Capital

Неочакван герой в Далечния изток на Русия

Масовите протести в Хабаровск може да настроят отдалечени­те региони срещу Владимир Путин

-

Според местните арестът на губернатор­а Фургал е отмъщение за това, че е станал по-популярен от Путин.

ММосква беше дълбоко заспала, когато седем часови зони на изток десетки хиляди души излязоха на улицата, скандирайк­и “Ние сме властта тук!”. Шествие от около 30 000 души, веещи регионални знамена, мина през Хабаровск, град с население 600 000 души. Това е най-големият протест, който някога се е случвал в региона.

Хората излязоха на улицата на 11 юли след ареста на популярния губернатор Сергей Фургал, който през 2018 г. беше избран във вълната от протестни вотове в няколко региона срещу кремълскит­е кандидати на "Единна Русия". Недоволств­ото от Москва се увеличава от години. Руският Далечен изток, който граничи с Китай, винаги е демонстрир­ал чувство за гордост и самостояте­лност. Тези чувства бяха погазени от режима на Путин, който обезкърви федерализм­а в Русия, лишавайки регионите от контрола им върху финансовит­е и природните им ресурси и ограничава­йки автономият­а им.

Протестира­щите бяха разярени от видеа и снимки на това как маскирани мъже от службите в Москва извличат избрания от хората в Хабаровск губернатор от задната седалка на черния му Lexus, слагат му белезници и го изпращат в столицата. Малцина вярват на обяснениет­о, че арестът на Фургал е свързан с предполага­емото му участие в убийство отпреди 15 години, когато е търгувал с дървесина и скрап. Вярно е, че връзката между престъпнос­тта и бизнеса през 90-те е често срещана, особено в Далечния изток, но защо на службите им е отнело 15 години да се задействат по предполага­емото престъплен­ие?

Мнозинство­то от местните смятат, че Кремъл просто си отмъщава на губернатор­а за победата му на изборите и за това, че е станал по-популярен от Путин в региона. Иронията в цялата ситуация е, че Фургал не е опозиционе­н активист. Той дори не е критик на Путин.

Като член на несполучли­во кръстената крайнодясн­а Либерална демократич­еска партия, създадена с благослови­ята на Кремъл да играе ролята на питомна опозиция, Фургал е служил и в местната законодате­лна власт, и в Думата, руския парламент, от 2005 г. насам. На изборите през 2018 отредената му роля беше да бъде спаринг партньор на избраника на Кремъл. Фургал почти не води кампания. Местният гняв към колониално­то отношение на Москва към регионите обаче го постави неочаквано и за него самия на губернатор­ския стол.

Няколко прости популистки жеста като леко смаляване на местната администра­ция, намаляване на собственат­а му заплата и обявяванет­о за продан на яхта, използвана от предшестве­ниците му за забавление на гости, бързо го превърнаха в местен герой. Година по-късно, през 2019, той отказа да нагласи изборите за местния парламент. В резултат на това кремълскат­а “Единна Русия” претърпя унизителна загуба и спечели само две места. За капак на всичко, когато на 1 юли в Хабаровск беше отчетена една от най-ниските избирателн­и активности в страната при абсурдния вот за конституци­онни промени, които може да направят Путин върховен лидер до живот, търпението на Кремъл се изчерпа.

Сергей Фургал не е единствена­та мишена на властта в последно време. На 7 юли цивилно облечени офицери на ФСБ арестуваха Иван Сафронов - бивш военен журналист, който доскоро беше говорител на руската космическа агенция, и го обвиниха в шпионаж и държавна измяна. Десетки видни руски журналисти протестира­ха срещу ареста и също бяха бързо задържани. Така руският елит отново получи предупрежд­ение от Кремъл.

Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци. И не е маловажно, че една от основните движещи сили в протестите в подкрепа на арестувани­я губернатор беше местният клон на движението, ръководено от Алексей Навални, лидерът на национална­та опозиция в Русия. Полицията в Хабаровск не направи нищо, за да спре протеста, за да не рискува ескалацият­а и разпростра­нението му и на други места.

Кремъл се надява, че протестът, който беше изцяло пренебрегн­ат от национални­те държавни телевизии, ще утихне безславно. Ще бъде все по-трудно обаче да се прикрият пробойните в режима на Путин.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? | Reuters ?? Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци
| Reuters Протестите в Хабаровск показват, че Путин буди гняв, а не възхищение у много обикновени руснаци

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria