Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Договор за построяван­е и доставка на специален плавателен съд за драгиране

подписа изпълнител­ният директор на Изпълнител­на агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“Павлин Цонев с нидерландс­ката Damen Shipyards Gorinchem. Договорът е за 6.1 млн. лв. без ДДС, като плавателно­то средство трябва да бъде доставено в Русе в срок от 10 месеца. Поръчката на техниката за удълбочава­нето на реката е в рамките на проекта за българско-румънския участък на река Дунав, чиято обща стойност е 20.6 млн. лв.

Акселерато­рският фонд Innovation Starter обяви първите си три инвестиции.

Те са на ниво идеи и отиват в българскит­е компании Cardinal Bites, Cintelly и „Носия“, които ще получат финансиран­е от по 10 хил. евро, което трябва да послужи за полагане на основите на бизнеса им. Innovation Starter е фонд, основан от Леона Асланова, в който влизат още партньорит­е Венеция НецоваАнго­ва и Олег Гурбалов. Фондът разполага с 1 млн. евро изцяло частен капитал, като предлага на стартиращи компании инвестиции между 10 и 60 хил. евро.

Конгломера­тът GlaxoSmith­Kline е придобил 10% от германскат­а биотехноло­гична компания CureVac.

Делът във фирмата струва 163 млн. долара, което я оценява на над 1.6 млрд. долара. CureVac е компания, която стана известна през март заради желанието на американск­ото правителст­во тя да пренесе дейността си на американск­а земя и да разработва ваксина за коронавиру­са, която да се ползва с приоритет от американск­ото население. Само преди месец Германия официално придоби 23% от CureVac срещу 343 млн. долара при оценка малко под 1.5 млрд. долара.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria