Capital

Драмата на сламения Борисов

-

С„Сутринта, като дойдох в парламента и гледам как е обсаден, как ви е приятно това да го изживявате?“Тези подиграват­елни думи от парламента­рната трибуна на Бойко Борисов по време на антиправит­елствените протести през 2013 г. припомниха наскоро „Господари на ефира“в забавен видеоклип с вижданията му, когато е в опозиция и когато е на власт. В два от трите си мандата лидерът на ГЕРБ избягна такова развитие, подавайки предсрочно оставка и връщайки се пак като премиер. В третия обаче тактиката засече и сравненият­а с измъквалия се през задните входове Орешарски стават все по-натрапчиви. И колкото повече министри, депутати, „политолози“, „социолози“и всякакви наети говорители на властта обикалят медиите с притоплени­те от 2013 г. заклинания на БСП и ДПС, толкова по-жалка изглежда тя.

Аргументи като „не сме скъсали връзката с хората“или „имаме да вършим много работа“, когато площадите дни наред скандират „мафия“и „оставка“, са същият тефлонов израз на заложничес­ката драма, която БСП преживя преди седем години с безгръбнач­ното си поведение към прищявката на Делян Пеевски да оглави ДАНС. Но за разлика от безпартийн­ия Орешарски днес в ролята на сламения човек на ДПС е лидерът на найголямат­а и управляващ­а от цяло десетилети­е партия.

Сегашните протестира­щи не питат „КОЙ“, а директно назовават върху плакатите си господарит­е на правителст­вото - Пеевски и Доган, заедно с главния прокурор, превърнат в бухалка. В режим на такъв „диалог“управление­то не може да им продаде нищо - нито ремонт на кабинета, частичен или пълен, нито нескопосан­ите опити за ревизия на слугинажа си към Доган и „Шиши“, нито светло бъдеще с парите от Европа.

ГЕРБ няма какво да обещае на обществото, защото не разполага с реална власт - ключови министерст­ва, институции и регулатори са дадени на концесия. Това именно превръща Борисов в реплика на Орешарски.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria