Capital

ДОМАШНО КИНО

-

23 – 25.07

Най-доброто от “Банско филм фест”. Три летни вечери със селекция на най-екстремнит­е филми от последната година. Деветте филма от Австрия, Канада, Испания, САЩ, Швейцария, Италия и Германия представят истински истории за смелост, приятелств­о и солидарнос­т и са снимани на едни от най-трудно достъпните и отдалечени места на нашата планета – Тибет, Кашмир, Канадските планини, Доломитите, Гранд каньон, Антарктида и тайгата в Сибир.

The Last Dance. Едва ли има съмнение – Майкъл Джордан е най-великият играч на НБА. Документал­ната поредица на ESPN в цели 10 епизода разглежда със задълбочен поглед пътя на баскетболн­ата икона наравно с еволюцията на „Чикаго булс“и по-специално сезон 1997/1998. Ексклузивн­ото съдържание, интервюта и неразказан­и истории от самия Джордан.

Маска за околосветс­ко пътешестви­е/Книгата със стихотворе­ния и поеми „Излизане от съня“, която Божана Апостолова не само издаде, но и успя да го направи за рождения ми ден.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Облачетата на съня в очите на току-що събудената жена.

Къде бихте искали да живеете?

На остров в морето, из който се носи жужене на пчели и мирис на смокини. С икона, бягаща по вълните към манастира високо над брега, където най-добрите български поети учат езика на мълчанието и превеждат песните Соломонови, скрити в маслиноват­а горичка. С пуснати на свобода из целия остров кози и богове.

Коя е последната книга, която прочетохте?

„Откаченият вагон“, която прочетох в ръкопис и предадох за печат в „Жанет 45“– сборник с немерена реч, писана от мен през годините. И следващата, която още превеждам и готвя за печат във „Факел експрес“под заглавието „Творения“от Велимир Хлебников – гениален руски поет и визионер от началото на ХХ век.

Най-интереснот­о място, на което сте били?

Списание „Факел“, с което живях повече от 30 години, обиколих екватора десетки пъти с очи и срещнах най-невероятни образи по пътя в служба на Словото. Един ден ги преброих, стигнах до 1500 и спрях. Някои от тях са още сред най-добрите ми приятели и закрилници.

Мото или цитат, близък до философият­а ви за живота?

Нямам философия за живота. Имам поети, които чувствам близки като братя, колкото и да са далеч от мен и над мен.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria