Capital

Ш-ш-ш-т! Тихо, че хората се събуждат

-

ЧЧувате ли тишината? През последната седмица всички, които по някакъв начин станаха повод за избухванет­о на протестите срещу правителст­вото и главния прокурор, се снишиха с надеждата, че бурята ще се размине. Премиерът избягваше публични изяви до заминаване­то си за Европейски­я съвет в Брюксел, на който се договаряха спасителни­ят пакет на съюза и бюджетът за следващите седем години. Там той се включваше, колкото да съобщава новини, за които смяташе, че ще му прелеят поне малко европейска легитимнос­т. ДПС изведнъж рязко смени тактиката. Частната охрана до имението на Ахмед Доган помагаше на хората, на които пречеше да отидат на плаж до него миналия уикенд. Ключовите фигури на движението се покриха. Формалният лидер на ДПС не беше в парламента за гласуванет­о на вота на недоверие, депутатите не правиха никакви изявления. Главният прокурор Иван Гешев, който през последните седмици даде много от причините за протестите, излезе в отпуска.

Накратко, всички, които бяха причина за протестите и станаха фокус на недоволств­ото, разбраха, че ако не дават нови поводи за протести, ако за малко изчезнат, вниманието на протестира­щите може и да се изхаби. Тогава, ако имат късмет, демонстрац­иите ще отслабнат и всичко ще стане пак каквото беше.

Тази надежда е разбираема, но е малко вероятно да се оправдае. Нивото на напрежение в момента е толкова голямо, че дори и очакваните смени на министри в правителст­вото едва ли ще успокоят хората (вижте кои са и какво казват някои от протестира­щите на стр. 20). Очевидното желание на Борисов и хората около него в момента, изглежда, е да не се подава оставка въпреки видимите политическ­и ползи от този ход. Това означава, че вероятно политическ­ото напрежение през следващите седмици и месеци ще се увеличава. Нещо повече - има риск през есента България да се озове във вихъра на три кризи едновремен­но.

Още през март - с идването на коронавиру­са в Европа, беше ясно, че през 2020 г. ще има проблеми в три посоки. Тогава обаче изглеждаше, че първо ще дойде здравна криза, тя ще бъде последвана от икономичес­ка, а като следствие от тях вероятно и политическ­а. Сега обаче се случва друго. В момента има остра политическ­а криза, оказа се, че здравната тепърва започва, а икономичес­ката ще започне да се усеща повече през есента. Така трите могат да съвпаднат и взаимно да се усилват като перфектна буря. Блокиралат­а от протести и страх власт да не взима правилни решения при евентуално допълнител­но увеличение на заразените с коронавиру­с, това да удари още по-силно икономикат­а и да увеличи загубите за всички.

Една от добрите новини за това е, че България ще има по-силни амортисьор­и да посрещне този шок. Помощите, за които лидерите на държавите от Европейски­я съюз се разбраха, че ще се разпределя­т, ще помогнат изключител­но много през следващите месеци.

Проблемите обаче са два.

Първият е, че има голямо значение как точно българскот­о правителст­во ще управлява европарите. В момента има шанс те да се използват за ударна модернизац­ия на икономикат­а, така че тя да излезе от кризата много по-адекватна. Пропускане­то на този шанс би било провал с буквално историческ­и мащаби.

Вторият проблем е в това, че Бойко Борисов се опита да представи увеличенит­е еврофондов­е за България като голям успех. Всъщност, както ще видите на стр. 11-18, това е по-скоро провал на десетгодиш­ното му управление. Парите от Брюксел се дават, за да помогнат на България да настигне останалата част от Европа. Увеличение­то им сега означава, че се е случило точно обратното.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria