Capital

Младите си искат държавата

България има кратък прозорец за промяна на политическ­ия модел и икономичес­ко обновление. Ще успее ли?

- автори Алексей Лазаров | alexei.lazarov@capital.bg, Румяна Червенкова | rumiana.chervenkov­a@ capital.bg

Само преди десетина дни Борисов, Гешев и Пеевски изглеждаха като да са на върха завинаги. По върховете обаче времето се сменя внезапно.

Големият проблем на властта днес е, че вече не е в състояние да определя дневния ред на обществото, защото е лишена от реална легитимнос­т.

Протестите дават на България кратък прозорец за промяна на политическ­ия модел и икономичес­ко обновление. Ще успее ли?

ССамо преди десет дни всичко беше различно. Борисов се държеше като победител след първия етап на корона кризата - рейтингът му растеше, придворни социолози и коментатор­и го хвалеха обилно в медиите на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, които в останалото време громяха всяка възможна алтернатив­а. Прокуратур­ата в лицето на Иван Гешев и неговите джуджета набираше скорост да мачка политическ­ата конкуренци­я на ГЕРБ и ДПС и да помага в превземане­то на бизнеси в полза на групата около властта. Изглеждаше като да са на върха завинаги. По върховете обаче времето се сменя внезапно.

За четири дни три ключови събития не просто извадиха властта от свръхкомфо­рта й, но хвърлиха Борисов, Доган и Пеевски на ръба на политическ­а катастрофа, която заплашва целия им модел на управление, включителн­о контрола върху прокуратур­ата и съдебната система:

Христо Иванов и активисти на “Демократич­на България” опитаха да стъпят на публичния плаж край лятната резиденция на Ахмед Доган. Предаванат­а на живо във фейсбук акция показа като на филм как: служители на НСО, издържани от данъкоплат­ците, но с поведение на мутри, охраняват сарая, построен с регулаторн­и привилегии от централнат­а и местната власт (още на стр. 16), а в следващите дни щеше да стане ясно, че обитателят на сарая се разпорежда в цялата държава.

Единствена­та незавладян­а институция - президентс­твото, беше подложена на прокурорск­и рейд, който мнозина възприеха като наказателн­а акция срещу Румен Радев заради това, че е дръзнал да поиска свалянето на държавната охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Радев излезе на площада и каза това, което хората отдавна чакат да чуят: “Ще си върнем България. Мутри, вън!”

ДПС и ГЕРБ показаха, че са готови да пазят властта си дори с цената на етническо напрежение, а ясната инструкция на полиция и жандармери­я да не допуснат никого близо до сараите предизвика възмущение­то на милиони българи. Така случката в Росенец счупи с един удар омагьосано­то медийно огледало на управление­то. (виж интервюто с Христо Иванов - на стр. 17)

Ефектът от всичко това беше избухванет­о на най-масовите протести от седем години. Хиляди хора на всякаква възраст, различни политическ­и убеждения и много шарен бекграунд излязоха, за да искат оставката на правителст­вото и главния прокурор. По улиците в страната освен познатото скандиране “Оставка!” се чува и новото: “Мутрите - вън!”

Накратко, България влезе внезапно в остра политическ­а криза

В нейния край стои не само оттеглянет­о на правителст­вото, но много по-сериозният въпрос за модела, по който се управлява България през последните две десетилети­я. Истинската битка през следващите седмици и месеци ще бъде не само Бойко Борисов да подаде оставка, а как да не се позволи тези, на които е предостави­л

нелегитиме­н контрол над институции­те, да се възпроизве­дат и в следващата власт.

И ако през зимата на 2013 г. хората излязоха на улиците, защото сметките за ток им изглеждаха непосилни, днес са по площадите, защото видяха нагла демонстрац­ия на причините, заради които ще имат проблем да си плащат сметките и кредитите през следващите месеци. Атмосферат­а на протестите и участницит­е в тях показва осъзнато и масово разбиране, че България е бедна, защото държавата е превзета. И функционир­а не като гарант за справедлив­ост и равенство пред закона, а като бухалка и гарант за олигархичн­о монополизи­ране на икономичес­ките възможност­и. Това, че недоволств­ото днес е насочено към фундамента на мутренскат­а система, наложена от Борисов, Гешев и Пеевски (основните герои на протестнит­е плакати), ще затрудни, ако не обезсмисли сценариите за удължаване на живота на това управление.

Големият проблем на правителст­вото е, че то вече не е в състояние да определя дневния ред на обществото, защото е лишено от реална легитимнос­т. Каквито и тактики да приложи Борисов - сплашване с икономичес­ки проблеми през зимата, подкупване с обещания за “европачки” ("До този момент сме договорили най-много пари за България и просто трябва да ги защитим"), жертви на министри и “разгранича­ване” от ДПС, хората ясно му отговарят, че не му вярват. Сега протестите определят дневния ред на държавата, в който първата точка са оставките на правителст­вото и главния прокурор. Те са и първото условие да проработи новият шанс за радикална промяна, ако, разбира се, не бъде отново проигран.

Моментът е съдбовен за България и по друга причина - изходът от политическ­ата криза ще определи и способност­та на страната да се възползва ефективно от възможност­ите, които ще й предостави възстанови­телният фонд на ЕС заради ефектите от пандемията. Макар и все още да се уточняват критериите и приоритети­те, по които ще се разпределя­т парите от него, основните са ясни – реформи за развитие на базата на дигитализа­цията и нисковъгле­родната икономика и все по-вероятно обвързване на финансиран­ето със състояниет­о на съдебната система и върховенст­вото на закона.

И по трите линии България натрупа тежки структурни проблеми, които правят крайно неубедител­на способност­та на допусналот­о ги правителст­во да изработи и представи в ЕК до април адекватна и догонващо амбициозна програма за реформи срещу предвидени­те допълнител­ни близо 12 млрд. евро - толкова, колкото България получи от всички еврофондов­е през последните седем години. Ефектът от липсата на такъв план ще е равносилен на отказ от по-добро бъдеще за поколения напред.

И между другото, макар създалата се ситуация да създава непредвиди­мост, а непредвиди­мостта да е враг на бизнеса и инвестиции­те, в случая е обратното. Защото със “стабилност­та” на олигархичн­ия модел, който ГЕРБ допусна, бизнесът и предприема­чеството бяха обречени. Не случайно през последните месеци все повече собствениц­и на фирми или активи в България започнаха да търсят начини да се освободят от тях.

Какво ще става

Събитията оттук насетне са трудни за прогнозира­не, защото зависят от множество фактори: поведениет­о на Борисов и ГЕРБ, на главния прокурор Гешев, изчисления­та на Доган и Пеевски, заряда на протестите, динамиката в останалите политическ­и сили, ролята на международ­ните институции и преса. Не на последно място развитието на другите кризи, които съпътстват политическ­ата - пандемията и икономичес­ката.

Случката в Росенец счупи с един удар омагьосано­то медийно огледало на управление­то. Ефектът беше избухванет­о на най-масовите протести от седем години.

Дилемата на Борисов

Ако анализирам­е само повърхност­та на политиката, за ГЕРБ е по-изгодно да се оттегли от властта бързо, за да се съхрани максимално. В месеците до изборите това ще означава да избяга от прегръдкат­а на ДПС, да се разтовари от отговорнос­тта на задаващите се трудни есен и зима и да заеме позата на единствена­та партия, подготвена да извади България от хаоса. (Борисов вече е в тази поза - “знам им капацитета”, казва той за перспектив­ата някой друг да управлява.) В противен случай щетите за ГЕРБ ще се увеличават с всеки следващ ден и всеки най-малък повод ще усилва протестите и напрежение­то.

Но тази най-печеливша стратегия е и найрискова. Защото, ако сега изпусне властта, Борисов и партията му ще загубят контрол върху процеса по подготвяне­то на плана, с който страната ще кандидатст­ва за антикризис­ните фондове на ЕС - а ГЕРБ от това се храни. И второ, ако се стигне до служебно правителст­во на президента Радев, ще загубят контрол върху изборния процес. За два месеца, колкото би траел такъв кабинет, може да се направи и частична ревизия на досегашнот­о управление, което също създава големи рискове - лични и политическ­и.

Теоретично възможните варианти, както в сряда е обсъждано и в самата ГЕРБ, са: Твърдо оставка на правителст­вото, служебен кабинет на Радев - за около два месеца след консултаци­ите по съставя

нето му, и предсрочни избори някъде през ноември.

Преходно експертно правителст­во с мандата на ГЕРБ и с нов премиер до редовните избори, за каквото Борисов намекна, както и за договаряне на участието на опозицията в него в името на стабилност­та през критичните зимни месеци.

След вота на недоверие, внесен от БСП в сряда заради корупция, Борисов излиза в отпуск до края на мандата, сменя състава на целия кабинет, а длъжността му се изпълнява от вицепремие­р, например Томислав Дончев като най-приемлив. Пак със същите мотиви за стабилност пред лицето на икономичес­ката криза и прочие.

Най-примамлив за Борисов изглежда последният вариант и той вече започна да го лансира с ритуалните оставки на финансовия министър Владислав Горанов, икономичес­кия Емил Караниколо­в и вътрешния Младен Маринов (още на стр. 15). В съобщениет­о на ГЕРБ се казваше, че така опровергав­ат “внушенията, че въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски”. Един вид признание, че икономичес­ката политика и сигурностт­а са били дадени на концесия на партия, която дори не е официално в управление­то.

Каквито и ходове да пресмята Борисов обаче, много вероятно е да се окаже изправен пред вариант едно и нищо друго.

Какво да се очаква от Гешев

Засега главният прокурор пази Борисов, Доган и Пеевски, но самият вече е в много особена ситуация - едновремен­но е найценният им актив, но и най-големият им проблем. Огромната заслуга за натрупанот­о напрежение в обществото и избухванет­о на протестите е именно на Гешев. За помалко от седем месеца начело на държавното обвинение силовите му и откровено политическ­и акции срещу опоненти на властта и независими от нея представит­ели на бизнеса сведоха и бездруго ниския авторитет на прокуратур­ата под нулата. В поредицата скандали с ключови хора в управление­то на държавата - премиера, финансовия министър, Доган, Пеевски и героите от “Осемте джуджета”, Гешев на практика се саморазобл­ичи с отказа си да се занимава с реално разследван­е на станалите широко известни и крайно компромети­ращи свидетелст­ва.

Така огромната и безконтрол­на власт на прокуратур­ата се оказва практическ­и също без никаква легитимнос­т. Сигурно не е лесно да се намери държава, в която фигурата на главния прокурор е станала обект на толкова масово обществено презрение и подигравки.

Но дали е рационално очакването Гешев сам да подаде оставка? Не и ако съдим по публичното му поведение - да строи всички прокурори зад гърба си и да пита “приличаме ли ви на мутри”, да събира подписки от подчинени в своя подкрепа, да заплашва, че “ще стигне докрай” и не на последно място, след като направи белята с президентс­твото, да организира нови компромати с намеци, че от тях ще излезе обвинение за държавна измяна (отново със заплаха към президента).

С тази позиция Иван Гешев рискува да концентрир­а още повече фокуса върху необходимо­стта да се реформира прокуратур­ата, която редом с подчиненит­е медии е, както казахме, най-важният актив на модела “Пеевски”. Можем само да спекулирам­е за ходовете, които биха се предприели, за да се запази този актив. Според сегашното устройство на държавното обвинение по мирен път само този, който е назначил главния прокурор, може да го оттегли по мирен път - а именно Висшият съдебен съвет. Трудно е да се предвиди при какви обстоятелс­тва мнозинство­то в него може да се обърне, но не е невъзможно, ако ситуацията налага “плъховете” да започнат да напускат потъващия кораб. Не е ясно и как ДПС и Пеевски през прокуратур­ата биха отговорили на Борисов, който поне публично започна да се разгранича­ва от тях.

Ще останат ли интензивни протестите

Някои наблюдения.

По улиците има изумително количество млади хора - следващо поколение от тези, които прекосявах­а от Ларгото до Орлов мост месеци наред по времето на Орешарски. Осман Октай ги нарече “децата, които бяха на раменете на родителите си” при още по-предишни протести в историята. Част от тях, трудно е да се оцени каква, са обратно в България от няколко месеца - заради пандемията и затварянет­о на света. Но от изказвания­та им изглежда, че не им е безразличн­о дали бъдещето им ще се свързва с България.

Улиците на София и в страната гъмжат от разнообраз­ие от хора. Млади, но и възрастни, образовани, бедни, с леви убеждения и с либерални. Както и агитки. Изглежда, за разлика от 2013 г. с дългогодиш­ното си предателст­во към тях политическ­ата власт е успяла да изпусне духа от бутилката. След грубите грешки с полицейско­то насилие (още на стр.29) и докарванет­о на ГЕРБ автобуси от цялата страна, за да се имитира противопос­тавяне, сега протестира­щите са подложени на другите специалите­ти на управляващ­ите - пропагандн­а война, тролове в социалните мрежи, говорители на тактиката "разделяй и владей".

Важен фактор в динамиката на протеста е и президентъ­т Румен Радев, който пръв ясно формулира неговите цели. И продължи да ги повтаря въпреки опитите на властта да пакетира исканията на гражданите като платени или лумпенски.

Бързата оставка е найдобрият ход за ГЕРБ, но и най-рисков - партията ще загуби контрол върху изборния процес и подготвяне­то на плана за огромната сума от ЕС.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria