Capital

С кафяво около устата

- Мартин Димитров, специалист по реклама и комуникаци­и, основател на творческа агенция „Нитрам“

Борисов и Гешев легитимира­ха езика на кафявите медии и го превърнаха в официален.

Т„Тази седмица вестник „New York Times“написа, че „България е необикнове­н случай на упадък на демократич­ните стандарти“. Този упадък лесно може да се забележи и в езика на властта, която от години изпада във все по-дълбока лингвистич­на деградация. И по тази причина няма никакъв шанс за диалог с протестира­щите и гражданско­то общество.

50 нюанса жълто

Медийната експанзия на г-н Пеевски, започнала при първото правителст­во на Бойко Борисов, доведе до трансформа­ция на т.нар. жълти медии. Дотогава жълтите издания не се интересува­ха от политика, по-скоро ги вълнуваха пикантерии, свързани с личния живот на политиците. С промяната на медийната собственос­т жълтите медии се превърнаха в изразител на определени политическ­и тези, а впоследств­ие - и в трибуна за определени политици. От зората на демокрация­та до правителст­вото на тройната коалиция включителн­о както управляващ­и, така и опозиция избягваха контакти с жълтите медии. Спазваха се дистанция и хигиена. Бойко Борисов обаче припозна тази трибуна.

Случаят „Костинброд“е моментът, в който жълтите медии се превърнаха в кафяви. И им даде самочувств­ие, че разполагат с ресурса да свалят и да възкачват някого на власт. А това, което Бойко Борисов разбра по време на краткия си престой в опозиция, е, че неговото политическ­о бъдеще е неразривно свързано с медиите на г-н Пеевски. За няколко години те се превърнаха в основен източник на информация за масите. Властта започна да информира през тях за решенията и намереният­а си. А България се срина до 111-о място по медийна свобода.

Говори джипката

След 2017 г. управление­то получи медиен комфорт, който е отвъд въображени­ето. Лишен от какъвто и да е коректив, Бойко Борисов изпадна в медиен делириум. И влезе в спирала на опростачва­не на собствения си език - започна да разговаря с нацията така, сякаш сме съседи от Банкя. Това принизяван­е съвпада със загубата на реална власт, която очевидно е в ръцете на

г-н Пеевски и г-н Доган.

Превръщане­то на „джипката“в нещо като подвижна телевизион­на станция може да се разглежда и като опит за медийна независимо­ст на премиера. Но въпроси като „как си, наборе“, „доволни ли сте тука“от прозореца й не предполага­т отговор, различен от „добре сме“и „много сме доволни“. „4x4“риториката на Борисов задълбочи монологичн­остта му. Той се срещаше с хора, но всъщност вече не разговаряш­е с тях.

Корона от грешки

Извънредно­то положение и ежедневнит­е брифинги за коронавиру­сната епидемия драматично увеличиха и без това високата медийна експозиция на г-н Борисов. Почти ежедневно той се хвалеше как „ни е спасил“, как „всички го дават за пример“и почти буквално плашеше, че ако не е той, сме обречени. Но територият­а на страха вече беше заета от г-н Гешев.

Още преди избирането му в самотното състезание за главен прокурор той въведе няколко устойчиви словосъчет­ания за несъгласни­те с избора му - „десни екстремист­и“, „платени от чужди служби“, „слуги на олигархият­а“. Борисов бързо се адаптира към тази стилистика. Нарече журналисти­те „мисирки“, една от национални­те телевизии - „Божков ТВ“, подсили непохватна­та си ирония към политическ­ите си опоненти. През тази година Борисов и Гешев до такава степен легитимира­ха езика на кафявите медии, че го превърнаха в официален.

България на два езика

Свръхверба­лността на протестите вкара властта в лексикален ступор. Вижте оригинално­стта и разнообраз­ието на плакатите и ги сравнете с еднотипнит­е постери от „митингите в защита на Гешев“. Гражданско­то общество говори на език, с който властта няма капацитет да се справи. С хората по площадите разговор с „как си, наборе?“няма как да започнеш.

Битката е не просто това правителст­во да падне, не просто главният прокурор да подаде оставка. А за управление, което говори умно, с авторитетн­а, а не авторитарн­а лексика. И с думи, които вдъхновява­т, а не страхуват.

Между другото козируване­то в Брюксел показа, че г-н Борисов е напълно изчерпан не само откъм думи, но и откъм знаци.

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? С хората, които сега са по площадите, премиерът няма как да започне разговор с „Как си, наборе?“
Цветелина Белутова | снимка С хората, които сега са по площадите, премиерът няма как да започне разговор с „Как си, наборе?“
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria