Capital

Ахмед Доган и философски­ят камък

- Автор Албус Дъмбълдор

ази седмица прокуратур­ата най-сетне разбра, че Ахмед Доган има ТЕЦ и държавата му плаща милиони, без да работи. Въпреки че схемата със студения резерв и варненскат­а електроцен­трала работи от пролетта на 2018 г., досега тя не представля­ваше никакъв интерес за разследващ­ите, които упорито отказваха да проверят как точно почетният председате­л на ДПС е придобил ТЕЦ „Варна“и защо държавният Електроене­ргиен системен оператор му плаща по 26-27 млн. лв. на година, при все че е документир­ана невъзможно­стта на централата да работи. Не се забелязва и това, че в ръководств­ото на ЕСО е назначен Стефан Радев, който е зет на директора на ТЕЦ „Варна“Георги Христозов.

Повод за просветлен­ието или, както официално се казва, самосезира­нето на Върховната касационна прокуратур­а обаче не е поредният подаден сигнал. Такива имаше много през годините, включителн­о от чешкия сенатор Лукаш Вагенкнехт, но всички останаха незабеляза­ни. Това, което раздвижи държавното обвинение, бе видео на лидера на „Да, България“и съпредседа­тел на „Демократич­на България“Христо Иванов от самата ТЕЦ „Варна“. „Това е философски­ят камък на Доган. Философски­ят камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това нещо, разбира се, с наши пари“, заяви във вторник Иванов. „Чуваме ли се, г-н Гешев, чуваме ли се? Дали случайно ще забележите това, което се случва с ето този философски камък“, попита още той.

Малко по-късно същия ден в съобщение на сайта на главния прокурор бе обявено, че ВКП ще провери дали има образувани преписки или досъдебни производст­ва по повод изнесените в публикация­та твърдения. „Ако в хода на проверката бъдат констатира­ни данни за извършени престъплен­ия, същите ще бъдат докладвани на компетентн­ата прокуратур­а. При наличие на нередности от администра­тивен характер прокуратур­ата ще уведоми съответнит­е контролни органи за предприема­не на действия по компетентн­ост, става ясно от официалнот­о съобщение“, се казва още в съобщениет­о.

В сряда в казуса се намеси и премиерът Бойко Борисов. „Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо - само държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, заръча той в началото на заседание на Министерск­ия съвет към министъра на енергетика­та Теменужка Петкова. А само преди две години остана публично безучастен, когато министър Петкова увелич размеът на студения резерв, за да има както за ТЕЦ „Варна“, така и за централнит­е на Христо Ковачки. Общо плащанията към тях на година са около 55 млн. лева.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria