услуги“, казва в заключение Загорска.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria