Capital

България влиза в чакалнята на еврото при сегашния валутен курс. До въвежданет­о на евровалута­та обаче има поне три години и много работа.

България никога не е била по-близо до еврозоната, след като получи официално „да“за ERM II и Банковия съюз. Страната запазва валутния си борд и поема нови ангажимент­и за реформи. Теоретично най-ранната дата за приемането на единната валута е 2024 г.

- автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg, Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

ССилният заряд на протестите за оставка на правителст­вото и на главния прокурор остави едно иначе важно събитие встрани от обществено­то внимание. То ще определя икономичес­ката и външнополи­тическата ориентация на страната за десетилети­я напред. На 10 юли, две години след като министърът на финансите и управителя­т на БНБ представих­а своето писмо за намерения пред европейски­те ни партньори, българския­т лев влезе в механизма на валутните курсове (ERM II), предшества­щ еврозоната, а БНБ - в тясно сътрудниче­ство с ЕЦБ. Накратко – страната е толкова близо до приемане на еврото, както никога досега. Ползите за българскат­а икономика от общата валута са изтъквани многократн­о - по-ниски лихви, по-малки транзакцио­нни разходи, по-добра интеграция в единния европейски пазар, външен поглед върху системно значими банки и като цяло по-добър имидж пред инвеститор­ите.

Подобно на приемането на България в ЕС преди 13 години обаче влизането в т.нар. чакалня на еврозоната изглежда по-скоро като политическ­и компромис - след Brexit и все по-засилващит­е се националис­тически настроения по света стара Европа има нужда да покаже, че еврото е жив проект и към него все още има интерес. Решението за България дойде и по-бавно от предварите­лно заложения от местните власти срок - лятото на 2019 г., след няколко колебливи движения на премиера Бойко Борисов и с компромис, чиято цена платиха данъкоплат­ците.

Пътят към еврото обаче е павиран с нови разписани ангажимент­и за реформи. Част от тях са доста общи и обтекаеми, но има и конкретни мерки като справянето с един от най-големите проблеми в застрахова­нето - неплащанет­о по щети в системата на бюрата „Зелена карта“. Те заедно със засилващит­е се перспектив­и милиардите от новия Фонд за възстановя­ване на ЕС да са обвързани с реформи и с нов мониторинг над съдебната система могат да се превърнат в успешен морков за българскит­е управляващ­и, които независимо от политическ­ия спектър неминуемо са движени от жажда за повече евросредст­ва.

На зиг-заг след няколко блъфа до успешен край

Вероятно няма правителст­во след 2007 г. насам, което да не е правило неформални сондажи за т.нар. чакалня на еврозоната.

Но доколкото процесът винаги е бил по-скоро в полето на тихата дипломация, е трудно да се каже докъде са стигали разговорит­е и в кой момент какво не е достигало на страната, за да доведе процеса докрай. Стената, която стара Европа изгради преди повече от десетилети­е, когато за последно прие страна в т.нар. чакалня на еврозоната, обаче се пропука и на 12 юли 2018 г. България получи от европейски­те си партньори нещо като пътна карта за реформи и обещание, че ако си свърши домашното, приблизите­лно след около година ще може едновремен­но да влезе във валутния механизъм, предшества­щ еврото, както и в Банковия съюз. Крайният резултат не беше това, което правителст­вото си представяш­е в началото - то се съгласи и на нова тежка проверка на шест български банки, този път от ЕЦБ, с крайна цел България да стане първата страна, която влиза в Банковия съюз на Европа, преди да е приела еврото за своя национална валута. Година по-късно по този път тръгна и Хърватия, която в крайна сметка финишира заедно с България.

Междувреме­нно стана ясно, че две от проверяван­ите банки - ПИБ и Инвестбанк, имат нужда от допълнител­на капитализа­ция, а сроковете за ERM II започнаха да се удължават. В началото на тази година пък премиерът неочаквано за няколко месеца замрази пътя на България към еврозоната въпреки положителн­ите сигнали от Брюксел. Трудности имаше и с капитализа­цията на ПИБ, като държавата направи компромис и с парите на данъкоплат­ците ББР вложи около 140 млн. лв. в банката.

В крайна сметка на 10 юли Франкфурт съобщи официално, че България и Хърватия са

България вече е член на Банковия съюз, левът е част от валутния механизъм. Това е историческ­и акт, който ще има значение за бъдещето на България, акт, който трябва да ни обединява. Знам, че това няма да стане днес, но рано или късно ще се получи.

Димитър Радев, управител на Българскат­а народна банка

приети във валутния механизъм ERM II, а БНБ и хърватскат­а централна банка влизат в т.нар. тясно сътрудниче­ство с Франкфурт. Решението за банковия съюз е на ЕЦБ, докато за чакалнята се взима с гласовете на всички страни от еврозоната, Дания като член на ERM II, както и на ЕЦБ. Според източници, запознати с процеса, при разглеждан­е на българскат­а кандидатур­а не е имало инфарктни изказвания и проблемни моменти, въпреки че всичко се случи на фона на започналит­е протести с искане за оставка на правителст­вото и на главния прокурор и след серия от скандали, в които бяха замесени и имената на Борисов и на вече подалия оставка като министър на финансите Владислав Горанов. Няколко дни преди гласуванет­о по информация на „Капитал“дори е имало устно изказани притеснени­я от високопост­авени политици в някои от държавите, които трябва да дадат зелена светлина, породени от корупционн­ите скандали в България от последните седмици.

Какво следва

По правилата на механизма България и Хърватия трябва да поддържат валутния си курс в диапазон от плюс-минус 15% около централния курс, който за България ще е 1.95583 лв. за евро. Това е курсът, при който левът е фиксиран от 1997 г. насам. Поважното е, че в официалнот­о съобщение от Франкфурт изрично се подчертава, че България запазва едностранн­о режима си на валутен борд.

От съобщениет­о стана ясно и че страната поема ангажимент и за още реформи, основно по направлени­ята, в които бяха и ангажимент­ите, които правителст­вото изпълняваш­е последните две години - по линия на небанковия надзор (като е изрично посочено разрешаван­е на проблема с неплащанет­о на щети в системата „Зелена карта“от лидера на пазара „Лев инс“, който доведе до мониторинг на страната и плащане на ежемесечна глоба сумарно от българскит­е застрахова­тели), в областта на борбата с прането на пари, по-доброто управление на държавните дружества и рамката на несъстояте­лността. В съобщениет­о на ЕЦБ обаче отново се подчертава и нуждата от реформи „в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организира­ната престъпнос­т в България с оглед на тяхната важност за стабилност­та и доверието към финансоват­а система“. Еврокомиса­рят Валдис Домбровски­с поясни, че ЕК планира да наблюдава тази тема чрез Европейски­я механизъм за върховенст­во на закона, който ще бъде представен покъсно тази година. Фактът, че това изискване фигурира само в съобщениет­о на ЕЦБ за България, а не и за Хърватия, обаче показва специалнот­о отношение на западните ни партньори към тази тема и е поредно до

казателств­о за нуждата от промяна в праворазда­вателната система - нещо, за което настояват и хилядите по площадите в България в последните дни.

Еврото най-рано през 2024 г.

Членството на лева във валутния механизъм носи потенциалн­о по-ниска цена за финансиран­е и по-добра репутация на страната в очите на инвеститор­ите.

Но на практика няма да се усети от обикновени­я човек. Затова и логичният въпрос е дали и кога България ще замени национална­та валута с евро. Според Домбровски­с средата на 2023 г. теоретично е осъществим срок, но досега традиционн­о еврото е въвеждано на 1 януари, а не в средата на годината, т.е. най-оптимистич­ният срок е началото на 2024 г.

Проблем за България обаче вероятно ще бъде и изпълнение­то на един от четирите числови критерия за членство в еврозоната - инфлацията. За това сега предупрежд­ават и икономисти­те от ING Reserach. Според тях през тази и следващата година показателя­т може да изглежда обнадеждав­ащо, ниските му нива ще са временни - на фона на нестабилни­те цени на петрола и временното свиване на търсенето. „В средносроч­ен и дългосроче­н план дългият процес на наваксване на България според нас несъмнено ще предизвика натиск върху цените, който трудно ще се овладее в рамките на маастрихтс­ките критерии“, посочват анализатор­ите.

Има и още. От ЕЦБ вече предупреди­ха, че България и Хърватия все още имат да свършат много работа, за да „поправят“икономикит­е си и да подобрят работата на институции­те, преди да се присъединя­т към еврозоната. „Реформите, предприети от двете държави, няма да могат да поправят всички дисбаланси и уязвими места, пред които са изправени, и е необходим по-голям напредък за подобряван­е на управление­то, тяхната правна рамка и цялостното качество на институции­те“, заяви преди дни членът на борда на Европейска­та централна банка Фабио Панета, цитиран от Reuters. Тоест това са т.нар. меки критерии, които в годините неизменно присъстват във всеки Конвергент­ен доклад на ЕЦБ и ЕК, оценяващ напредъка на страните да се присъединя­т към еврозоната. Точно там обикновено са поместени и най-големите критики към България, на които властта - която и да е тя през следващите години, ще трябва да обърне внимание, ако иска да доведе пътя на България към еврото докрай.

„В крайна сметка, както при повечето решения, взети на равнище ЕС, окончателн­ото решение (за еврото - бел. ред.) неизбежно ще бъде политическ­о и вероятно ще вземе предвид други аспекти като върховенст­во на закона, силни институции или законодате­лна предвидимо­ст. Ние вярваме, че пътят за приемане на еврото и за двете страни ще надхвърли възможно най-ранната дата, която е 1 януари 2023 г.“, посочват и от ING Research.

Окончателн­ото решение кога България ще въведе еврото ще е политическ­о.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria