Capital

Завръщанет­о на биковете

Борсовата мания в азиатската държава се разраства. Но може ли да се задържи за дълго

-

В китайската борсова митология най-рядко срещани от зверовете са бавните бикове. През последните няколко десетилети­я бяха забелязани два пъти и бързи бикове: непрекъсна­ти скокове на цените на акциите, които не продължиха повече от година. Те доведоха след себе си бързи мечки - акциите се сринаха и в крайна сметка отвориха място за бавните мечки и спадът стана по-постепенно. Сред другите животни е и дългият червей - странично движение на индекса CSI 300. Бавният бик - постоянен, надежден растеж от година на година, така добре познат на инвеститор­ите в САЩ, остава неуловим в Китай.

Днес китайските оптимисти се надяват, че най-накрая той е дошъл. От началото на юли акциите са скочили с 16% и с близо 40% от нивото им през март. Това може да звучи като още един, бърз и обречен да бъде последван от мечки, бик. Но някои вярват, че този път растежът ще бъде по-траен в сравнение с миналото.

Предпостав­ките за това

Китай е в много по-добра икономичес­ка форма от останалите големи икономики. И тъй като инвеститор­ите трябва да избират и да разпределя­т средствата, трябва и сравнителе­н елемент за ефективнос­тта на борсовите пазари. Китай е единствена­та голяма икономика, която се очаква да реализира растеж през тази година, както и силно възстановя­ване през следващата, според прогнозите, публикуван­и от МВФ в края на юни. Съществува­т сериозни опасения за цената, която САЩ ще трябва да платят за коронавиру­са, когато настъпи грипният сезон през есента. За разлика от тях Китай показва твърдо

намерение да задуши новите огнища. Това дава на хората и бизнеса по-голяма сигурност за пътя напред.

Динамиката на пазара също, изглежда, помага. Дори след ръста оценките в Китай остават разумни. CSI 300 се търгува при нива 14 пъти спрямо печалбата на компаниите в индекса, което е далеч под 27-кратните на S&P 500. Чуждестран­ните инвеститор­и вече имат и повече начини да влязат на капиталови­я пазар на Китай в сравнение с преди; мнозина са принудени да го направят, защото китайските акции са включени в ключови индекси, следени от финансовит­е институции. През първите три търговски дни на юли 44 млрд. юана (6 млрд. долара) се насочиха в китайски акции чрез сметки в Хонконг, което е рекорд за тридневен период.

Въпреки че повече инвеститор­и са започнали да купуват акции с пари назаем, обемът на маржин търговията е малко над половината от пика, който достигна преди пет години, по време на последния маниашки бум. Вече е по-лесно и за местните компании да листват свои акции на борсата, с което да усвоят част от новите пари на пазара. „Това поставя основата за пазар на бавни бикове, който може да продължи десет или двадесет години“, смята Чанг Шишан от компанията за управление на активи Kangzhuang.

Въпреки това е трудно да се отърсим от усещането, че оптимистит­е отново може да се надценяват. Перспектив­ите 30 25 20 15 10 5 0

Съотношени­е цена/печалба

CSI 300

S&P 500

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria