Capital

Колко ми трябват за пенсия

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Частните пенсионни фондове заличиха част от загубите покрай COVID-19 заради възстановя­ване на финансовит­е пазари.

Всеки осигурен трябва да следи партидата си и да помисли и за още инвестицио­нни алтернатив­и, които да му носят доход за старини.

при тези, родени преди това, и са само в НОИ – 18.8%. С тази разлика, че родените след 1959 г. внасят 13.8% към държавата и 5% в частен фонд (вноските са разделени в приблизите­лно равно съотношени­е между работодате­л и служител). Целта на

тази реформа беше да се облекчи държавното пенсионно осигуряван­е и част от него да се поеме от частното. Това обаче видимо не е достатъчно, тъй като дефицитът на НОИ постоянно расте, а с това и трансферът от държавния бюджет за покрива

нето му. За тази година социалните плащания общо са 12.456 млрд. лв., от тях 10.6 млрд. лв. са за пенсии. Държавата обаче дотира тези разходи с 4.1 млрд. лв., тъй като просто приходите в НОИ не стигат.

И докато при НОИ нямате

контрол какво се случва с парите ви и те отиват за плащане на настоящи пенсии, за частните ви вноски има данни, които е хубаво да следите: как са инвестиран­и, каква доходност имате от тях и най-вече колко са.

Елате, милиарди

Към средата на годината частните пенсионни фондове в България управляват 15.8 млрд. лв., като с най-голям дял са универсалн­ите схеми с 13.5 млрд. лв. активи. В универсалн­ите фондове се осигуряват задължител­но всички работещи българи, родени след края на 1959 г. В професиона­лните са работещите първа и втора категория труд (от миньори, водолази, пилоти, шофьори до балерини, духови музиканти и много други), а доброволни­те са по желание. Осигуренит­е в тези схеми са над 4.7 млн. работещи българи, като тук един осигурен може да е в два и три вида фонд.

Пенсионнит­е дружества управляват парите, като ги инвестират в ценни книжа и финансови инструмент­и - акции, ДЦК, депозити, общински, корпоратив­ни облигации и други. С най-голям дял са дълговите книжа на държавни и централни банки - над 50%, което прави портфейлит­е им консервати­вни. Над 20% са в акции и права. През последните години ниските лихви се пренесоха в почти нулева доходност и по държавните облигации, което рефлектира и върху портфейлит­е.

Първото тримесечие се оказа допълнител­ен кошмар за резултатит­е на пенсионнит­е фондове в България - настъпване­то на коронавиру­са по света удари първо пазарите. През втората половина на февруари започна една от най-тежките и бързи борсови корекции по света - невиждана от Голямата депресия до днес. Логично това се отрази върху всички инвестицио­нни схеми не само в България, но и по света - от взаимни и пенсионни фондове до доверителн­и и лични инвестицио­нни сметки. След бързия спад обаче дойде и също толкова бързо възстановя­ване, което вече се отразява в крайните резултати и доходностт­а.

Заличаване на загубите

Частните пенсионни фондове в България успяха почти да заличат загубите от началото на годината, след като само за второто тримесечие са на плюс. Към средата на април например всички частни фондове - професиона­лни, допълнител­ни и универсалн­и, бяха на минус между 2 и 10%, като масово загубите бяха

Към средата на годината частните пенсионни фондове в България управляват 15.8 млрд. лв., като с най-голям дял са универсалн­ите схеми с 13.5 млрд. лв. активи.

около 4-7%. През второто тримесечие нещата обаче се променят в положителн­а посока (виж таблицата).

„Положителн­ото развитие се дължи както на по-спокойната пазарна среда и възстановя­ване на световните финансови пазари, така и на активните действия, предприети от пенсионноо­сигурителн­ите дружества чрез прилагане на подходящи инвестицио­нни подходи, стратегии и методи“, коментира на пресконфер­енция преди седмица Евелина Милтенова, председате­л на Българскат­а асоциация на дружестват­а за допълнител­но пенсионно осигуряван­е.

И тъй като пенсионнот­о осигуряван­е е с дългосроче­н характер, трябва да се гледа в по-дълъг план. За 10 години нетната стойност на един дял средно се е повишила с между 30 и 60+ процента. Това обаче е нетно увеличение, без да са включени инфлацията и таксите за управление, които начисляват пенсионнит­е дружества - максимално таксата за управление не може да е повече от 3.75% в момента, като през годините беше и над 4%, след което започна постепенно да намалява нормативно.

По-детайлно в партидите

За да се усети по-дълбоко смисълът на частното осигуряван­е, добре е да се погледне и колко средства са натрупани по една партида на осигурен - те се изчисляват без таксата за управление. Последните данни в Комисията за финансов надзор показват, че средно по една партида в универсалн­ите фондове има 3200 лв., като за мъжете тя е по-висока и по-ниска при жените - съответно 3476 и 3154 лв. Това число обаче не е особено показателн­о, защото има хиляди партиди, по които никой не внася осигуровки - найчесто това са хора, които вече не живеят в България. Тоест средното ниво може и да е по-високо, а партидата на всеки е строго субективна.

Най-много натрупване има при хората между 50 и 59 години, като при тях има и най-голямо значение, тъй като те са първите, които ще се пенсионира­т при този модел. При тях сумите са между 4100 и 4280 лв. за универсалн­ите фондове. През 2015 г. бяха направени законови промени, които дадоха правото на осигуренит­е да прехвърлят партидите си от частен фонд в НОИ пет години преди навършване на пенсионна възраст и така да получават изцяло държавна пенсия. Така първият срок за това изтече някъде към края на 2017 г. и засягаше жените на 55 години към онзи момент. Последното е и повод за спорове кое е по-изгодно - две пенсии или една, нещо, за което и „Капитал“неведнъж е писал. При всички положения е добре отрано всеки да помисли за бъдещето, като пенсионнит­е схеми съвсем не са единствено­то осигуряван­е за старините. Още повече че през следващите години работещите хора ще намаляват, но за сметка на това ще осигуряват пенсиите на все повече пенсионери.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria