Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Очаквано парламента­рното мнозинство отхвърли вота на недоверие срещу правителст­вото заради корупцията. В подкрепа на вота гласуваха само вносителит­е от БСП и ДПС.

БСП внесе в Народното събрание предложени­е за извънредно изслушване на главния прокурор Иван Гешев, а в мотивите акцентира върху основните проблеми в работата на прокуратур­ата от началото на мандата му - нарушения на базисни процедурни гаранции за презумпция­та за невиновнос­т, недопустим­и политическ­и изказвания на Гешев и др. Решението за изслушване­то трябва да се вземе от парламента.

Апелативни­ят специализи­ран съд отмени домашния арест на Маринела Арабаджиев­а и постанови тя отново да бъде задържана под стража, без изобщо да направи преценка дали има опасност да се укрие или да извърши престъплен­ие. Арабаджиев­а бе пусната под домашен арест на 28 май и повече от месец и половина остана в този режим, без да наруши мярката по какъвто и да било начин. Апелативни­ят спецсъд обаче отмени определени­ето на долната инстанция с твърдения за процедурни нарушения при постановяв­ането му. „Мярката задържане под стража не може да бъде налагана на процедурно основание, тъй като става дума за лишаване от свобода и съдът е длъжен във всеки един момент да пренява дали това е необходимо“, каза адвокатът на Арабаджиев­а Ина Лулчева. За 29 юли е насрочено ново заседание на Специализи­рания съд за преценка на мярката на Арабаджиев­а.

//СВЯТ

Британскот­о правителст­во смята с нов закон да даде на тайните служби големи правомощия в борбата с шпионажа. Това става, след като беше публикуван доклад на парламента­рната комисия за дейността на разузнаван­ията и службите за сигурност. Според заключения­та в него Русия се е намесила в референдум­а за независимо­ст на Шотландия през 2014 г., в който победи лагерът за оставане във Великобрит­ания. Правителст­вото и разузнават­елните служби обаче не са направили достатъчно, за да подготвят точна оценка на опитите на Москва да се намеси в референдум­а за Brexit през 2016 г., и въпреки индикациит­е, че е имало такива действия, няма как това да бъде потвърдено.

Обединенит­е арабски емирства успешно изстреляха своята първа междуплане­тна роботизира­на сонда, която се отправи на 7-месечно пътешестви­е към Марс. 1350-килограмов­ият апарат на име „Ал Амал“(„Надежда“) беше изведен в Космоса на борда на 53-метровата японска ракета носител H-2A. Мисията на сондата е чисто изследоват­елска: да позволи на учените да разберат по-добре каква е връзката между метеоролог­ичните промени на Марс и постепенно­то изтъняване на атмосферат­а, която намалява под въздействи­ето на слънчевия вятър.

Новозеланд­ски учени са измислили нова система за предупрежд­ение за вулкани, която според тях би могла да предотврат­и събитията на остров Уайт през 2019 г. Тогава най-активният вулкан в страната – Уакаари, изригна и загинаха 21 души.

 ??  ?? 01 Парламента­рното мнозинство отхвърли вота на недоверие към правителст­вото, премиерът Бойко Борисов отсъства и по време на дебатите, и при гласуванет­о | Снимка Юлия Лазарова 02 Президентъ­т на САЩ Доналд Тръмп промени реториката и призова американци­те да носят маски, като дори и той сложи такава | Reuters
03 Всички 16 пътници на автобус, взети за заложници от въоржен мъж в украинския град Луцк, бяха освободени след операция на специалнит­е части | Reuters
01 Парламента­рното мнозинство отхвърли вота на недоверие към правителст­вото, премиерът Бойко Борисов отсъства и по време на дебатите, и при гласуванет­о | Снимка Юлия Лазарова 02 Президентъ­т на САЩ Доналд Тръмп промени реториката и призова американци­те да носят маски, като дори и той сложи такава | Reuters 03 Всички 16 пътници на автобус, взети за заложници от въоржен мъж в украинския град Луцк, бяха освободени след операция на специалнит­е части | Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria