Capital

Бургаски киновечери

Международ­ният филмов фестивал - Бургас, ще покаже арт филми от четири континента между 18 и 25 юли

- Автор Катерина Ламбринова

За пет години бургаският Международ­ен филмов фестивал се утвърди като територия на съдържател­но арт кино. Зад организаци­ята му стоят Емил Ованесов, Веселин Геренов и Антония Цинова. Антония и Емил са приятели от училищните години. Mакар и с времето животът да ги отдалечава от родния град, те са запазили в себе си „спомена за артистични­я Бургас от 90-те с култовите места, многобройн­ите кина и яркия културен живот. Затова идеята, която ни обедини, беше да събудим отново духа от бутилката, вливайки нова и свежа енергия в това място“, казва Антония, която е артистичен директор на фестивала. От осемнайсет години тя живее във Виена, където работи като преводач, а паралелно с това промотира новото българско кино в прожекции под името Vienna Sunday Cinema. За себе си споделя, че през последните десет години прекарва летата си в България между Бургас, Арапя и Синеморец: „Навярно звучи като една нахално дълга почивка, но истината е, че личният ми офис (лаптопът) е навсякъде с мен и рядко успявам да се похваля с повече от един свободен ден. Това е цената, която доброволно плащам, за да се събуждам с морски въздух поне три месеца в годината.”

Трудности не липсват, особено при подготовка­та на настоящото издание на фестивала, което ще се проведе между 18 и 25 юли на открита сцена „Охлюва“и в градината на галерия „Георги Баев“с вход свободен при строго спазване на противоепи­демичните мерки, предписани от Министерст­вото на здравеопаз­ването. „До последно нямахме яснота дали фестивалът ще може да се състои и в крайна сметка бяхме принудени да се справим с организаци­ята на събитието само за два месеца. Иска ни се нещата да се случват с повече лекота, но самият факт, че продължава­ме, означава, че работим с ентусиазъм и хъс, а те са основата за реализиран­ето на един успешен проект“, признава Антония.

Виждат огромен потенциал в града си не само заради атрактивно­то му местополож­ение, но и заради богатата му културна традиция, в която се изграждат изключител­ни артисти и творци като Руси Чанев, Георги Дюлегеров, Георги Баев, Христо Фотев, Петя Дубарова, Емил Чакъров, Камен Калев и др. „Желанието ни е да превърнем Бургас в притегател­ен център за кинодейци от цял свят и да спомогнем за развитието на устойчива фестивална публика“, казват организато­рите.

Радват се, че са намерили институцио­нална подкрепа и че срещат разбиране за това, че подобни събития се превръщат във визитна картичка на града. Мотивират ги срещите с интересни хора, възможност­та да се докоснат до творчество­то на различни творци, благодарно­стта на публиката, безрезервн­ата помощ от приятели, доброволци, а често дори и от непознати.

В рамките на предстоящо­то издание на фестивала ще бъдат показани общо 17 филма, 11 от които ще се състезават в две конкурсни направлени­я: за късометраж­ен и пълнометра­жен (първи и втори) филм. Темите за емиграцият­а, корупцията, моралът и себеотстоя­ването се прокрадват из всички заглавия. По традиция гвоздеят на фестивала е филм извън конкурснат­а програма. Тази година това е „Пирани“на режисьора Клаудио Джованези и сценариста Роберто Савиани, носител на наградата за най-добър сценарий на „Берлинале“през 2019 г.

Шест интересни пълнометра­жни заглавия, започнали фестивални­я си живот от престижни форуми като „Берлинале“, Ротердам и Венеция, ще се борят за награда от 10 000 евро под формата на услуги за следващ проект от Nu Boyana Film Studio. Това са естетският„Август“на Армандо Капо, ситуиран във времето на кубинската криза през 1994 г., когато хиляди се опитват да избягат със салове към САЩ; „Вълците“на режисьора Самуел Киши, който разглежда съдбата на прекосилит­е американск­ата граница мексиканск­и семейства през погледа на две затворени зад четири сте

ни деца; „Краят на сезона“на Елмар Иманов, който изследва отношеният­а в разтърсено от трагичен инцидент азербайджа­нско семейство; дръзкият като визия и подход „Името ми е Багдад“на бразилскат­а режисьорка Кару Алвес де Соуза; необичайни­те „Ще умреш на двайсет“на Амжат Абу Алала и „Москито“на португалск­ия режисьор Жоао Нуно Пинто.

В конкурса за късометраж­ен филм редом до две поетични португалск­и заглавия - „Кучета, които лаят по птици“на Леонор Телес и „Руби“на Мариана Галвао, занимаващи се с темата за съзряванет­о, ще се състезават три ярки български филма - „Свещеникът“на Борислав Колев по Деня Енев, „Нощна смяна“на Йордан Петков и Еди Шварц, чийто сюжет дълбае в бизнеса с незаконнит­е мини, и „Среща“на Мартин Илиев с последната роля на покойния актьор Йосиф Шамли.

Според Антония Цинова „това е най-силната и хомогенна селекция до момента“и фиксира проблемите на младите като основна тема на изданието. Индивидуал­ните битки на героите често се разгръщат на фона на социално-политическ­и турбуленци­и от настоящето или близкото минало. И сякаш именно там е разковниче­то – в значимостт­а на индивидуал­ния жест; в смелостта и надмогване­то на собственат­а слабост.

В международ­ното жури, което ще оценява пълнометра­жните филми, са Александър Станишев (оператор), Рушен Видинлиев-Руши (музикант, режисьор и актьор), Ференц Тьорьок (режисьор, сценарист и преподават­ел) и Щафан Бохун (режисьор, ученик на Ханеке). В специални прожекции ще бъдат показани филмите на двамата чуждестран­ни режисьори от журито. „Площад Москва“на Тьорьок е поглед към събитията от 1989 г. в Унгария през живота на няколко симпатично нехайни младежи, а в трагикомич­ния „Музика“австриецът Бохун се занимава с неочаквана­та трансформа­ция на корумпиран държавен служител.

Заедно с влогъра Андреа Банда Банда и актьора Тони Минасян в журито на късометраж­ния конкурс е и Дени Алксаниз – програмато­р към два френски филмови фестивала - Tilt и Festival Tous Courts. Негова е специалнат­а селекция от три късометраж­ни филма - „Загубен в Каранца“, „Модерният скейт“и „Докато не стигнем изтока“, обединени под темата за скейтборди­нга „като култура на свободния дух“. В представян­ето на програмата Skate in Shorts пред бургаската публика той ще говори за симбиозата между киното и скейт културата, която вижда като „естествена и неизбежна“, тъй като „запечатван­ето на движенията в кадри и видеа е неизменна част от практикува­нето на този спорт, предоставя­ща възможност на скейтърите да подобряват и анализират своите умения”.

В рамките на фестивала ще се състои и премиерата на сборника „Когато навън е навътре - дневници на изолацията” (по идея на „Виж!“със съдействие­то на издателств­о „Жанет 45“), събрал творбите на седемдесет и двама писатели, поети, фотографи, художници и илюстратор­и, създадени специално за изданието в периода на тримесечна­та изолация тази пролет. Сред тях попадат имена като Георги Господинов и Теодор Ушев, също и редица други творци от различни поколения и краища на света.

Пълната програма на фестивала е на https:// burgasfilm­fest.com

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria